Seçme tamam, ya seçilme!

Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi tarafından 5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle yapılan açıklamada, Atatürk'ün 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verildiği hatırlatılarak, kadınların TBMM'de temsil edilme oranının düşüklüğüne dikkat çekildi.


Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi, 5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle açıklama yaptı. Açıklamada, Atatürk'ün 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verildiği hatırlatılarak, kadınların TBMM'de temsil edilme oranının düşüklüğüne dikkat çekildi.
ADD Edirne Şubesi açıklamasında, “Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK 5 Aralık 1934'de bütün dünyanın hayranlığını kazanan bir çıkışla kadınlara milletvekili seçilme hakkını tanıdı. ““Toplumun bir yarısı topraklara zincirle bağlı iken, diğer bir yarısının yükselmesi mümkün müdür?” sözü bu konudaki bakış açısının net anlatımıdır” denildi.
ADD açıklamasında, “Milli Kurtuluş Savaşı'nda kadınlarımızın, vatanın her yerinde mücadeleye katılımları, dünya tarihinde saygıyla anılmaktadır. Büyük Devrimci ATATÜRK; “dünyada hiç bir milletin kadını ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez.” sözleriyle bunu teyit etmektedir” şeklinde görüşe yer verildi.
SEÇİLME ORANI AZ
ADD Edirne Şubesi açıklamasında, Atatürk Türkiye'sinde, 08 Şubat 1935'de gerçekleşen genel seçimlerde, 17 kadınn milletvekili olarak TBMM'de yer aldığı hatırlatılarak, Avrupa'nın ve dünyanın büyük kaosa, 2. Dünya Savaşı'na sürüklendiği bir dönemde, Türkiye böylece yine fark yarattığına işaret edildi.
Türkiye'de kadınların TBMM'de temsil edilme oranı açısından dünyada alt sıralarda yer aldığına kaydedilen açıklamada şunlara yer verildi:
Millet olarak ATATÜRK'e çok şey borçluyuz. Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, çocuğuyla… Milletimizin her bir ferdini bu sorumluluğun bilincinde olmaya çağırıyoruz.
Biz Atatürkçü Düşünce Derneği olarak, kadınların TBMM'de temsil edilme oranı açısından dünyada bu kadar alt sıralarda yer almasında ve seçme hakkını daha çok kullanmasına karşın seçilme hakkını daha az kullanabilmesinde rol oynayan faktörlerin (eğitim düzeyinin düşüklüğü, kırsal yörelerde kocanın kadın üzerindeki baskısı, politik bilinç eksikliği, ekonomik sorunlar, gerek siyasal kuruluşların gerek demokratik kitle örgütlerinin kadının politik etkinliğini destekleme yönünde yeterince çaba göstermemeleri vb.) bilincindeyiz.
Atatürk ilke ve devrimlerinin toplumsal sorunlarımızın çözümlenmesinde yol gösterici niteliğe ve yaratıcı güce sahip olduğuna inanan bir demokratik kitle örgütü olarak, laiklik ilkesinin ve demokrasinin gereği olan, Atatürk Devrimi'nin en önemli kazanımlarından “kadınların seçme ve seçilme hakkını tam olarak kullanmaları” ve “kadınların siyasette eşit temsil edilmesi” için, özellikle siyasal açıdan bilinçlen-meleri ve politik etkinliğine ilişkin sorunların çözümüne yönelik her türlü çalışmayı yapmak konusunda kararlıyız.
Büyük özveriyle mücadele veren ve Büyük ATATÜRK'e minnet duyarak kadınlarımızın Seçme ve Seçilme Hakkı kazan-malarının 90. yıl dönümünü kutlu-yoruz.