NACİ TOYRAN ’VOLEYBOLUN EFENDİSİYDİ’

İsmail DEMİRAY

Ne zaman Mimar Sinan'da bir voleybol etkinliği için gitsem mutlaka orada görüşürdük Naci Toyran hocamla. ..

 Yaklaşık 10 yıl kadar önce okullar arası bir voleybol müsabakasında tanışmıştık. O yıllarda okullardan yoğun katılım olduğu için kız/erkek voleybol takımları da çok olması nedeniyle daha sabah 09.00'da başlıyordu müsabakalar.

Erkenden salonun yolunu tutmuş kantini açmak için uğraşan Nurullah'ı göz ucu ile izliyordum. O ara saha görevlileri voleybol direkleri ve filesini sahaya taşımışlar yerlerine monte etmeye çalışıyorlardı.

Salonun girişinde spor muhabirlerine ayrılmış yerde tek başına dikkatli gözlerle sahada çalışanları izliyordu. Elimde fotoğraf makinesinin son ayarlarını yapmaya çalışırken göz göze geldik.

"Sanırım çok seviyorsun voleybolu, her zaman görüyorum seni buralarda" deyişime gülümseyerek; "Benim hayatım voleybol" demişti.  

NACİ TOYRAN

O gün orada başlayan sohbetlerimiz benim salon sporlarına olan sevgim, onun sürekli voleybolun içinde olması bizi birbirimize daha çok bağladı.

İlerleyen yıllarda Naci Toyran arkadaşımın Edirne'de voleybol geçmişini öğrendikçe ona olan saygım daha da arttı.

Edirne DSİ'de uzun yıllar başarıyla forma giymiş, arka arkaya yıllarca şampiyonluklar kazanmış bir kadronun değişmez oyuncusuymuş o yıllarda. Özellikle de en efendisi ve centilmeni.

Edirne DSİ'de voleybol şubesinin her şeyiydi. Antrenmanlara kendisini ve öğrencilerini izlemeye gittiğimde işini ne kadar severek yaptığını, voleybola olan sevgisini görebiliyordum. Antrenmanlara bile eşiyle gittiği oluyordu. O zaman anladım ki aile boyu seviyorlar voleybolu.

Edirne'de erkek voleybolunun gelişmemesine üzülüyor, her konuştuğumuzda bu sorunu gündeme getiriyordu. Çözümü yine kendisi buldu. Çalıştırdığı takımı ikiye böldü, iki takım haline getirdi. Arkadaşı Fatih öğretmen'den de rica etti, o da iki takım çıkardı ve Edirne Gençlik Spor Müdürlüğü'ne başvurmaya karar verdiler. Bende yazılarımla onları bu mücadelelerinde destekliyor, süreci takip ediyordum.

Sonunda Edirne Gençlik Spor İl Müdürlüğü lig kurulmasına izin verdi ve Edirne voleybol tarihinde çok uzun yıllar sonra ilk defe Erkekler Voleybol Ligi oluşmuş oldu.

Sanırım iki ay kadar önce yine Mimar Sinan'da karşılaşmış, ayak üzeri sohbet etmiştik. İyi ve sağlıklı görünüyordu.

Önceki gün aldık kara haberi. Üzüldük, nurlar içinde uyu Naci Toyran hocam.