‘AKP demek zam, yoksulluk demek’

CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, Cumhurbaşkanı ve ekonomi yönetiminin algı operasyonlarıyla gerçekleri gizlemeye çalıştığını belirterek, son dönemde yapılan doğal gaz zamlarının, enflasyon hedeflerinin tutmamasıyla birleşerek milyonlarca vatandaşın mağduriyetine yol açtığını ve ekonomik krizin derinleştiğini söyledi…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, Cumhurbaşkanı ve ekonomi yönetiminin algı operasyonlarıyla gerçekleri gizlemeye çalıştığını belirterek, son dönemde yapılan doğal gaz zamlarının, enflasyon hedeflerinin tutmamasıyla birleşerek milyonlarca vatandaşın mağduriyetine yol açtığını ve ekonomik krizin derinleştiğini sert bir dille eleştirdi.
ENFLASYON HEDEFİ TUTMADI, MİLYONLAR MAĞDUR EDİLDİ
Enflasyon hedeflerinin tutmamasıyla beraber elektrik ve doğalgaza yapılan zamların milyonlarca vatandaşı mağdur ettiğini belirten İlçe Başkanı Çakır, eleştirilerine şu ifadelerle başladı:
“2024 yılsonu için enflasyon hedefinin tutmayacağı Temmuz ve Ağustos'ta elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 38'lik zamlarla kesinleşti. Cumhurbaşkanı ve ekonomi yönetiminin algı ve aldatmacadan ibaret 'dezenflasyon süreci başladı' söylemleriyle milyonlarca işçi, çiftçi, memur, emekli mağdur edildi!”
ZAMLAR VE VERGİ ARTIŞLARIYLA GELEN YÜK
1 Temmuz'da başlayan vergi artışları ve zamların günlük yaşamın her alanını olumsuz etkilediğini hatırlatan İlçe Başkanı Çakır, “1 Temmuz'da Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışlarıyla akaryakıttan ekmeğe, alkollü içeceklerden tütün mamulleri ve ulaşıma, internetten cep telefonu tarifelerine kadar tüm mal ve hizmetlere zincirleme zamlar yapıldı. Yine 1 Temmuz itibarıyla elektriğe yapılan yüzde 38 zam sonrası ikinci dalga zam ve fiyat artışları devreye girdi. İktidar ve ekonomi yönetimi temmuza yığdığı vergi ve fiyat artışlarıyla, Ocak-Haziran dönemi 6 aylık enflasyonun düşük çıkmasını sağlayarak, 1 Temmuz'daki maaşlara daha az zam verilmesine gerekçe yarattı.” dedi.
ENFLASYON VE FİYAT ARTIŞLARI: TEMMUZ VE AĞUSTOS ETKİLERİ
TÜİK'in açıklayacağı Temmuz ayı enflasyonu ve zamların etkilerinin vatandaşın alım gücünü daha da düşürdüğünü kaydeden İlçe Başkanı Çakır, “TÜİK'in 5 Ağustos'ta açıklayacağı Temmuz enflasyonunun en az yüzde 3-3,5 olması söz konusu. Bunun sadece 1,5 puanı enflasyon sepetindeki ağırlığı nedeniyle yüzde 38'lik elektrik zammından gelecek. Ulaşım, iletişim, ÖTV artışları, içki-sigara zamları da temmuzdaki aylık enflasyonu yukarı çekecek. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) öncü gösterge niteliğindeki Temmuz ayı İstanbul enflasyonu yüzde 4,21 oldu. Elektriğin ardından 1 Ağustos'ta doğalgaz tarifesine yüzde 38 zam yapıldı. Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt zamları zincirleme şekilde yüzlerce mal ve hizmetin fiyatlarına zam olarak yansıyacak. İşletmeler ve üreticiler sattıkları ürünlerin verdikleri hizmetin fiyatına bu zamları en az yüzde 38 oranında fiyat artışı olarak yansıtacaklar ya da elektik-doğalgaz zamlarını fırsat bilip daha yüksek fiyat artışına gidecekler.” ifadelerini kullandı.
DAR GELİRLİNİN MAĞDURİYETİ VE ENFLASYONUN ETKİLERİ
Doğalgaz zammının etkisiyle dar gelirli vatandaşların daha da mağdur hale geldiğini ifade eden İlçe Başkanı Çakır, eleştirilerine şöyle devam etti:
“Doğalgaz zammı da enflasyon sepetindeki ağırlığı nedeniyle ağustos enflasyonunu otomatik olarak yüzde 1 artıracak. Diğer zincirleme zamlarla birlikte ağustos ayı enflasyonunun yüzde 2-2,5 oranında gerçekleşmesi kaçınılmaz. Yüzde 19'luk memur zammı ve yüzde 24,7'lik SGK emekli aylık artışının yaklaşık 5-5,5 puanı temmuz-ağustos enflasyonuyla geri alınırken, zam yapılmayan asgari ücret ise 2 ayda en az yüzde 5-5,5 daha eriyecek. Haziranda yüzde 71 olan yıllık enflasyon, temmuz ve ağustosta baz etkisiyle yüzde 55-60'a gerilese bile aylık enflasyondaki tırmanış, yapılan zam ve ÖTV artışlarıyla fiyatlar yükselmeye, ücret ve maaşlar erimeye, milyonlarca dar gelirli enflasyon altında ezilmeye devam edecek.”
EKONOMİK YIKIM VE KRİZ: OVP VE ENFLASYON HEDEFLERİ
Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan enflasyon hedeflerinin mevcut ekonomik durum karşısında anlamını yitirdiğini belirten İlçe Başkanı Çakır, “Ekonomideki tablo OVP'de yılbaşında yüzde 33 olan, ikinci enflasyon raporunda yüzde 38'e yükseltilen yılsonu enflasyon hedefinin ciddi oranda aşılacağını ortaya koydu. OVP'nin öngördüğü enflasyon hedefleri de bugünden anlamını yitirdi. Merkez Bankası Başkanının 8 Ağustos'ta açıklayacağı 2024 3. Enflasyon Raporunda büyük ihtimalle yüzde 38'lik yılsonu hedefi yükseltilecek. 2024-2026 dönemi OVP ve Merkez Bankası'nın enflasyon raporlarındaki enflasyon ve diğer makro ekonomik hedefler boşlukta kalırken, iktidar ve ekonomi yönetimi kendileri dışında kimsenin inanmadığı bu hedefleri esas alarak tüm ülkeyi ağır bir ekonomik yıkım ve krize sürüklüyor!” dedi.
AKP'NİN EKONOMİK POLİTİKALARI VE SONUÇLARI
AKP'nin ekonomik politikalarının vatandaşın yaşam koşullarını giderek daha da zorlaştırdığını kaydeden CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, eleştirilerini şöyle sonlandırdı:
“Bir kez daha görüyoruz ki AKP iktidarda kaldığı sürece bu millet gün yüzü göremeyecek, iki yakası bir araya gelmeyecek. AKP iktidarda kaldığı sürece sermaye her geçen gün zenginliğine zenginlik katmaya devam ederken milletimiz açlığın ve sefaletin pençesinden kurtulamayacak. AKP demek zam demek, AKP demek açlık demek, AKP demek yokluk demek, yoksulluk demek.”