‘Kamusal ve parasız eğitim bitirildi’
CHP Milli Eğitim Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından Türkiye genelinde eş zamanlı gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, yeni eğitim-öğretim yılında ne okullar ne de eğitim koşullarının ihtiyaçları karşılamaya hazır olmadığını söyledi... Okula başlama maliyetlerinin arttığını dile getiren Balkanlı, "Asgari ücretle hayatını devam ettiren bir aile, ilkokula başlayan çocuğu için, bir aylık maaşından fazlasını, en düşük maaş alan memur ise maaşının yarısını okul masrafı olarak harcamak zorundadır. Kamusal ve parasız eğitim bitirilmiştir" diye konuştu...
Olgay GÜLER
CHP Milli Eğitim Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından Türkiye genelinde eş zamanlı gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, yeni eğitim-öğretim yılında ne okullar ne de eğitim koşullarının ihtiyaçları karşılamaya hazır olmadığını söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Merkez İlçe Başkanlığı tarafından, önceki gün başlayan yeni eğitim-öğretim yılıyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirildi. CHP'nin Milli Eğitim Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından yayınlanan, ülke genelinde eş zamanla yapılan basın açıklamasını Edirne'de, merkez ilçe başkanı Yücel Balkanlı okudu.
'ÇOCUKLARIN GELECEĞİ BAKANLARIN ELİNDE OYUNCAK EDİLDİ'
Balkanlı, yeni eğitim-öğretim yılında ne okulların ne de eğitim sisteminin öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin, idarecilerin ve eğitim çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olmadığını söyledi. Balkanlı, "22 yıllık AKP iktidarında eğitim sistemi bilerek ve isteyerek siyasallaştırılmış, iktidarın ideolojik hedefleri için araç haline getirilmiştir. Bu süreçte, var olan sorunlar çözülmek yerine, yenileri eklenmiştir. 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değişmiş, Bakanların ortalama ömrü iki buçuk yıl olmuştur. Her gelen bakan bir önceki sistemi eleştirmiş, yerle bir etmiş ve kendi ortaya attığı fikirleri apar topar uygulamaya koymuştur. 9 bakan toplamda irili ufaklı 18 sistem değişikliği yapmış, lise ve üniversite sınavları defalarca değiştirilmiştir. Hiçbir değişiklik etkisini değerlendirmeye yetecek kadar bile uygulamada kalamamıştır. Çocuklarımızın geleceği AKP’nin ve bakanlarının elinde oyuncak edilmiştir" dedi.
'BİR AN ÖNCE ESKİ PROGRAMA DÖNÜLMELİ'
Bu yıl uygulamaya alınan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni eleştiren Balkanlı, "İhtiyaç analizi ve pilot çalışması yapılmamış, hazırlanma ve onaylanma süreci katılımcı ve şeffaf yürütülmemiş, kaynakçası, bilimsel dayanakları ve yazarları belli olmayan, tüm uzmanların karşı çıkmasına rağmen onaylanan bu modele karşı Cumhuriyet Halk Partisi olarak idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'da dava açtık. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin vakti ve emeği AKP’nin siyasi hırsları nedeniyle daha fazla ziyan edilmeden bir an önce eski programlara dönülmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
'AMAÇ ÖĞRETMENLERİN DİPLOMASINI ÇALMAK'
Tartışmalara neden olan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu da eleştiren Balkanlı, "Teklif öğretmenlik mesleğini düzenleyecek nitelikte değildir; yalnızca atama bekleyen öğretmenleri elemek için hazırlanmıştır. Öğretmenlerin hakları tanımlanmamış, diğer eğitim çalışanlarıyla ilgili bir düzenleme yapılmamış, özel sektörde çalışan öğretmenlere yer verilmemiş, basamaklandırma sistemine çözüm sunulmamıştır. Amaç öğretmenlik mesleğinin itibarını yükseltmek, öğretmenlerimizin ve eğitim bileşenlerinin haklarını tanımlamak değil; öğretmenlerin diplomasını çalmaktır" şeklinde konuştu.
'OKULLARIN GÜVENLİĞİ VE TEMİZLENMESİ MÜMKÜN DEĞİL'
Okullarda temizlik ve güvenlik görevlisi atamasının da yapılmadığına dikkat çeken Balkanlı, "Öğretmen ataması gibi, okullar açılmasına rağmen okullarımıza temizlik ve güvenlik görevlisi ataması da yapılmamıştır. Okulların ve çevresinin temizliğinin ve güvenliğinin sağlanması sorumluluğu da okullara, dolayısıyla okul-aile birliklerine, dolayısıyla da velilere bırakılmıştır. Okulların kadrolu bir güvenlik görevlisi yoktur. Devlet okullarında 613.785 derslik bulunmaktadır. 10 dersliğe bir temizlik görevlisi ataması yapılması gerektiği göz önüne alındığında yaklaşık 65 bin temizlik görevlisine ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır. Son düzenlemelerden anlaşıldığı kadarıyla bu ihtiyaçların İşgücü Uyum Programı kapsamında giderilmesi planlanmaktadır. Haftada üç gün çalışma süresi ile okullarımızın temizlenmesi veya güvenliğinin sağlanması mümkün değildir. Okul yöneticileri bütçe olmadığı için velilerden bağış talep etmektedir. Okullarda yeterli bütçe olamadığı için küçük tadilat ve temizlik işlerini yaptırabilmek için yöneticiler zorunlu bağış almaktadır. Milli Eğitim Bakanı “okul yöneticilerinin böyle bir hakkı yok” demek yerine okul bütçelerini oluşturmalıdır" ifadelerini kullandı.
