‘Vergide adalet’ isyanı!
Türk Tabipleri Birliği (TTB), aile hekimlerinin maaşlarında yılın ikinci ayından itibaren başlayan ve yüzde 35'lere varan vergi kesintilerine karşı aldıkları eylem kararını Edirne'den başlattı… Ülke genelinde 21 Şubat'tan itibaren her Çarşamba, mesai saatleri dışında süresiz eylem yapmaya başlayacaklarını duyuran TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, "Altın madenlerine milyonlarca dolarlık vergi yükünü affeden iktidarın, çalışanlardan yüzde 35 vergi almasını kabul etmediği için burada bu arkadaşlarımız. Vergide adalet sağlanana kadar bu eylemlerimiz her geçen gün büyüyerek devam edecek. Bu konuda ne gerekiyorsa o yapılacak, ta ki sesimiz duyulana kadar" dedi…
Olgay GÜLER
Türk Tabipleri Birliği (TTB), aile hekimlerinin maaşlarında yılın ikinci ayından itibaren başlayan ve yüzde 35'lere varan vergi kesintilerine karşı aldıkları eylem kararını Edirne'den başlattı.
Edirne Tabip Odası ve TTB Aile Hekimliği Kolu, ülke genelinde aile hekimlerinin maaşlarındaki vergi kesintilerine karşı Edirne'de basın açıklaması gerçekleştirdi. TTB Aile Hekimliği Kol Sekreteri Sibel Uyan'ın okuduğu basın açıklamasına Türkiye'nin dört bir yanından aile hekimleri katılarak destek verdi. Uyan açıklamada, aile hekimleri olarak yılın daha yılın ikinci ayından itibaren maaşlarında yüzde 35 kesinti yapıldığını belirtip, bunun dayanılmaz hale geldiğini ifade etti. Açıklamada, söz konusu vergi uygulamasının makul bir orana çekilene kadar ülke genelinde 21 Şubat'tan itibaren süresiz olarak mesai saatleri dışında eylem kararı alındığı duyuruldu.
"ÜCRETLERDEN KESİLEN VERGİLER DAYANILMAZ HALE GELDİ"
TTB Aile Hekimliği Kol Sekreteri Uyan, aile hekimlerinin performansa göre aldıkları ücretlerden kesilen vergilerin dayanılmaz hale geldiğini söyledi. Uyan; “Aile hekimlerinin performansa dayalı sözleşmeli çalışmak zorunda kaldığı, uygunsuz ve yetersiz binalarda bazen tek başına çalışıp koruyucu hekimlikten ziyade tedavi edici hekimliğin teşvik edildiği bir ortamda hizmet vermeye çalıştığını hatırlatmak istiyoruz. Aile hekimlerinin hem birinci basamak sağlık hizmetlerinin temel özellikleri ve toplum sağlığına olan katkıları bakımından hem de yaşadıkları ekonomik özlük hak kısıtlamaları, idari baskılar bakımından birçok sorun yaşadığını bildirmek istiyoruz. En son TBMM'de TTB'nin ve muhalif partilerin milletvekillerinin tüm itirazlarına rağmen sağlıkla ilgili bazı kanunlarda ve 663 Sayılı KHK de değişiklik yapılarak Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bazı düzenlemeler yeniden yasaya konulmuş, ASM çalışanlarına hem disiplin cezası hem de ek ödeme kesintisi getiren yasa komisyondadır. Tüm bu sorunların yanında ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon karşısında yetersiz ücret artışı ve ücretlerden kesilen yüksek vergiler dayanılmaz hale gelmiştir" dedi.
'MAAŞIMIZ YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA KALDI'
Sağlık çalışanlarının son 5 yılda giderek daha fazla gelir kaybına uğradığını belirten Uyan, "Aile hekimlerinin ücretleri parçalı hale getirilmiş, yıllar önce artırılacağı müjdesi verilen temel maaşımız yoksulluk sınırının altında kalmış, ilave ödeme, teşvik, destek, performans gibi kalemlerle emekliliğe yansımayan, sağlık hizmetine katkısı olmayan ödeme sistemi tercih edilmiştir. Tüm bu sağlıksız ortamın içinde aile hekimliği çalışanları dışında bu ek ödemeler vergiye dâhil edilmezken aile hekimliğinde ek bir vergi yükü olarak gelirimizin daha da düşmesine neden olmakta, 2023 Ocak ve 2023 Kasım aylarında elimize geçen ücretler karşılaştırıldığında arada yapılan ilave ödemelerin yok olduğu görünmektedir" diye konuştu.
