Tezgahın gözdesi palamut!

Açık denizlerde av yasağının kalkmasıyla 1 Eylül'de başlayan balık sezonunda, fiyatlar cep yakmaya devam ederken, tezgahlarda ise palamut bolluğu yaşanıyor… Hamsinin 250-300 lira arasında satıldığı Edirne'deki Balık Pazarı Caddesi'ndeki tezgahlarda tanesi 150 TL'den tezgahları süsleyen palamut, vatandaşın tercihi oluyor…


Olgay GÜLER
Açık denizlerde av yasağının kalkmasıyla 1 Eylül'de başlayan balık sezonunda, vatandaş ucuz balığa hasret kalırken, tezgahlarda palamut bolluğu yaşanıyor.
Vatandaşın et ihtiyacını karşıladığı en ucuz ürünlerden balıkta da bu yıl fiyatlar henüz düşüşe geçmedi. Edirne'deki Balık Pazarı Caddesi'ndeki tezgahlarda hamsi 250-300 liradan satılırken, tanesi 150 liradan alıcı bulan palamut, vatandaşın tercihi oluyor. Edirne Balıkpazarı esnaflarından Yusuf Çimen, bu sezon denizlerde palamut bolluğu yaşandığına dikkat çekerek, ilerleyen günlerde fiyatların daha da düşmesini beklediklerini belirtti.


'HAMSİ BOLLUĞU DAHA OLMADI'
Denizlerde son günlerde yaşanan balık daralmasının ardından, yeniden bolluğun başladığını anlatan Çimen, "Hamsinin fiyatı düşmedi ama palamudun düştü. Zaten birkaç gündür sıkı bir daralma vardı denizlerde. Tekneler paydos vermişti. Dünden itibaren tekneler tekrar denize açıldılar, havalar da düzeldi. Bundan sonra uzun bir süre fiyatların düştüğünü göreceğiz. Yarından sonra fiyatlar aşağı düşebilir. Şu an çinekoplar gelmeye başladı, barbun çok güzel geliyor, hamsi her zaman var ama hamsi bolluğu daha olmadı" dedi.


'PALAMUT BOLLUĞU BİR AY DAHA DEVAM EDER'
Bu yıl palamut bolluğu yaşandığını dile getiren Çimen, "Palamut her sene olmaz. İki senede ya da üç senede bir olur. 2022'de boldu, bir de bu sene bol. Bir ay daha palamut bolluğu devam eder. Palamut şu anda 1 buçuk kilo geliyor. İki kişiye rahat yeter, 3 kişilik bir aile de yer. En azından kasım ayını çıkartır. Sonra çinekop, istavrit gibi balıklar türemeye başlayacak” diye konuştu.