NE KADAR SÜRER?

Geçim sıkıntısı yetmiyormuş gibi Ukrayna-Rusya savaşı, İsrail'in saldırıları, ölen günahsız insanlar, yıkılan yapılar, yerinden yurdundan edilen insanlar, birde kavurucu sıcaklar bizi bezdirdi. Bu moral bozucu olaylar daha ne kadar sürer?
Hiç rahat değiliz. Gün geçmiyor Ukrayna'da, Gazze'de, Lübnan'da bir yer bombalanmasın. Neticede ölümler, yıkımlar. Bunlara sebep ne; hep güçlü olmak, hegemonya kurmak, Rusya'nın gözü doymazlığı, İsrail'in hayal dünyası 'bu topraklar Yahudilere Tanrı tarafından vaad edilmiş' inancı. Boş ver, hikaye bunlar, asıl amaç benlik duygusu, ben, benim, benden büyük olmasın. Belki kızıyoruz ama hep devletler hegemonyalar böyle zorbalıkla kurulmamış mı, biri yok olurken biri oluşmuş. Bu olaylara asıl neden Ortadoğu'nun petrol ve doğal gaz bölgesi olması. Böyle bir durum Amerika'nın iştahını kabartıyor. İsrail de ABD'nin arka bahçesi, aynı zamanda dayısı olduğuna göre niye İsrail'i petrol uğruna kullanmasın. İsrail de iki bin yıldır devlet olamamışken, 70 yıldır devlet olmuşken niye devletliğini sürdürmesin. Bu olayların neticesi İsrail'in ABD'nin bir kuklası, bir piyonu olduğudur. İsrail ABD'nin bir piyonudur, İsrail'in bu yaptıklarına savaş denemez, bu bir katliamdır. Savaş her iki tarafın çatışması ile olur. Bu katliama yani İsrail'e silahları, bombaları veren kim, ABD değil midir? Bunları kullanan kim İsrail'dir, bu cinayetleri işleyen İsrail'dir ve ABD'nin bir piyonudur.
Medyadan öğreniyoruz; İsrail tankları BM karargahına girmiş, epey zarar vermiş, bir kaç BM askeri yaralanmış. BM tamamen tarafsız bir kuruluştur, ne işin var orada? Bu olaya ne denir; 'İsrail şımarıklığının zirvesi.'
ABD, İsrail'e arka çıktıkça, İsrail de kendini bir şey sanıp şımarıklığa devam edecektir. Petrol, doğalgaz Akdeniz'de de var, bulgular onu gösteriyor, ABD Akdenizle de ilgileniyor. Petrol ve doğalgaz bugün dünyanın en kritik yakıtı, bunların kontrolünü ele geçiren dünyaya sözünü de geçirir.
Bugünlerde dünya kamuoyunun beklediği 'İsrail, İran'ı ne zaman bombalayacak.' Bu konuda dünya tedirginlik içinde, eğer İsrail akıllı ise üçüncü bir cephe açmaz. Zaten Gazze, Lübnan ile uğraşmaktadır, üçüncü bir cephe İsrail'e ağır gelir.
Bu ortamda yatırımlar durdu, para altına ve gayrimenkule kayıyor, bunun neticesinde de işsizlik artıyor, sonuç huzursuzluk ve pahalılık. Bu konuda Türkiye'nin durumu ne; güçlü, disiplinli NATO üyesi üyesi bir ordumuz var, İsrail akıllı ise Türkiye'ye çatmaz, ama ne olur ne olmaz tedbirimizi almalıyız. En iyisi de Ortadoğu bataklığına bulaşmamak.
İsrail'i yola getirmenin yolu Amerika'yı yola getirmekten geçer. Nasıl olacak bu? Ortadoğu'da, Akdeniz'de petrol, doğalgaz olduğu müddetçe ABD Ortadoğu'dan vaz geçmez. Petrol dünyanın en kritik yakıtı, bütün araçlar onunla çalışıyor, bir yerde Amerika'da petrol ülkesi ama petrolü tükenmek üzere, Amerika için petrol en kritik madde o yüzden petrolden vazgeçemez. Dünya petrollerinin 1/3 Ortadoğu'da onun için Amerika Ortadoğu ile ilgileniyor. Amerika Irak'a saldırdı, Irak bir daha kendini toparlayamadı, Suriye'de öyle, Gazze yerle bir edildi, Filistin'i de çoktan silmişti, sıra Lübnan'da. Onun işini de bitirecek, ondan sonra sırada İran var. Bakalım sonra sıra kime gelecek?
Bu hal daha NE NE KADAR SÜRER ? . . .