NEREDE O ESKİ KIŞLAR

Mevsimler de değişiyor yıllar içinde. “Nerede o eski kışlar” sözlerini birçok yerde duyuyoruz Edirne’de yaşayanlardan.

Dize kadar kar yağdığı yıllar olurdu. Çocukluğumuzda okula zorlukla gittiğimiz günler. Saçaklardan sarkan devasa buz kütlelerine korkuyla bakarak onlardan uzak yürümeye çalışırdık.

Hafızam yanıltmıyorsa böyle sert bir kış mevsimini en son 2001/2002 yılı arasındaki kış döneminde yaşadık. Yağan kar, ardından eksili havalar, kuru soğuk, yerlerde bir karış boyunda buz günlerce soğuk, kar ve buzla uğraşmıştı Edirne’de yaşayanlar. 20 küsur yıl olmuş doğru dürüst kış görmeyeli artık. Torunlarımıza nasıl anlatacağız ki eski Edirne kışlarını biz?

Yazıdaki fotoğraf sanıyorum 80’li yıllardan. Geçtiğimiz günlerde yitirdiğimiz değerli hocamız Tayyip Yılmaz’a ait bir çalışma. Kıyık caddesi’nden Tophane’nin hemen üst tarafındaki parkın oradan çekilmiş.

Tayyip Yılmaz hocamızdan büyük bir fotoğraf koleksiyonu kaldı geriye. Oğlu Prof. Dr. Ahmet Yılmaz ile yaptığımız görüşmede bütün fotoğraf koleksiyonunun E arşive düzenli bir şekilde yüklendiğini belirtti.

TAYYİP YILMAZ, FARUK ETKER, REMZİ ESKİKAPLAN ARŞİVLERİ EDİRNE’YE KAZANDIRILMALI

Ne güzel bir uygulama. Edirne Tayyip Yılmaz hocamızın biz Edirne’lilere bırakmış olduğu değerli miras ile ne kadar gururlansak azdır.

Böyle değerli iki arşivde geçtiğimiz dönemlerde yitirdiğimiz iki değerli fotoğraf sanatçısı ve ustasının ailelerine miras kalmış durumda.

Faruk Etker çocukluğundan beri sevda gibi sürdürdüğü çalışmaları büyük bir arşiv olarak duruyor ve bildiğim kadarıyla o fotoğrafların büyük bir bölümü henüz yayınlanmadı. Umuyoruz mirasçıları bu konuyla ilgilenecekler ve fotoğrafları bir şekilde Edirne tarihinin hizmetine sokacaklardır.

Remzi Eskikaplan ile tanışıklığım da EFOD’un 90 yıllarına kadar gider. Onun da büyük bir arşivinin olduğunu ama düzenlenmediğini, büyük bir karışıklık içinde beklediğini, özellikle dijital dönem öncesinde çok miktarda elinde dia ve film olduğundan söz etmişti.

Üstteki yitirdiğimiz üç değerli fotoğraf sanatçısının arşivlerinin Edirne’lilerle buluşabilmesi hem Edirne Yerel Tarihi’ne büyük bir hizmet hem de Edirne’nin bugünkü genç nesillerine ve gelecek dönemlere büyük bir hizmet olacaktır.