EÇGD’ye cevap ‘Üzmen’den
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği'nin (EÇGD) Edirne Belediye Başkanlığı’na aday veya aday adayı olan isimlere sorduğu 12 soruya, CHP Edirne Belediye Başkan Aday Adayı Seyfi Alp Üzmen cevap verdi...
Olgay GÜLER
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği'nin (EÇGD) Edirne Belediye Başkanlığı’na aday veya aday adayı olan isimlere sorduğu 12 soruya, CHP Edirne Belediye Başkan Aday Adayı Seyfi Alp Üzmen cevap verdi.
EÇGD 31 Mart 2024 tarihinde düzenlenecek Mahalli İdareler Seçimleri’nde Edirne Belediye Başkanlığı’na aday veya aday adayı olan isimlere kentin doğasıyla ilgili sorduğu 12 soruya, CHP Edirne Belediye Başkan Aday Adayı Seyfi Alp Üzmen’den cevap geldi. Dernek Başkanı Ayten Eren, sorulara tek tek cevap veren Üzmen'e, teşekkür etti.
“SARAY İÇİ BELEDİYE YETKİLERİ DAHİLİNDE ISLAH EDİLECEK”
Üzmen, Edirne Sarayı'nın Has Bahçesi, halk arasında 'Tavuk Ormanı' adıyla bilinen bölgeyle ilgili soruya, “Yalnızca Tavuk ormanı olarak adlandırılan Has Bahçe değil; tüm saray içinin Belediye yetkileri dâhilinde ıslah edilerek, bakımsız gezi yolları, aydınlatması yapılarak gerçek bir Has Bahçe konumuna döndürülmesi kaçınılmazdır. Ayrıca Saray içine bu sarayda yaşamış padişahların büstleri ve öz geçmişlerini içeren bir anıt yapılmalı, beraberinde Mustafa Kemal Atatürk heykeli ile beraber büyük bir bayrak alanı yapılmalıdır. Kırkpınar Er meydanımız önemli bir turizm alanımız. Buranın yerinde yenilenmesi ve yılda bir etkinlik dışında da kullanımı sağlanmalı” dedi.
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren Edirne Belediye Başkanlığı’na aday veya aday adayı olan isimlere sordukları soruları parti yöneticilerine teslim etmişti.
“MAHKEME KURALLARINI TANIMAYANLARA, BU KARARLARA UYMALARI SAĞLANACAK”
EÇGD’nin millet bahçesi yapılmak istenen Söğütlük İzzet Arseven Kent Ormanı ile ilgili sorusunu yanıtlayan Üzmen, “Edirne Belediye Başkanlığı tarafıma nasip olursa öncelikle iktidardan ve belediyeden nemalananlardan korkmadan kararlar alacağız. Söğütlüğün tekrar halkımızca ve turistlerimizce kullanımı için her eylem ve gücümüzü birlikte kullanarak mahkeme kararını tanımayanlara bu karara uymaları sağlanacaktır. Ayrıca söğütlükte aydınlatma, yürüyüş ve bisiklet yolları yapılmalı. Ayrıca piknik alanları ve WC’ler düzenlenmeli, arttırılmalı. Meriç nehir kenarı da DSİ ve Valilikle ortak çalışmalar yapılarak mesire yeri haline getirilmeli. Bu kararları alırken tüm STK ve STÖ ile birlikte çalışacağız. STK ve STÖ ziyaretlerimde söylediğim gibi her kuruluşun yönetim kurulundan bir yöneticiyi danışma kurulu olarak oluşturacağımız heyette görev almasını isteyeceğiz. Bu danışma kurulu gayri resmi olduğu için yöneticiler kendi yönetiminde oldukları kuruluşlarda devam ederken yönetiminde oldukları kuruluşların sorunlarını her 15 günde bir toplanacak danışma kurulumuzda dile getirecek ve bu sorunları çözebileceği belediye birimi ile bire bir çalışabilecek. Çalışmanın aksadığı yerde ben gerekli tıkanmaları gidermek için elimden geleni yapacağım. Gerçek olan Edirne’ye hizmet olduğuna göre zaten bu konu benim görevim" diye konuştu.
