Yıkım arbedesinde 4 gözaltı!
Edirne'de, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınan iş yerinin sahipleriyle, yıkımdan sorumlu tuttukları komşu işyeri sahipleri arasında arbede çıktı… Polisin müdahale ettiği, 1 kişinin yaralandığı olayla ilgili, 4 kişi gözaltına alındı…
Olgay GÜLER
Edirne'de, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınan iş yerinin sahipleriyle, yıkımdan sorumlu tuttukları komşu işyeri sahipleri arasında arbede çıktı.Kentte, Abdurrahman Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde iki işletme hakkında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce 'depreme dayanıksız olduğu' raporu hazırlandı. İşletmenin bulunduğu alanın sahibi, söz konusu raporla Edirne Belediyesi'ne yıkım başvurusunda bulundu. Kendilerine 1 hafta önce işletmeyi boşaltmaları için tebligat giden iş yeri sahipleri, bu süreçte dükkanı tahliye etmedi. Edirne Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'ne bağlı ekipleri, bugün yıkım için işletmeye geldi. İşletmesinde bulunan eşyaları boşaltmayan iş yeri sahibi Mustafa Kılıç, bu sırada, yıkımdan sorumlu tuttuğu, restoran olarak işletilen komşu esnafın dükkanına giderek tartışmaya başladı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle Kılıç, hafif yaralanırken, ihbar üzerine bölgeye gelen polis ekipleri araya girdi.
4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Olayın ardından bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İşyeri sahibi Kılıç, ambulanstaki tedavisinin ardından hastaneye gitmeyi kabul etmedi. Polis iş yeri sahibi Kılıç'ın da aralarında bulunduğu, kavgaya karışan 4 kişiyi gözaltına aldı.
'20-30 MİLYON LİRALIK MALIM ZARAR GÖRÜYOR’
İşyeri sahibi kılıç, dükkanın bulunduğu yapının çelik konstrüksiyondan yapıldığı için depreme dayanıklı olduğunu belirterek, "Bu iş yeri normalde prefabrik olarak çelik konstrüksiyon üzerine yapılmış bir yapı. Burasının sahibi yanımızdaki dükkan sahipleriyle anlaşıyor ve benim sözleşmem olduğu halde ve bizi normal yollarla tahliye edemedikleri için Çevre ve Şehircilik'ten buraya depreme dayanıksızdır şeklinde çürük raporu çıkarttırıyorlar. Çelik konstrüksiyon, prefabrik bir yapıya aldırıyorlar bu kararı. Bu kararla birlikte müteahhit firma da belediyeden yıkım kararı aldırıyor. Bu kararın dönüşü olmadığı için içerideki 20-30 milyon liralık malım içeride şu anda zarar görüyor. Tüm malımı alıp götürecekler ve yıkacaklar burasını" dedi.
'KANUN KAPSAMINA GİRMEYEN YAPI İÇİN YIKIM KARARI ALINDI’
Kılıç'ın avukatı Halil İbrahim Kılıç da, kira sözleşmesinin bitmemesine rağmen yıkım kararının alınmasına tepki göstererek, "Normal şartlarda burası çelik konstrüksiyon yapı olarak geçiyor, kanun kapsamına girmemesine rağmen buradaki yapı maalesef kentsel dönüşüm yasasıyla yıkılmak isteniyor. Sebebi de şu; mülk sahipleri, olağan kira sözleşmesini bitiremiyorlardı ve görünen o ki buraya başka bir planları var ve bu planlarını uygulamaya geçirebilmek için kanunu suistimal ettiler. Olmayan şekilde, kanuna aykırı bir şekilde çekil konstrüksiyon yapı olmasına rağmen bu yapının kanun kapsamına alınmasını sağladılar. Ne şekilde sağladılar bu konuda bilgimiz yok, ancak kanun metnini incelediğiniz zaman bu yapının o kanuna uygun olmadığı görülecektir. Buna rağmen bu yapı yıkılıp, yerine başka şeyler planlıyorlar. Doğal yollardan, hukuk yollarından yapamadıkları için farklı şekillerde bunu yapıyorlar. Biz de şu anda mağdur durumdayız" diye konuştu.