‘Sömürge altın madenleri derhal kapatılmalı’
TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu, somut çevresel etkiler ve riskler göz önünde bulundurularak, telafisi imkânsız zararlara neden olacağı açık olan, başta İliç olmak üzere; çevre ve insan sağlığını yok sayan sömürge altın madenlerinin derhal kapatılmasını istedi…
TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu, somut çevresel etkiler ve riskler göz önünde bulundurularak, telafisi imkânsız zararlara neden olacağı açık olan, başta İliç olmak üzere; çevre ve insan sağlığını yok sayan sömürge altın madenlerinin derhal kapatılmasını istedi.
TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yılmaz Eren yaptığı açıklamada, İliç'te ögz göre göre gelen bu felaketin, aynı zamanda bilinçli işlenmiş bir doğa katliamı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Geçmiş yıllarda, Artvin Cerattepe'de, Uşak Eşme'de, İzmir Efemçukuru'nda, Bergama Ovacık'ta, Ordu Fatsa'da ve Çanakkale Kazdağları'nda gördüğümüz bu madencilik anlayışı Erzincan İliç'de büyük bir yıkıma neden olmuştur.
Öncelikle Kaybolan 9 emekçinin ailelerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, bir an önce sağlıklı bir şekilde kendilerine ulaşılmasını umut etmekteyiz.
2008 yılından itibaren birbiri ardına ortaya çıkan çevresel felaketlerle sıklıkla gündeme gelen, Kanada kökenli Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafına ait Çöpler Kompleks Maden İşletmesinde gerçekleştirilen sömürge madenciliği ile yalnızca doğamız ve kaynaklarımız değil, yaşamlarımız da katlediliyor.
Göz göre göre gelen bu felaket, aynı zamanda bilinçli işlenmiş bir doğa katliamıdır.
Meydana gelen kayma sonucunda; Ekosisteme, ormanlarımıza, yeraltı sularımıza ve nehirlerimize vereceği zararın boyutunu dahi bilim insanları tahmin edememekte, çevreye geri dönüşü mümkün olmayan zararlar verilmiştir.
Ülkemizin geleceği açısından büyük felakete dönüşen bu tür madencilik faaliyetleri, üretim faaliyeti değil bir ticari sömürü faaliyetidir; aynı zamanda doğamızı ve halkımızı da sömürmektedir. Siyanürlü altın işletmeciliğinde hiçbir kamu yararı bulunmamaktadır. Bu madencilik anlayışının tek kazananı maden şirketleridir.
TMMOB olarak yaptığımız uyarı ve önerilerimizi, teknik raporlarımızı dikkate almayan, gerekli tedbir ve güvenlik önlemini almayarak bu tür doğa ve çevre felaketlerinin yaşanmasında sorumluluğu bulunan başta madencilik şirketinin yetkilileri,yerli işbirlikçileri ve denetim görevini yapmayan her kademedeki kamu görevlilerinin adalet önünde hesap vermesinin takipçisi olacağız.
Somut çevresel etkiler ve riskler göz önünde bulundurularak, telafisi imkânsız zararlara neden olacağı açık olan, Başta İliç olmak üzere; çevre ve insan sağlığını yok sayan sömürge altın madenleri derhal kapatılmalıdır!”