Yağış barajlara çare olmadı!
Edirne'de ve çevresinde uzun süredir seyreden kuraklığın ardından, hafta sonu düşen yağışlar tarımda olumlu etki yaratırken, barajlara ise çare olmadı… Devlet Su İşleri 11'inci Bölge Müdürlüğü verilerine göre Süloğlu Barajı'nda Ekim ayında yüzde 46 olan doluluk yüzde 39, Kayalıköy Barajı'nda yüzde 11 olan doluluk yüzde 7 olarak ölçülürken, nehirlerin debilerinde de yükselme görülmedi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, hali hazırda kuru toprağa buğday ekimini yapan üreticinin, son yağmurlarla yüzünün güldüğünü, toprağın tava ulaştığını belirtti…
Olgay GÜLER
Edirne'de ve çevresinde uzun süredir seyreden kuraklığın ardından, hafta sonu düşen yağışlar da içme suyunun karşılandığı barajlara çare olmadı.
Trakya'da yaz ayının kurak geçmesinin ardından yağışsız hava, son-bahar mevsiminde de devam ediyor. Bölgede beklenen yağışların düşmemesi, içme suyu kaynaklarındaki doluluk oranlarının azalmasına ne-den oluyor.
Edirne'de son olarak hafta sonu düşen yağmur da barajlara çare olmazken, doluluk oranları azalmaya devam etti.
Devlet Su İşleri 11'inci Bölge Müdürlüğü verilerine göre Süloğlu Barajı'nda Ekim ayında yüzde 46 olan doluluk yüzde 39'a, Kadıköy Barajı'nda yüzde 3 olan doluluk yüzde 1'e, Kırklareli'ndeki Kayalıköy Barajı'nda yüzde 11 olan doluluk yüzde 7'ye, Kırklareli Barajı'nda yüzde 20'den yüzde 14'e, Tekirdağ'da ise Naipköy Barajı'nda yüzde 6 olan doluluk yüzde 0'a, Çokal Barajı'nda yüzde 56 olan doluluk yüzde 53'e düştü.
MERİÇ'İN DEBİSİ AYNI
DSİ'nin bölgedeki istasyonlarında gerçekleştirilen ölçümlere göre Meriç Nehri'nin Kirişhane mevkiinde 1 Kasım'da 46 metreküp/saniye olarak ölçülen debisi 7 Kasım itibariyle aynı olarak belirlendi.
Tunca Nehri'nin Suakacağı mevkiinde 1 Kasım'da 5 olan debisi7, Ergene'nin Yenicegörece'de yine 1 Kasım'da 6 olan debisi de 7 metreküp olarak ölçüldü.
'YAĞMURLA BİRLİKTE BUĞDAY ÇIKIŞLARI DA BAŞLADI'
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, hali hazırda kuru toprağa buğday ekimini yapan üreticinin, son yağmurlarla yüzünün güldüğünü, toprağın tava ulaştığını belirtti.
Arabacı, "Kuru toprağa ekmiş olduğumuz buğdaylar son yağışlarla tavlı toprağın içinde kaldı, yani belli bir tav oluştu. Şu an hatta buğday çıkışları bile başladı. Şu an kurakta ekilen buğdayların çıkışında herhangi bir sıkıntı olmaz, bu tavla çıkışını sağlar. Ekemeyen üreticilerimiz de bu yağan yağmurla ekilişlerini yapıyorlar. İnşallah bu yağmurların arkasının gelmesini temenni ediyoruz. Henüz toprak doyuma ulaşmadığı için yağmura halen ihtiyaç var" diye konuştu.
ÇİFTÇİ TARLASINA GİRDİ’
CHP Edirne önceki dönem milletvekili, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Okan Gaytancıoğlu, son yağışların buğday başta olmak üzere kışlık ekimlerin yapılmasına olanak sağladığını belirterek şunları söyledi:“Aşırı kuraklık nedeniyle toprak adeta beton gibiydi. Şimdi kışlık ekim yapılacak duruma geldi. Çiftçi artık tarlasına indi. Toprağını sürmeye başladı. Daha önce kuru toprağa yapılan ekimler için de iyi oldu. Ancak ürünün gelişimi için bunun devamı gelmeli. Hatta kar yağışı lazım. Hızlı yağış geldiği zaman sel oluyor. Sular akıp gidiyor..Toprağın sadece üst kısmı ıslanıyor. Ağır ağır yağması lazım ki toprak suyu emsin. Su ürünün kökleri dahil alt katmanlara inmeli” diye konuştu..