“YEŞİL ALAN YERLERİ RANT KAPISI HALİNE GETİRİLMİŞ”
Üzmen, kentteki yeşil alanlarla ilgili, “Mevcut şehir planlamamızda aslında yeşil alan olarak bırakılan yerler rant kapısı haline getirilmiş. Bunları düzenlerken atıl durumda olan birçok alanda yeşillendirilip hem çocuklarımız için hem halkımız için kullanılabilir yeşil alanlar haline getirilmeli” ifadelerini kullandı.
“TOPLU TAŞIMAYI ELEKTRİKLİ RAYLI SİSTEMLE DESTEKLEYECEĞİZ”
Edirne’nin hava kalitesini iyileştirmeyle ilgili soruya da yanıt veren Üzmen, "Aslında ilk ve üçüncü sorularınız verdiğim cevaplar ile bu sorunuzun bir kısmına cevap vermişken ilave olarak şehrimize yeni akciğerler olacak ağaçlandırma bölgeleri yapılmalı. Edirne beton şehri değil yeşil bir şehir olmalı sloganımızla tarlalarımızı, yeşil alanlarımızı imara açmak yerine kentsel dönüşüm önceliğimiz olacak. Böylece eski binalarımız yenilenirken yeşil alanlarımızda yok olmayacak. Ayrıca şehrimizin sanayi değil turizm şehri olduğu inancı ile bacasız sanayi olan turizm ve turiste yatırımları arttıracağız. Toplu taşıma elektrikli hafif raylı sistem ile destekleyeceğiz böylece karbon salınımını da azaltmayı amaçlıyoruz. Şehrimiz de elektrikli araç kullanımını özendirecek çok düşük ücretli şarj noktaları yapacağız ve yeni araç alacak olanları eski aracını değiştireceklerin elektrikli araçlara yönelmeleri için ücretsiz otopark imkânı ayda bir ücretsiz araç yıkama kuponu ve 10.000 km ücretsiz elektrik şarjı ile beraber evlerinin su faturalarında da ekstra indirim yapılacak.”
“BİSİKLETLER İÇİN YOL AYIRACAĞIZ”
Üzmen, EÇGD’nin sorduğu “Edirne’nin en fazla konuşulan konusu anketlere göre pahalı ve yetersiz ulaşımmış. Bu duruma bir ulaşım öneriniz var mı? Edirne’nin makro ulaşım planında temiz ve ucuz olan bisiklet yollarının ulaşım amaçlı, yaygın olarak planlanması konusunda ne yapmayı düşünüyorsunuz?” sorusuna ise şu cevabı verdi; “İlimizde çok az olan bisiklet yolları araç park alanı olarak kullanılmakta, önce buna engel olacağız, sonrasında ana artel yollarımızda bisikletler için yol ayıracağız. Bunları yaparken kaldırımsız sokaklarımıza yayalar için kaldırım çalışması yapılacak, bu sebeple bazı dar yollar tek yön araç ulaşımına çevirilecek ihtiyaç olan alan sağlanarak kaldırım haline getirilecek.”
“ALT YAPI ARTIK KONUŞULMAZ HALE GETİRİLMELİ”
“Uzun zamandır devam eden yazın toz, kışın çamur çilesi, bitmek bilmeyen alt yapı çalışmaları ve özellikle kentimizin varoşlarında görmezden gelinen kaldırımlar konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Üzmen; “Her gelen belediyenin, PTT’nin, elektrik firmalarının yolları kaz boz tekrar yap ritüelinin son bulması, Avrupa’nın yaptığı gibi oda şeklindeki alt yapı bir kez yapılmalı ve bu konu artık konuşulmaz hale getirilmeli. Tarihi olan bölgelerde bu işlem yapılırken tarih kurumu ile birlikte çalışılmalı, ortaya çıkabilecek tarihi eserler de Edirne’mize kazandırılmalı. Kaldırım sorununun çözümünü 5’inci sorunuza olan cevabımızda mevcut” sözlerine yer verdi.