'ÇOCUKLARIN BİR BARDAK TEMİZ SUYA BİLE ERİŞİMİ YOK'
AKP iktidarının 22 yılda çocuklara okullarda bir öğün yemek verecek bütçeyi dahi ayıramadığını söyleyen Balkanlı, "Ülke genelinde okul yemeği tüm öğrenciler için temel bir hak ve talep iken, okul öncesi eğitimdeki okul yemeği uygulaması yalnızca bir dönem uygulandıktan sonra kaldırılmıştır. Okul yemeği programlarının eğitime eşit erişim sağlaması, özellikle dezavantajlı çocukların okula devamlılığını artırması, çocukların sağlığını güçlendirmesi, ailelerin üzerindeki maddi yükü azaltması gibi bu kadar çok faydası varken, her kademede çocuklarımıza en az bir öğün yemek verilmesinin önemi ortadayken, Bakanlık sadece okul öncesiyle sınırlı olan programı bile iptal etti. Çocuklarımıza bir öğün yemek verilemediği gibi, çocukların saatlerini geçirdiği okullarda bir bardak temiz içme suyuna dahi erişimi yoktur" dedi.
'KAMUSAL VE PARASIZ EĞİTİM BİTİRİLDİ'
Okula başlama maliyetlerinin arttığını dile getiren Balkanlı, "Birleşik Kamu-İş’in yaptığı Okula Başlama Maliyetleri Araştırmasına göre; 2023 yılına kıyasla, 2024 yılında okula başlama maliyetleri okul öncesi düzeyde %98,9; ilkokul düzeyinde %84,25; ortaokul düzeyinde %91,91; lise düzeyinde ise %80,46 oranında artmıştır. Tüm kademelerde ortalama artış %88,8 olmuştur. Asgari ücretle hayatını devam ettiren bir aile, ilkokula başlayan çocuğu için, bir aylık maaşından fazlasını, en düşük maaş alan memur ise maaşının yarısını okul masrafı olarak harcamak zorundadır. Tüm çocuklara eşit ve ücretsiz sunulması gereken nitelikli eğitim için devlet değil aileler para harcar hale gelmiştir. Kamusal ve parasız eğitim bitirilmiştir" diye konuştu.
'YETERLİ SAYIDA OKUL YAPMAYI BİLE BAŞARAMADILAR'
Deprem bölgesinde yıkılan okulların yerine yenilerinin hala yapılamadığını da kaydeden Balkanlı, "Çok sayıda okulda birleştirilmiş okul uygulamasına devam edilmektedir. Deprem bölgesinin dışındaki illerde de çeşitli nedenlerle okul binası kullanılamaz hale gelen ve bu nedenle başka okullarla aynı binada, eksik ders saatleriyle eğitimi sürdürmeye çalışan çok sayıda okul bulunmaktadır. AKP iktidarı okulların fiziki koşullarını iyileştirmek bir yana, yeterli sayıda okul yapmayı bile başaramamıştır" şeklinde konuştu.
'EĞİTİM İÇİN MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Tüm kademelerde, tüm paydaşlar için eğitimin her geçen gün daha kötüye gittiğini belirten Balkanlı, "Okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin niteliği her geçen yıl biraz daha düşmüştür. PISA 2022’de, Türkiye tüm branşlarda OECD ülkelerinin ortalamasının altında bir performans sergilemiştir. Ülkemizin kurtarıcısı, cumhuriyetimizin kurucusu, başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı esnasında Maarif Kongresini toplayarak eğitimin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Bundan 100 yıl önce, savaş günlerinde, koşullar elvermese dahi eğitimin önemine vurgu yapan Atamızın izinde, biz de eğitim sistemimizi bugünden daha iyiye götürmek, 22 yıllık iktidarın açtığı yaraları sarmak için canla başla çalışacağız. Çocuğun ve gencin üstün yararını gözeten, nitelikli, laik, bilimsel, kamusal ve erişilebilir bir eğitim için mücadele etmeye, Cumhuriyet aydınlanmasından aldığımız ilhamla çalışmaya devam edeceğiz" dedi.