Tabip Odası’ndan ‘uyuşturucuyla mücadele’ açıklaması

Edirne Tabip Odası tarafından Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü kapsamında yayınlanan açıklamada, halkın refahı için uyuşturucuyla mücadelenin önemine vurgu yapıldı…

Olgay GÜLER
Edirne Tabip Odası tarafından Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü kapsamında yayınlanan açıklamada, Türkiye'nin bu konudaki mücadelesinin halkın refahı için önemli olduğu belirtildi. Açıklamada, "Halk olarak farkındalığımızın arttırılması ile başta emniyet güçlerimiz, sağlık ve eğitim ordumuz desteklenmelidir" denildi.
Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 26 Haziran Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele günü dolayısıyla, Edirne Tabip Odası tarafından açıklama yayınlandı. Açıklamada, Türkiye'nin bu konudaki mücadelesinin hem halkın refahı, hem de bölgesel ve küresel etkiler açısından önemli olduğuna dikkat çekilerek, kapsamlı ve sürdürülebilir politikaların önemine vurgu yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Birleşmiş Milletler'in Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü olarak ilan ettiği,26 Haziran Gününde halk, devlet ve sivil toplum kuruluşları olarak, uyuşturucu madde bağımlılığı hakkında farkındalığımızı, mücadelemizi arttırarak sürdürüyoruz. Türkiye'nin bu konudaki mücadelesi hem kendi halkının refahı, hem de bölgesel ve küresel etkiler açısından önemlidir. Kapsamlı ve sürdürülebilir politikalar, toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla daha etkili olacaktır.
Bağımlılık yapıcı ve uyuşturucu maddelerden halkın korunması neden önemli:
Toplum sağlığının korunması: Bu maddeler arasında elektronik sigara gibi, daha masum olduğu sanılandan eroin-kokaine kadar bu çeşit maddeler ani ölümden, aids, hepatit, verem gibi bulaşıcı hastalıklara, kanserlere kadar birçok sağlık sorunlarına yol açabilir.
Sosyal sorunların önlenmesi: Bağımlılık, aile içi şiddet, boşanma, çocuk ihmali, iş kayıplarına ve maddeye ulaşmak dahil çeşitli ruhsal-sosyal ve bedensel nedenlerle suça neden olabilmektedir.
Ekonomik zararların azaltılması: Bağımlılık ve tıbbi sonuçlarının tedavileri başta olmak üzere, suçla mücadele dahil yüksek maliyetlere yol açmaktadır.
Gençlerin korunması: Erken yaşta başlayan kullanım, gelecek nesilleri tehdit eder.
Toplumsal huzurun sağlanması: Uyuşturucu ticareti ve kullanımı ulusal ve yerel güvenliği olumsuz etkiler.
Verimli iş gücünün korunması: Bağımlılık, çalışma hayatını ve üretkenliği olumsuz etkiler.
Ülkemiz, Asya ve Avrupa arasında bir köprü konumundadır. Bu durum, uyuşturucu ticareti için transit ülke olma riskini artırır. "Balkan Rotası" olarak bilinen uyuşturucu ticaret yolu üzerinde bulunması, ülkeyi daha fazla risk altına sokar. Edirne bu risklere özellikle maruz kalma olasılığına sahiptir.
Artan bağımlılık vakaları, Türkiye'nin sağlık sistemi üzerinde ek bir yük oluşturur. Özelleşmiş tedavi merkezlerine ve uzman personel gerektirir.
Halk olarak farkındalığımızın arttırılması ile başta emniyet güçlerimiz, sağlık ve eğitim ordumuz desteklenmelidir.”