CHP’li Balkanlı’dan DSİ’ye yalanlama

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta’nın geçtiğimiz günlerde Edirne’de baraj ve göletlerle ilgili açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta’nın geçtiğimiz günlerde Edirne’de baraj ve göletlerle ilgili açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

CHP’li Balkanlı, DSİ Genel Müdürü’nün Edirne'de gölet ve barajların sayılarını açıkladığı bilgilendirmenin gerçeği yansıtmadığı ile ilgili olarak açıklama yaptı. Balkanlı yaptığı açıklamada "Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü'nün 21 yılda 32 gölet 8 baraj yapımı ile ilgili olarak son açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır. Gerçek olan , Edirne'de yapılan sulama ve su yönetimi projeleri oldukça sınırlıdır ve bu projelerin sayısı ve kapsamı iddia edildiği gibi değildir. Halkımızın yanılttığını düşünüyoruz” dedi.

CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı

Edirne'nin sulama projelerine ve su kaynaklarının korunmasına olan ihtiyacı olduğunu kaydeden balkanlı açıklamasında şunlara yer Verdi:

Sulama projelerinin gerçek etkileri ve Edirne'nin su kaynaklarının korunması konularında daha doğru ve katılımcı bir bilgilendirme ile kamu kurumlarının şeffaf bir iletişim politikası izlemesi gerekmektedir.

CHP olarak Edirne'nin su kaynakları ve sulama projeleri konusunda gerçekleri ortaya koymak ve halkımızı doğru bilgilendirmek için her zaman hazırız

Ülkemizin en verimli topraklarına sahip, Meriç – Tunca – Arda nehirlerinin birleşim hinterlendında konuşlanmış Edirne önemli su imkanına sahiptir. Yılda ortalama 7 milyar m3 suyu Saros Körfezine taşıyan bu nehirlerin yarattığı tarımsal imkandan ne yazık ki yeterince faydalanamıyoruz.

Birkaç gün önce DSİ Genel Müdürünün basında yer alan açıklamasında; ‘’ Edirne'de son 21 yılda gerçekleştirdikleri yatırımları açıklarken, 8 baraj ve 32 gölet inşa edildiğini, böylece 422 milyon m³ su depolama hacmine ulaşıldığını’’ bildirdi.

Edirneli hemşerilerimizde bilirler ki 21 yılda iktidar partisi döneminde yapıldığı açıklanan 8 barajdan; Uzunköprü Altınyazı Barajı 1971 yılında işletmeye açılmış barajdır.

Keşan Kadıköy Barajı 1974 yılında hizmete girmiştir. Edirne Süloğlu Barajı 1976 yılında hizmete girmiştir.

İpsala Yenikarpuzlu Barajı 1994 yılında işletmeye açılmıştır.

İpsala Sultanköy Barajı 1999 yılında hizmete girmiştir.

Temeli 1998 yılında atılan İpsala Hamzadere Barajı 2011 yılında tamamlanmasına rağmen sulamasının ancak %65 şi yapılabilmiştir.

Uzunköprü Çakmak Barajı planlaması 2004 yılında tamamlanmış baraj 2017 yılında tamamlanmasına rağmen sulama sistemi ihale edilememiştir.

25 yıl önce planlaması bitmiş olmasına rağmen Edirne merkez köylerinin büyük ısrarlarına rağmen bir türlü ihale edilemeyen Çömlekköy Barajı 2023 yılında seçim vaadi olarak yatırım programına alınarak ihalesi yapılabilmiş ve henüz işe başlanamamıştır.

Görüldüğü gibi sayın genel müdürün açıklamasında bahse konu barajların 6 adedi önceki dönemlerde hizmete girmiştir.

Yapıldığı ifade edilen 32 göletin 20 si önceki dönemlerde inşa edilmiştir.

21 yılda 8 gölet inşa edilmiş olup 4 adedi henüz bitirilememiştir.

Ülkemizin en verimli topraklarına sahip Edirne de maalesef tarım arazilerimizin ancak %40 sulanabilir görünse de tarım girdilerinin çok artması sulama maliyetlerinin yükselmesi sulama oranını düşürmektedir.

İktidarın uyguladığı tarım politikaları sayesinde çiftçilerimiz çok zorda olup tarımsal üretimde giderek azalmaktadır. Vatandaşlarımız iktidarın uyguladığı yanlış yönetim anlayışına tepkisini son seçimlerde göstererek CHP sine umudunu bağlamıştır.

Yakın gelecekte CHP iktidarında Edirne’nin suya hasret verimli topraklarının tamamı suya kavuşturulacaktır.