DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Değişen bir şey yok; en büyük sorun geçim sıkıntısı. Ne yapabiliriz? Yapacağımız fazla bir şey yok. Evet yaz ilerledikçe tarla sebzeleri yetişti, biraz ucuzluk oldu, sera ürününden kurtulduk, halk pazarlarında ucuzluk olduysa da meyve hiçte ucuz değil. Üzümün bol olduğu mevsimdeyiz. Fiyatı 60 TL sı. Mandalina, nar, armut, erik oda öyle. Tarımsal ürünlerde buğday kendini kurtaydıysa da gündöndü %40 kayıpta, çiftçinin yüzü gülmüyor. Sonbahara girmemize rağmen tatmin edici yağmur yağmadı. Bazı yörelerimizde yağdı ise de bazı yerlerde de felaket halinde oldu. Verimsiz bir yıldayız.
Bu durum yalnız Türkiye için değil dünyanın bir çok yeri böyle. Almanya'da öyle bir yağmur yağdı ki ortalığı sel götürdü. Televizyondan öğreniyoruz, Bosna Hersek'te yağan yağmur felaket oluşturup evleri bile sürüklemiş. Bu anormalliklere sebep ne? Uzmanların görüşüne göre atmosferin kirlenmesi, dünyanın etrafındaki sera örtüsünün bozulması imiş.
Bu hayat pahalılığı önümüzdeki yılda devam eder mi? Ukrayna, Rusya, İsrail'in komşularına saldırması, yağmursuzluk, kavurucu sıcaklar olduğu müddetçe devam edebilir ne yapılabilir, fazla bir şey yapılamaz, bir tabiat olayıdır. Savaşlar durursa belki biraz hafifleme olur. Çünkü savaşlar piyasada tedirginlik yaratıyor, buda parayı altına, gayrimenkule yönlendiriyor. Enflasyon altmışlı rakamlardan, kırklı rakamlara doğru bir iniş gösterdi ise de sıkıntı geçim sıkıntısı yine devam ediyor.
Enflasyona sebep yalnız tabiat olayları mı? Ak Parti'nin seçim zamanı oy toplayacağım diye ücretleri, maaşları arttırıp piyasayı paraya boğmasıdır. Ortamda para bol olunca enflasyonda yükseliyor, netice pahalılık ve geçim sıkıntısı, hayatın zorlaşması.
Bu hal çocuklu aileleri zor duruma sokuyor. Çocuğu beslemek, okul masraflarını karşılamak, hele üniversite de okuyorsa daha da büyük problem, masraf daha fazla olur, Allah kolaylık versin. Ne yapılabilir, yapılacak olan yüksek gelir sağlamak. Bu da yüksek gelirli işin olacak, ya atadan kalma bir işyeri ya da yüksek getiri sağlayacak ücretli bir iş. Örneğin holding CEO luğu gibi bir iş, buda herkese kısmet olmaz. Hem beceri hem de biraz şansta gerektirir. Üniversite mezunlarının iş bulamadığı bir ülkede bu nasıl olacak? Avrupa'da işsizlik oranının en yüksek olduğu ülkeyiz, okullarımız her yıl işsiz adayları mezun ediyor. Bu kimselere istihdam yaratıp işyeri açmak kolay değil. Neticede geçen yılla bu yıl arasında DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK . . .