Yılın ahisinde kadın gururu!

Edirne'de Ahilik Haftası kapsamında bu yıl ilk kez bir kadın esnaf yılın ahisi seçilerek onurlandırıldı... Kentte 60 yıllık yorgancılık yapan Ali Bıyık ile birlikte yılın ahisi olan 51 yıllık kuaför Şükran Çetin, "Yüzlerce çırak ve kalfa yetiştirdim. 25 yıldır Çıraklık Eğitim ve Halk Eğitim'de bir çok bay ve bayan kuaför yetiştirdim. Bu yıl ilk kez bir kadın ahi seçildi, bu bana çok büyük gurur verdi" dedi…

Olgay GÜLER
Edirne'de Ahilik Haftası kapsamında bu yıl ilk kez bir kadın esnaf yılın ahisi seçilerek onurlandırıldı.
Edirne'de Ahilik Haftası kapsamında, yürüyüş yapılarak kent merkezindeki Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Törene, yılın ahileri olarak seçilen 51 yıllık kuaför Şükran Çetin ve 60 yıldır yorgancılık yapan Ali Bıyık'la birlikte Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, kurum ve kuruluş temsilcileriyle esnaflar katıldı.


'BU YIL BİR KADIN AHİ DE OLSUN DEDİK'
Törenden sonra konuşan Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, bu yıl ilk kez bir kadın ahi seçtiklerini anlatarak, "Biliyorsunuz 13. yüzyılda ahilik teşkilatı, Ahi Evran tarafından kurulduğunda Fatma bacı yani Ahi Evran'ın eşi de kadınları örgütlemiş, Kayseri'de kurulan bir sanayi sitesinde bir taraftan Ahi Evran deri işletmeciliğiyle uğraşırken bir taraftan da o derilerden çıkan yünleri ayrı bir bölümde kadınlar işlemiş. Halı dokumuşlar, pamuklu giysiler dokumuşlar, kilim dokumuşlar ve bunları değerlendirmişler. Yani dünyada belki ilk defa kadınların kurdukları bir teşkilat ve sanayi sitesi. Dolayısıyla Edirne'de 17 bin 500 civarında esnaf var, 34 tane de oda var birliğe bağlı. Bu esnafın yüzde 21'i kadın. Bu yıl dedik ki; bir kadın ahi de olsun, kadınları temsilen olsun. İnşallah devamı gelecek" dedi.


'İLK KADIN AHİ OLMAK GURUR VERİCİ'
Edirne'nin ilk kadın ahisi Şükran Çetin de, bugüne kadar çok sayıda kuaför yetiştirdiğini söyledi. Çetin, "Çok sayıda kuaför yetiştirdim. Böyle bir yılda ahi seçilmem beni çok mutlu etti. Bunun büyük gururunu duyuyorum. Yüzlerce çırak ve kalfa yetiştirdim. 25 yıldır Çıraklık Eğitim ve Halk Eğitim'de bir çok bay ve bayan kuaför yetiştirdim. Bu yıl ilk kez bir kadın ahi seçildi, bu bana çok büyük gurur verdi. Başkanlarıma çok teşekkür ediyorum. Bunu bir kadına layık görmeleri ayrı gurur verdi" ifadelerini kullandı.
Edirne'de 60 yıldır yorgancılık yapan Ali Bıyık, kendisinin de çıraklıktan yetiştiğini belirterek, "Ben de çıraktan yetiştim ama yorgancılık mesleğimiz şu anda bitmek üzere. Bu yıl beni seçtikleri için, buna layık gördükleri için hepsine teşekkür ediyorum" diye konuştu.