“ÇARŞAMBA GÜNLERİ SÜRESİZ EYLEMLERE BAŞLIYORUZ"
Vergi kesintilerinin makul bir orana düşürülene kadar ülkenin dört bir yanında her Çarşamba günü Aile Sağlığı Merkezi çalışanları olarak süresiz eylem başlatacaklarını ifade eden Uyan, "Vergi dilim sınırları yıllar içinde enflasyonun çok daha altında bir oranda artırılarak daha ilk aydan itibaren yapılan zamlar vergi dilimi içinde kaybolmaktadır. Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) sözleşmeli ve ücretli çalışanlardan kesilen verginin yılın ikinci ayından itibaren yılın son aylarına doğru yaklaşık yüzde 35 oranına eriştiğini, ücretlerden kesilen bu kadar yüksek verginin kabul edilemez olduğunu, adaletsiz ve haksız vergi kesintilerine karşı 21 Şubat 2024 Çarşamba gününden itibaren süresiz eylem başlatacağımızı bildirmek istiyoruz. ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi uygulamasından vazgeçilene, kesintilerin yıl içinde sabit kalması ve vergi kesinti oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması talebiyle 21 Şubat 2024 tarihinden itibaren ülkemizin bütün Aile Sağlığı Merkezinde her hafta Çarşamba günleri süresiz eylemlere başlıyoruz. Bu eylemimiz mesai saati dışında, öğlen arasında yapılacak. 'Aile sağlığı çalışanları vergide adalet istiyor' sloganı yazılı pankart ya da dövizleriyle her Çarşamba günü yurt çapında hizmet veren tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde taleplerimiz karşılık bulana dek süresiz eylem yapacağımızı Edirne'den ilan ediyoruz" şeklinde konuştu.
'SESİMİZ DUYULANA KADAR NE GEREKİYORSA O YAPILACAK'
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları da ülke çapında, sadece aile hekimleri olarak değil, her alanda adalet istediklerini söyledi. Eroğulları, "Biliyorsunuz ülkemizde maalesef daha çok hasta bakmakla övünen bir sağlık bakanı var. 9 milyon hasta bakmakla övünen, rant elde etmeye çalışan bir sağlık bakanı var. Halbuki koruyucu sağlık hizmetleri bizim temel hedefimiz, aklın ve bilimin gösterdiği yol bu ve bu sağlık hizmetlerine bütçeden ayrılan pay her geçen yıl daha da azalarak sürüyor. Bu sistem biz sağlık emekçilerinin, hekimlerin öz verisiyle sürüyor. Bugün burada arkadaşlarımızın talebi şu; altın madenlerine milyonlarca dolarlık vergi yükünü affeden iktidarın, çalışanlardan yüzde 35 vergi almasını kabul etmediği için burada bu arkadaşlarımız. Havamızı, suyumuzu, besinlerimizi, toprağımızı kirleten rant anlayışına karşı, şehir hastanelerinde daha çok hasta bakarak rant elde etmeye çalışan anlayışa karşı burada seslerini yükselttiler. Vergide adalet sağlanana kadar bu eylemlerimiz her geçen gün büyüyerek devam edecek. Bu konuda ne gerekiyorsa o yapılacak, ta ki sesimiz duyulana kadar" ifadelerini kullandı.
'SAĞLIK TORBAYA SIĞMAZ'
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen sağlık alanında düzenlemeleri içeren yasa teklifine de değinen Eroğulları, "Muhalefetin, meslektaş milletvekillerinin hiçbirinin bir önerisini önerisini dikkate almayan, bir tek virgülünü dahi değiştirmeyen ancak kamuoyuna; 'biz bunu mecliste tartışıyoruz' gibi bir algıyla sunulan sağlıkta bazı değişiklikler yapılmasını ön gören torba kanuna karşı da şunu söylüyoruz; sağlık torbaya sığmaz, eğer bir şey yapmak istiyorlarsa işte burasının sesini duysunlar, buradaki insanların taleplerini alsınlar, emekli hekimlerin, aile hekimlerinin taleplerini alsınlar ve bizlerle birlikte halkın sağlığı için, bizlerin hakları için gereken düzenlemeleri yapsınlar istiyoruz. Bunu yapana kadar da eylemlerimiz devam edecek" dedi.