Edirne’ye ikinci Üniversite!
Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu ve Trakya Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 1. Uluslararası Balkan Sempozyumu’na konuşmacı olarak katılan Tarihçi, Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı; “Edirne, Türk Balkanları’nın merkezidir ve hep öyle kalacaktır. Trakya Üniversitesi’nin yapması gereken; Balkan dillerinin ve sanatlarının gelişmesi için azami gayreti göstermek ve bunun için tertipleri hazırlamaktır” dedi.
Aslında Trakya Üniversitesi’nin Balkanlara, Balkan dillerine ve sanatlarına olan ilgisi zaten çok yoğun.
Balkan Araştırma Enstitüsü de var.
Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde; Yunanca, Boşnakça ve Arnavutça Anabilim Dalları ile Hırvat Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalına öğrenci kabul ettiği gibi, şuan için öğrenci alımı yapılmayan; Bulgar Dili ve Edebiyatı, Macar Dili ve Edebiyatı, Romen Dili ve Edebiyatı, Rus Dili ve Edebiyatı Anabilim Dallarının bulunması Balkanlara gösterilen ilginin bir göstergesidir.
Bu arada, ağırlıklı olarak Balkanlar’dan olmak üzere, Trakya Üniversitesi’nde eğitim gören yabancı öğrenci sayısının da 4 bin 675 olduğunu biliyorum.
Muhtemelen bütün bunları İlber Hoca da biliyordu ama daha da fazla gayret gösterilmesini istedi demek ki.
Ayrıca, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi de sağlık sektöründe Balkan ülkelerine yıllardır hizmet vermekte, bölgeden tedavi için gelen yüzlerce hastayı kabul etmektedir.
Çok değil, daha birkaç gün önce üst katımızda ikamet eden iki Kosovalı öğrencinin ailelerinden burada ameliyata alınanlar oldu ve sağlıklarına kavuşarak gittiler.
Trakya Üniversitesi heyetleri, Rektör Erhan Tabakoğlu’nun başkanlığında gittikleri Balkan ülkelerindeki üniversiteler ve diplomatlar ile sürekli istişare içindeler.
Üniversiteden servis edilen basın bültenlerinden anlıyoruz ki; karşılıklı olarak sık sık gidip geliniyor ve pek çok ortak projeye imza atılıyor.
Sayın Rektör’ün Balkanlar’a çok önem verdiğini, yoğun emek ve mesai harcadığını görüyoruz.
Yazımın başlığına dönersek;
Sayın İlber Ortaylı konuşmasında bir kaç kez Trakya Üniversitesi yerine Edirne Üniversitesi deyince, 7-8 ay kadar önce yazmayı düşündüğüm fakat unuttuğum bu konu yeniden aklıma gelmiş oldu.
Edirne, ikinci bir üniversiteyi hak ediyor bana göre.
Bünyesinden birkaç üniversite doğmuş ve bunlar ayrılıp gitmiş olsa da, yeniden çok büyüdü Trakya Üniversitesi!
Bu nedenle, Edirne’de kurulacak ve Trakya Tıp Fakültesi’ni de bünyesine katacak olan örneğin bir Balkan Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, hem Trakya Üniversitesi’nin yükünü hafifletecek, hem de sağlık turizmini ve kalitesini de arttıracak, Edirne ekonomisine katkı sağlayacak ve her şeyden önemlisi de; bazı sağlık sorunlarını çözmek adına yeni yeni buluşlara imza atacaktır.
Gözlemim o ki; Trakya Üniversitesi Hastanesi, bazı bölümlerde hasta yoğunluğuna da yetişemiyor maalesef!
Geçenlerde bir arkadaşımın acil ameliyat olması gereken kanser hastası olan eşine yoğun bakımlarda 1 geceliğine bile yer bulunamadı örneğin!
Hasta 3-4 saat acilde bekledikten sonra ameliyata alındı, ameliyat sonrası da Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi yoğun bakımına kaldırıldı ve 1-2 gün burada kaldıktan sonra tekrar Tıp Fakültesi’nde servise getirildi.
Hasılı kelam, benim şahsi görüşüm; Edirne’de ikinci bir üniversite olmalıdır.
Elbette buna karar verecek olan da Sayın Cumhurbaşkanımızdır.
Resmi bir talep olursa, gerekeni yapacağını umuyorum şahsen.