Asker Hastanesi ayağa kalkıyor!

Edirne'de 2'nci Abdülhamit döneminde yapılan, zamanına göre modern ameliyathanesi ile dikkati çeken, özellikle Balkan Savaşları sırasında yaralı askerlerin tedavisinde önemli rol oynayan Edirne Merkez Asker Hastanesi restorasyona alınıyor… Ayakta kalan tek duvarıyla günümüze ulaşan tarihi yapının Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı'nca gerçekleştirilecek restorasyonu için iskele kurularak, hazırlıklar başladı…

Olgay GÜLER
Edirne'de 2'nci Abdülhamit döneminde yapılan, zamanına göre modern ameliyathanesi ile dikkati çeken, özellikle Balkan Savaşları sırasında yaralı askerlerin tedavisinde önemli rol oynayan Edirne Merkez Asker Hastanesi restorasyona alınıyor.


Osmanlı döneminde 2'nci Ordu merkezi olan Edirne'de, 1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı bittikten sonra yaralı ve hastaların toplu bakımlarının sağlanması için şehrin batısında 500 yataklı olarak hizmete açılan Edirne Merkez Asker Hastanesi, aradan geçen 1 asrı aşkın süreden sonra geriye kalan tek duvarı ile tarihe meydan okuyor. Özellikle 1912-1913 yılları arasındaki Balkan Savaşları'nda kritik rol oynayan hastanenin, tekrar ayağa kaldırılarak restore edilmesi için Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı düğmeye bastı.
Milli Saraylar uhdesine alınan tarihi yapının restore edilmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında, çevresine iskeleler kuruldu. Yakın süreçte restorasyon çalışmalarının başlamasının beklendiği Edirne Merkez Asker Hastanesi'nin aslına uygun olarak yeniden inşa edilip ziyarete açılması bekleniyor.


EDİRNE MERKEZ ASKER HASTANESİ
Köklü bir sağlık teşkilatı geleneğine sahip olan Osmanlı İmparatorluğu, Sultan 3'üncü Selim döneminde batı tarzı bir sağlık reformuna başlamıştır. Bu kapsamda Sultan 2'nci Abdülhamid'in talimatıyla imparatorluğun dört bir yanında hastaneler inşa edilmiş; bunlardan beş adet sivil, dokuz adet askeri hastane de Edirne'de faaliyete geçmiştir.


Edirne'de 19'uncu yüzyılda inşa edilen en büyük sağlık merkezlerinden biri, bu alanda (Yeniimaret) kurulan MErkez Askeri Hastanesi'dir. Sultan 2'nci Abdülhamid döneminde Edirne'de Karaağaç Demirtaş (Timurtaş) Askeri Hastanesi ile hemen hemen aynı tarihlerde inşa edilmiş olan Merkez Askeri Hastanesi'nin yapımına 1887 yılında başlanmıştır. İki yıllık bir çalışma sonucunda tamamanan hastane 28 Kasım 1889 tarihinde hizmete girmiştir.


19'uncu yüzyılda örneğine bir çok hastane yapımında rastlanan dört yönü mekanlarla kapatılmış, orta avlulu kışla planı bu yapıda da tekrar etmiştir. Günümüzde hastane binasının ön cephesinin orta bölümünde bir duvar ile onun batı yanında yer alan hamam yapısından izler görülebilmektedir.
Balkan Savaşları, 1'inci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı süresince Merkez Askeri Hastanesi'nde tedavisi yapılan ancak iyileşemeyerek vefat eden on binlerce askerden 5005 askerin ismi tespit edilmiştir. Vefat eden askerler memleketlerine gönderilememiş ve hastanenin 1 kilometre batısında oluşturulan şehitliğe defnedilmiştir.