ATIN ŞU KÖPRÜYÜ

Gülçavuş ve Sultaniçe, Enez’e bağlı iki köy.

Bu köylerin devamı olan sahil Saros’un bakir kalabilmiş tek bölgesi. Adeta bir cennet gibi buraları.

Yazın nüfusu 10 bine dayansa da kışın bin kişiye kadar düşer bu cennet köşede.

Bu yıl geçen kışlara göre biraz daha sakin geçiyor buraları. Ve sahilde kimin yaptığı belli olmayan asfalt yol ve köprü yine tahrip olmuş durumda. Sahile yığılan devasa taşlar bir ölçüde köprüyü koruyabilmiş ama yol daha şimdiden bitmiş. Daha sırada ilkbahar aylarının hırçın Saros’u var sırada.

Köprü binlerce yıldır hasretle kucaklaşan dere ve denizi adeta bıçak gibi kesiyor. Burayı üreme bölgesi olarak kullanan balıkların da üremesini, çoğalmasını engelliyor.

Bölgeden aldığımız haberler bu yıl o yolun ve köprünün kaldırılacağı şeklinde. Umuyoruz gerçekleşir ve bu cennet koy sonunda sahiline kavuşur. O sahil otomobillerin değil insanların gezindiği bir yer haline gelir.

Ki bölgede yaşayan emekli bir öğretmen arkadaşımız üç defadır bir anket çalışması yapıyor; “Köprü ve yol kaldırılsın mı?” şeklinde ve yüzde doksan beş oranında “kaldırılsın” şeklinde katılım oluyor bu anketlerde.

Vatandaş - Devlet işbirliği ile ortaklaşa yapılan, bölgede yaşayan vatandaşların yüzde doksanlar oranında katılım gösterdiği maddi olarak da destek verdiği alt yapı geçtiğimiz yıl eksiklikleri ve problemleri ile faaliyete geçmişti.

Vatandaşlardan toplanan paralar Enez Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne yatırıldı, Edirne Özel İdare kontrolünde bu yatırımın ihalesi yapıldı. Sürecin bir ucunda Enez Kaymakamlığı ve Edirne Valiliği vardı. İhaleyi alan şirket işini bitirdikten sonra atık su tahliyelerinde ciddi sıkıntılar, temiz suda sürekli patlaklar yaşandı. Özellikle yazın en yoğun dönemlerde bu sıkıntılar fazlasıyla hissedildi. İyileştirmeler, tamirler, yeni montajlarla sorunlar en aza indirilmeye çalışıldı.

Şu anda bölge en sessiz sakin zamanlarını yaşamakta. Önümüzdeki dönemde sorun olarak bölgeyi bekleyen en önemli konu;

ALT YAPININ KONTROLU VE SORUMLULUĞU BUNDAN SONRA KİMDE OLACAK?

Alt yapı için ilk adımlar atıldığında Vatandaş - Devlet işbirliği içinde yapılacağı, alt yapı kontrolünün ve sorumluluğunun da bittikten sonra devletçe sağlanacağını defalarca belirtildi.

Bugüne kadar alt yapıda oluşan bütün sıkıntılarda Özel İdare vardı çözüm sürecinde.

Bundan sonraki süreçte kim alacak bu sorumluluğu?

Özel İdare m? (Valilik ve Kaymakamlık)

Enez Köylere Hizmet Götürme Birliği mi?

Yoksa, aldığımız duyumlara göre hiçbir sorumluluğu ve yetkisi olmayan kişilere mi?