Sigara savaşçılarının haklı gururu!
Ankara'da geçtiğimiz günlerde görülen davada tütün şirketine 500 bin liralık tazminat cezası verilmesinin ardından, 25 yıl önce Türkiye'nin ilk tütün sorumluluğu davasını açan Prof.Dr. Celal Karlıkaya ve önceki dönem Edirne Baro Başkanı Av. Rıfat Çulha değerlendirmede bulundu… Toplum olarak benzer davalara sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Dr. Karlıkaya, "Sigara ile mücadele davaları, sigarayla mücadelenin bir parçasıdır. Eğer bu süreç, bireysel mücadelelerle sınırlı kalırsa, sigara şirketlerinin gücü karşısında etkisiz kalacaktır" dedi…
Olgay GÜLER
Ankara'da geçtiğimiz günlerde görülen davada tütün şirketine 500 bin liralık tazminat cezası verilmesinin ardından, 25 yıl önce Türkiye'nin ilk tütün sorumluluğu duruşmasına imza atan Prof.Dr. Celal Karlıkaya ve önceki dönem Edirne Baro Başkanı Av. Rıfat Çulha değerlendirmede bulundu.
Edirne Tabip Odası Başkanı Prof.Dr.Celal Karlıkaya'nın, Avukat Rıfat Çulha ile 25 yıl Türkiye'deki ilk kez açtığı tütün sorumluluğu davası, o günlerde sonuçsuz kaldı. Dava, sigarayla mücadelede kilometre taşı olurken, geçtiğimiz günlerde Ankara'da görülen bir davada ise Türkiye tarihinde ilk kez bir tütün ürünü şirketine 500 bin liralık tazminat cezası verildi. Dr. Karlıkaya ve Av. Çulha da Edirne Tabip Odası Lokali'nde basın toplantısı düzenleyerek sonucu değerlendirdi.
'DAHA ÇOK DAVA AÇILMALI'
Oda Başkanı Dr. Karlıkaya, davanın halk sağlığı mücadelesinde tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "Bu karar önemli bir kazanım olsa da, toplumun sigara karşıtı davalara verdiği destek sınırlı. Kamuoyu baskısı olmadan bu tür davalar yeterince dikkate alınmıyor. Oysaki sigara sadece bireysel değil, toplumsal bir sorun. Biz bu mücadeleyi başlatan ekip olarak, yalnızca bir kazanımla yetinemeyiz. Bu karar, sigara şirketlerine karşı atılan ilk büyük adım olabilir ama daha çok dava açılmalı, daha güçlü adımlar atılmalı" dedi.
'KAMUOYU OLUŞTURMALIYIZ'
Karlıkaya, sağlık çalışanlarına ve halk sağlığı uzmanlarına yönelik çağrıda bulunarak; "Göğüs hastalıkları servislerindeki hastaların yarısından fazlası sigaraya bağlı rahatsızlıklardan muzdarip. Doktorlar olarak bizim görevimiz yalnızca tedavi etmek değil, aynı zamanda önlem almaktır. Sigara ile mücadele davaları, bu önlemin bir parçasıdır. Eğer bu süreç, bireysel mücadelelerle sınırlı kalırsa, sigara şirketlerinin gücü karşısında etkisiz kalacaktır. Toplum olarak bu davalara sahip çıkmalı, kamuoyu oluşturmalıyız” ifadelerini kullandı.