ABD’nin İsrail Politikası

ABD’de Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinin arasında hatırı sayılır bir İsrail desteği mevcut. Bu zaten malumun ilâmı. Son olarak geçen askeri yardım yasasının Biden’ın önüne gelecek olması da bunun en önemli göstergelerinden birisi. Öte yandan İsrail’in gerçekleştirdiği ve insanlık tarihine geçecek vahşet seviyesindeki operasyonlardan artık ABD hükümeti de çok açık bir şekilde rahatsız olduğunu belirtiyor.

Amerikan Devlet Sekreteri Blinken, gerçekleştirdiği ziyaret silsilesine son anda İsrail’i ekledi. Buna karşın pek çok başta ABD Başkanı Biden olmak üzere İsrail yürüttüğü operasyonları şifahi olarak eleştirdi. Ancak Ziya Paşa’nın dediği gibi ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz...

ABD her ne kadar insani vasıfları kabullenmek zorunda kalmasının bir sonucu olarak İsrail’in insanlık dışı politikasını kerhen eleştirirken askeri kapasitesinin gelişmesi için elinden geleni yapıyor. CENTCOM koordinasyonuyla gerçekleştirilen yardımların havadan atılması operasyonlarının başarısı tartışılırken ABD bir de liman projesini gündeme getirdi. Aslında Refah sınır kapısı vasıtasıyla çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilecek yardım sevkiyatı yılan hikayesine dönmüş durumda.

Bir yandan da ateşkes çabaları devam ediyor. Malum garantörler Mısır ve Katar. Görüşmeler biraz Doha’da yürütüldü. Katar’ın bölgedeki en büyük ABD üslerinden birine ev sahipliği yaptığını hatırlatayım. Eh Mısır-ABD ilişkileri de hiç fena gitmiyor. Şimdi de İsrail tarafının Vaşington’a gideceğine dair haberler düştü basına. Ne sonuç verir bilinmez. Ancak İsrail’in insafsız ve umursamaz tavrının süreceği aşikar. Bu noktada ABD geleneksel söylem politikasını da devam ettirecektir. Haftaya görüşmek dileğiyle memleketimin güzel insanları.