Şarbon hastalığı hortladı!

Edirne Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Arif Hikmet Akbay, son günlerde salgın halinde seyreden şarbon ve çiçek hastalığından dolayı üreticilerin zor süreçten geçtiklerini belirterek, bölgenin bu konuda afet bölgesi ilan edilerek üreticinin zirai amaçla kullandığı banka ve kooperatif borçlarının yapılandırılması ve faiz indirimi uygulanmasını istedi… Hemen her gün farklı işletmelerde hastalığın başgöstirdiğine, mezbaha ve pazarların kapatıldığına dikkat çeken Akbay, hastalık çıkan işletmelerde ödenecek hayvan tazminatlarının hızla hak sahiplerine verilmesini talep etti… Keşan ilçesinde hayvanların meralara ve su kaynaklarına salınmasına yasak geldi...



Edirne Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Arif Hikmet Akbay, son günlerde salgın halinde seyreden şarbon ve çiçek hastalığından dolayı üreticilerin zor süreçten geçtiklerini belirterek, bölgenin bu konuda afet bölgesi ilan edilerek üreticinin zirai amaçla kullandığı banka ve kooperatif borçlarının yapılandırılması ve faiz indirimi uygulanmasını istedi. Hemen her gün farklı işletmelerde hastalığın çıktığını, mezbaha ve pazarların kapatıldığına dikkat çeken Akbay, hastalık çıkan işletmelerde ödenecek hayvan tazminatlarının hızla hak sahiplerine verilmesini talep etti.
Edirne Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Arif Hikmet Akbay, bölgede yaşanan şarbon ve çiçek salgınına ilişkin açıklamasında, “Tarım ve hayvancılığın en önemli kollarından biri olan küçükbaş yetiştiricilerinin temsilcisi olarak son günlerde salgınlar halinde seyreden şarbon ve çiçek hastalığından dolayı üreticilerimiz çok zor zamanlardan geçmektedir. Hemen her gün farklı farklı işletmelerde hastalık çıkmakta, mezbahalar ve pazarlar kapatılmaktadır. Hayvanlarımızın meraya çıkışları, hatta çeşmelere bile gidişleri sınırlanmıştır. Bu üretici üzerinde hem maddi hem manevi bir yük oluşturmaktadır. Ayrıca bu durum hayvanlar üzerinde strese yol açmakta ve diğer sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Tarım Bakanlığı ekipleri yoğun mesai saatleri harcayarak bir yandan aşılamalara devam etmekte, bir yandan da hastalık çıkan işletmelerin takibi yapılmaktadır. Bu anormal durumda bağlı olduğumuz Bakanlığımızdan üreticilerimiz adına taleplerimizin karşılanması için gereken düzenlemelerin yapılmasını istemekteyiz” diyerek talepleri şöyle sıraladı:.
“1-Hastalık çıkan işletmelerde ödenecek hayvan tazminatlarının hızla hak sahiplerine verilmelidir.
2-Tazminatlı olmayan çiçek gibi hastalıkların oluşturduğu işletmelerde de zararların karşılanmasına yönelik , tespit komisyonu kurulması ve bu işletmelere de belirli oranda tazminat ödemesi yapılmalıdır.
3-Bölgenin bu konuda afet bölgesi ilan edilerek üreticinin zirai amaçla kullandığı banka ve kooperatif borçlarının yapılandırılması ve faiz indirimlerinin uygulanmalıdır.
4-Üreticilerimizin kayıplarının karşılanması için ziraat bankası vasıtasıyla verilen küçükbaş hayvan alım kredilerinde faiz indirimi ve öz kaynak miktarında ilimizde %100 indirim uygulanmalıdır.
5-Geçen yıllarda küçükbaş üretimini teşvik amacıyla tarım il müdürlüğüyle beraber uygulanan üreticilere koç teke dağıtımı bu yılda yapılmalıdır.
6-Tarsim sigortalarının yaygınlaşmasını teşvik etmek , daha fazla üreticinin hayvanlarını sigortalaması için sigorta ödemelerinde ilave indirimler ve ödeme kolaylıkları sağlanmalıdır.
7-İpard ve tarımsal kırsal destekleme projelerinde küçükbaş hayvancılık işletmelerine pozitif ayrımcılık uygulanmalı ,gerekirse bu hibe programlarından faydalandırılmalarında prosedür azaltılmalıdır.
8-İlimizdeki üreticiler aşılamanın önemini bir kere daha acı bir tecrübeyle öğrenmiş bulunmaktadır. Bu konuda aşı uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla özel veteriner hekimlerin uyguladıkları aşılarda bakanlık tarafında teşvik amaçlı desteklenmeli ve sadece devlete ait olan değil , diğer aşı uygulamalarının da arttırılması gerekmektedir.
Üreticilerimizin bu taleplerinin Edirne ilimizi temsil eden değerli milletvekillerimiz , sayın valimiz, tarım il müdürlüğümüz diğer sektör paydaşlarımız tarafından incelenmesi ve gerekli adımların atılması için ivedi şekilde harekete geçilmesini talep etmekteyiz.”
HAYVANLARA MERALAR YASAK
Öte yandan Keşan İlçesi Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyon kararı ile meralara ve su kaynaklarına hayvan salınması yasaklandı.
Keşan Kaymakamı Cemalettin yılmaz imzası ile yayınlanan duyuruda şunlara yer verildi:
İlçemizde ve çevre ilçelerde ortaya çıkan Koyun Keçi Çiçeği ve Anthrax (Şarbon) hastalıkları nedeniyle, 27.09.2024 tarih ve 2024/8 sayılı Keşan İlçesi Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyon Kararına istinaden tüm Keşan Köy, Belde ve Mahallelerinde ikinci bir emre kadar meralara veya meralarda bulunan su kaynakları ve çeşmelere hayvanların salınması ve her türlü hayvan hareketi yasaklanmıştır. Yasaklara uymayanlar hakkında 5996 sayılı kanunun ilgili maddesi gereği 73.143 (Yetmişüçbinyüzkırküç) Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılacaktır.