MEDENİYETLER SAVAŞI

Dünya ekonomik bakımdan para üzerinde dönse de, teknik bakımdan teknoloji üzerinde döner. Hher iki konuda da önde olan toplum yani devlet süper devlettir.

Yalnız bu iş teknoloji ile bitmez. O devlette yaşayan insanların da normal yaşam şartlarında olması gerekir. Bugünkü dünyada böyle devlet var mı; var. Örneğin İsviçre, kaygıdan, tasadan uzak, medeniyetin zirvesine çıkmış. Evet küçük ama ekserisi mutlu insanların yaşadığı küçük bir toplum. Peki bu nasıl oluyor?

İsviçre 200 yıldan beri savaş görmemiş, teknolojide ve ekonomide hep öndedir.

Bugün teknolojide önde başka devlet yok mu? Var tabi. Amerika, Rusya, Almanya, Fransa, muhakkak başkaları da var. Tek başına teknoloji pek bir şey ifade etmez. Onunda ekonomi ile tamamlanması gerekir. Bu da medeniyeti oluşturur, yani çağdaşlığı.

Biraz başka taraflarda da gezinelim. Karşımıza Japonya, Çin, İsrail, Türkiye, daha başkaları da çıkar. Türkiye olarak çağdaşlığın neresindeyiz, olsak olsak orta yerdeyiz. Balkanları gezdim, Türkiye ilerde, Ortadoğu da İsrail hariç yine Türkiye ileride, Avrupa’da bazı köklü devletler hariç Türkiye ileri sayılır. Daha ötelerinde ilerde de, geride de sayılır. Tek şansızlığımız petrol ülkesi olmayışımız.

Bir toplumun medeni bir toplum olması için insanlarının ekserisinin düşünebilen, bilinçli, ekonomi, teknoloji nedir bilen insanlardan olması gerekir. İyinin daha iyisi peşinde koşan insanlardan olması gerekir. Böyle bir toplumda medeniyet oluşur. Bböyle bir toplum Ortadoğu’da İsraildir yani Yahudi devleti. Yahudiler dünyada paradan anlayan, bilinçli ve aklını en iyi kullanmasını bilen bir millettir. Gerçi İsrail’in iki milyonu Arap’sa da çoğunluk yine Yahudi’dir. Zaten Amerika’yı Amerika yapanlar da Yahudiler değil midir? Medeni bir toplum olmak için her şeyden önce ileri görüşlü bir toplum olmak gerekir. İşte İsrail böyle bir toplumdur.

Bu görüşlerden sonra İsrail’in hareketlerine bakalım. İsrail 1948’den beri bir çok sahada var olma mücadelesi veriyor. Çünkü 2000 yıldan beri devlet olamamış, çevresi de onu yok etmek için çaba sarf eden devletlerin ortasındadır. Bu şartlarda Filistin’i milim, milim işgal ederek yaşam alanını genişletmiş, bugün Ortadoğu’nun kabadayısı olmuştur. Bir çok konuda her zaman öndedir. 1948 yılında 700 bin nüfusla başlayan devlet bugün 9 milyon olmuştur ve Ortadoğu’da söz sahibidir, Amerikanın arka bahçesidir. Onun desteği ile bir çok devletin yönetimine burnunu sokup, her türlü sabotajı yapmaktadır. Peki bu nasıl oluyor; bilinçli, ne yaptığını bilen güçlü yöneticileri ile.

Medeniyet demek çağı yakalamak, çağdaş olmaktır, geçmişten ders almak, ileriyi düşünmek ve görmek, işte toplumu medeni toplum yapan unsurdur. Din kitapları asırlar önce hazırlanmış bazı konuları, bugüne ters konularda içerir, bu konuların çağa uygun bir şekilde reform yapılması, çağa uydurulması gerekir.

Bugün dünyamızda dijital bir ortamda yaşıyoruz, bir çok konu ispata dayanıyor, bir tezi ispat edemez isen o konu değerini yitiriyor. Medeniyet demek dekolte kıyafetler giymek, dindarlıkta tesettürlere bürünmek değildir. Bunlar birer giyim zevkleridir. Medeniyet bunlarla ölçülemez. Medeniyetin ölçüsü çağdaşlıktır.

İsrail bir savaş veriyor, buna savaşta denemez, çünkü tek taraflıdır bu katliamdır. İsrail’in ne yapacağı kurulduğu günden beri bellidir, kendini buna göre hazırlamıştır. Karşısındaki Arap toplumu niye hazırlıksızdır, niye bu güne pasif kalmıştır? İsrail’in bugüne kadar yaptığı savaşlar hep teknoloji ağırlıklıdır yani yapılan savaş MEDENİYETLER SAVAŞI dır . . .