Muradiye Camii’nde sona doğru

Uzunköprü ilçesinde bulunan en önemli iki Vakıf eserinden biri olan 1443 yılında II. Murat tarafından inşa ettirilen Muradiye Camii'ndeki temelinden minaresinin külahına kadar kapsamlı restorasyon çalışmaları devam ediyor…

Uzunköprü ilçesinde bulunan en önemli iki Vakıf eserinden biri olan 1443 yılında II. Murat tarafından inşa ettirilen Muradiye Camii'ndeki temelinden minare-sinin külahına kadar kapsamlı res-torasyon çalışmaları devam ediyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda devam eden restorasyon çalışmalarında birçok iş ve işlem tamamlandı. Çalışma-ların bu yıl içerisinde tamamlanarak caminin yeniden ibadete açılması planlanıyor.
Uzunköprü Muradiye Camii'nde sürdürülen restorasyon çalışmalarına ilişkin Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç tarafından açıklama yapıldı. Saraç, temelinden minaresinin külahına kadar Muradiye Camii'nde elden geçirilmeyen tek bir nokta bırakılmadığının altını çizdi.
Bölge Müdürü Saraç, “17 Ocak 2022 tarihinde yer teslimi yaparak başladığımız iş kapsamında önce-likle yapının gelecek nesillere daha sağlam ulaştırılması amacıyla beden duvarlarının temellerini genişleterek güçlendirdik. Bu, tüm yapının sağlamlığını ve dayanıklılığını artıran en önemli işlemdi” dedi.
Saraç, çalışmalar kapsamında ayrıca cami içi kaba ve ince sıvaların tamamlandığını, içlik ve dışlıkların yenilendiğini, hasarlı durumdaki eski ahşap çatının tamamen sökülüp projesi doğrultusunda yeniden yapıldığını ve üzerinin kurşun örtü ile kaplandığını belirtti.
Bölge Müdürü Ahmet Saraç, “Camimizin içinde bulunan özgün kalem işlerini itina ile yerinden söktük, şu anda ihya çalışmaları devam ediyor. Minare korkuluklarını yeniledik, ahşap minare külahını yenileyip kurşun kaplamasını yaptık. Minareyi dış etkenlerden koruyabilmek için sağlamlaştırıcı ve su itici uygulaması yaptık” diye konuştu.
Cami avlusunda restorasyon kapsamında yapılan kazılarda çok sayıda mezar taşına ulaşıldığını kaydeden Ahmet Saraç, bu mezar taşlarının da hazırlanan projeler doğrultusunda hazire ve avlu alanında sergilenmesinin planlandığını kaydetti.


UZUNKÖPRÜ MURADİYE CAMİİ
Uzunköprü Muradiye Camii, 1443 yılında II. Murat tarafından inşa ettirilmiştir. Mülkiyeti II. Murat Vakfına aittir. Kareye yakın dikdörtgen planlı olan cami 1621 yılında Sultan II. Osman tarafından onarılmıştır. Moloz taştan inşa edilen caminin yüksekliği 5,70 m olup bu yükseklik ile diğer camilere göre çok alçaktır. Caminin önünde kapalı bir son cemaat mekânı bulunmaktadır. Caminin duvarına bitişik olan minaresi düzgün kesme taştan olup, dikdörtgen bir kaide üzerinden Türk üçgenleri ile gövdeye geçilmektedir. Minare gövdesi yuvarlak ve tek şerefelidir. Cami geniş bir avlu ortasındadır ve bahçesinde büyükçe bir şadırvanı bulunur.