Buğdayda tersine rekor!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) önceki dönem Edirne Milletvekili, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında, ülkenin üretim rekoru kırması gerekirken, buğdayda ithalat rekoru kırdığını söyledi… 2023'ün ilk 10 ayında yapılan 10 milyon tonla Cumhuriyet tarihinin ithalat rekoru kırıldığını anlatan Gaytancıoğlu, "Bir ülke üretemeyeceği ürünleri ithal edebilir doğaldır ama buğday gibi temel gıda maddesini ithal ederse yazıktır, günahtır. Bir ülke üretmek zorunda, hele Türkiye gibi bir ülkenin dışa bağımlı olması kabul edilemez" dedi…
Olgay GÜLER
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) önceki dönem Milletvekili, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında, ülkenin üretim rekoru kırması gerekirken, buğdayda ithalat rekoru kırdığını söyledi.
CHP'de bir dönem Genel Başkan danışmanlığı da yapan, önceki dönem Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu, üreticinin ekimini tamamlamasının ardından tarlada gelişimi süren buğdayla ilgili dikkat çekici veriler paylaştı. Türkiye'nin Cumhuriyet'in 100'üncü yılında üretim rekoru kırması gerekirken, buğdayda ithalat rekoru kırdığını söyleyen Gaytancıoğlu, bunun kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade etti.
'ÜRETİM REKORU KIRMAMIZ GEREKİRKEN, İTHALAT REKORU KIRDIK'
Türkiye gibi bir ülkenin buğday gibi temel gıda ürününde yaptığı ithalat miktarının fazlalığına dikkat çeken Gaytancıoğlu, "Maalesef bir rekor kırdık. Maalesef diyorum çünkü, Cumhuriyetin 100'üncü yılında üretim rekoru kırmamız gerekirken, en fazla ithalatı Cumhuriyet'in 100'üncü yılında yaptık. 2023 yılının ilk 10 ayında tam 10 milyon ton buğday ithalatı yapıldı. Bir ülke üretemeyeceği ürünleri ithal edebilir doğaldır ama buğday gibi temel gıda maddesini ithal ederse yazıktır, günahtır" dedi.
'ÜRETMEK ZORUNDAYIZ'
Türkiye'nin buğdayı yabancı ülkenin üreticisinden, Türkiye'deki üreticiye verdiğinden daha fazla paraya aldığını kaydeden Gaytancıoğlu, "İstatistiklere baktığınızda, ithalat bedeliyle, ithalat miktarını birbirine oranladığınızda 308 dolardan ithalat yapmışız. Yani bugünkü kurla 8932 liradan ithalat yapmışız. Peki kendi çiftçimize kaç para verdik? 7500 lira verdik. Kendi çiftçimize 7500 lira veriyoruz, savaşan iki ülke Rusya ve Ukrayna'dan yaptığımız ithalat bedelimiz 8932 lira. Yazıktır, günahtır. Hele Cumhuriyetin 100'üncü yılında bu rekoru kırmak hiç istemiyoruz. Bir ülke üretmek zorunda, hele Türkiye gibi bir ülkenin dışa bağımlı olması kabul edilemez" diye konuştu.