EDİRNE – İPSALA OVASINI ESARETTEN KURTARMAK…
10-15 kişi zengin olacak diye, sadece Edirne'de 500 bin dönüm arazide çeltik üretiminden vaz geçilemiyor. Toprak susuz kalıyor, tuzlanıyor, anızlar yakılarak bereketi yok ediliyor ama bu tuzu kuru çeltikçilerin devlet eliyle korunup kollanılmasından vaz geçilmiyor. Aydınlar, bürokratlar ve ziraatçılar suskun. Hangi terör örgütü ülkemin topraklarına bu kadar zarar verir? Bazı yerlerde yer altı suları ile sürdürülerek elde edilen kazancın yanında ülkenin zararını hesap eden var mı? Örneğin Enez Sahili'ndeki susuzluğun nedeni bu yer altı sularının çeltik tarımı için tüketilmesi olduğunu düşünmek, bilmek çok mu yanlış? Yenice Köyü bile susuzluk çekiyorsa bu hoyrat kullanıma dur denemeyecek mi?
Çeltikçiler susuz kalmışlar; şimdi tüm devlet erkanı bu soruna çare arıyor. Çeltikçiler umarım gözlerini yine Gala Gölü'ne dikmemişlerdir. Yoksa 1993 deki utanmazca uygulama yine gündeme gelirse aynı doğal faciayı yaşayabiliriz. Aradan 30 yıl geçti; O dönemde çeltikler susuz kalınca, gözlerini Gala Gölü'ne diken ve gölün suyunu ana yatağına kadar boşaltan çeltikçiler nedeniyle yılan balığı dahil pek çok balık artık yok.
Zaman zaman Meriç Nehri'nde akış azaldığı için denizden geriye su geri tepiyor. Yani tuzlu su… Yani kullanılırsa araziyi daha da çoraklaştıracak bir su… Çeltik tarımında böylesine plansız, hoyratça kullanımda ısrarı anlamak çok güç… 500 bin dönüm araziyi Meriç Nehri beslemek zorunda mı? Kısmen de olsa daha az su ile daha karlı, daha emek yoğun tarıma dönülemez mi?
İpsala Pirinci birinciymiş… Kendinizi aldatmayın.. İpsala pirinci Meriç ve Ergene nehrinin kansorejen kimyasalları ile sulanıyor. Ülke ve dünya piyasasında da bir önceliği, olumlu bir farklılığı falan da yok..
Ne yapılabilir? Öncelikle Meriç Nehri'nin debisinin en kötü zamanlarında bile yetecek kadar alana çeltik ekimi için izin vermek gerekir. Yani çeltik alanları daraltılmalıdır. Alternatif tarım üretimleri teşvik edilmelidir.. Çeltik alanlarını yerleşim yerlerinden en az 5-6 km öteye çekmek, çeltik alanlarının, orası, burası derken daha da fazla genişletilmesine dur demek, Çeltik Komisyonlarını kaldırarak alayişli, gösterişli harcamalara son vermek, bu yolla birilerine maaşlar, ödenekler vererek sistemi ve çeltik ağalarını ayakta tutmaktan vaz geçmek gerekir.. 500 bin dönümü aşan Edirne-İpsala Ovası'nı esaretten kurtarmak ancak böyle mümkün olur.
Biliyorum, ne dersek diyelim, hangi makamın sahibi olursanız olun hiçbir şey yapamazsınız… Havaya bakıp ıslık çalmaya devam edersiniz.. Anız yakılmayacak diye fermanlar yayınlarsınız ama en sonunda araya Fatma Aksal ve diğer siyasetçiler girer, "Ağalar kızacak, küsecek" diye CHP örgütünün eski ve yeni milletvekillerinin de sesi çıkmaz, hatta alkışlamaya devam ederler… Sonuçta it ürür, kervan yürür…
İnsafınız varsa, vicdanınız varsa, kafanız çalışıyorsa, tehlikenin farkında iseniz, namuslu insanlarsanız hiç yoksa, derhal, bu yıldan itibaren yer altı suları ile çeltik üretimi kepazeliğine, ihanetine son verin..