Rantsız Başkan: Burhan Işıkseren

İsmail Demiray, 1963-1969 ve 1969-1973 yılları arasında Edirne Belediye Başkanlığı yapan Burhan Işıkseren’ın görev yaptığı dönemi yazdı.

İsmail DEMİRAY
1930 yılında Taşlık'ta, tuvaleti dışarıda tek katlı bir yer evinde doğar Burhan… Babası o yılların Edirne'sinin iki camcısından birisi Ahmet, dükkanları Eski İstanbul Caddesi'nde… Annesi Zekiye hanım.
Soy isim kanunu çıkınca soy isimlerini mesleği olan camcılıktan alırlar "Işıkseren". Devlet Hastanesi yeni kurulurken camları baba Ahmet Işıkseren takar.
Camcı babası akşam olup işten dönünce elinden eksik etmediği zembil doluysa işler iyidir der ve sokulur babasının yanına. Zembil boşsa işler kötüdür, morali bozuk babasının yanına sokulmaya korkar.
Küçük Burhan 2'nci Dünya Savaşı'nın top sesleri arasında büyümeye çalışırken yoksulluk yüzünden terk edemedikleri Edirne'de annesini kaybeder. Ablaları Neriman ve Nihal hanımlar sahip çıkar Burhan'a o zorlu yıllarda.


Ticaret Lisesi'ne başladığı dönemde hocaları Süleyman Yuğnak'ın önerisiyle başarılı olduğu futbolculuğunu Beşiktaş'ta sürdürmek ister. Sakatlığı nüksedince transfer gerçekleşmese de ömür boyu Beşiktaş'lı olur. Ticaret Lisesi'nin değişmez sol bekidir.
Ticaret Lisesi'ni bitirmiş fakat yoksulluk nedeniyle kararsızlık içindedir. Ticaret Borsası yetişir bu genç zeki öğrencinin yardımına. Burs çıkarırlar ve bu bursla Burhan Işıkseren'in geleceği aydınlanır. İstanbullu okul yılları İstanbul Ticari İlimler Akademisi'nde Sultanahmet'te Kadırga Öğrenci Yurdu'nda devam eder.


ŞEKER ŞURUBU
Okul tatillerinde harçlığını çıkarmakla sorumludur. Arkadaşları tatil yaparken genç Burhan, Alpullu Şeker Fabrikası'nda puantör olarak çalışır. Şeker şurubundan bol bol içerek enerji depolar İstanbul'un kış ayları için.
İstanbul'da başarıyla bitirdiği üniversiteden sonra aldığı bursun karşılığı olarak Edirne Ticaret Borsası'nda işe başlar. Edirne'de mezun olduğu Ticaret Lisesi'nde öğretmen olarak derslere girer.
Askerlik zamanı gelmiştir, yedek subay olarak Bayburt'ta yapar vatani görevini. Dönünce Aynur hanımla evlenirler, üç çocukları olur, en büyükleri Nurhan, Ahmet ve Özlem.


EDİRNE'NİN SEÇİMLE GELEN İLK BAŞKANI 33 YAŞINDADIR
Ticaret Borsası'nda çalışırken Zahireci Kemal Koman tarafından Belediye Başkanı olması önerisi gelir. Adalet Partisi'nden aday olur ve Cumhuriyet tarihinin Edirne'de halk tarafından seçilen ilk belediye başkanı olur. Aynı zamanda da en genç. 33 yaşındadır Burhan Işıkseren.
Göreve başladığı 60'lı yıllar aynı zamanda Türkiye'nin kabuk değiştirdiği köyden kente göçün hızla başladığı zorlu yıllardır. 39 binden 70 bine çıkan Edirne'nin de hizmet bekleyen eski yerleşim yerlerinin yanında pıtrak gibi çoğalan gecekondu mahallelerinin insanları da hizmet bekler.


MAKAM ARACI 2'NCİ EL RENO
Makam aracı hibe eski bir Renault'tur, son arabası Reno steyşın. Edirne'nin çöplerinin at arabalarıyla toplandığı zamanlardır. Sabah erken Belediye'ye gitmeden önce atların durumunu kontrol eder, bakımlarının yapılmasıyla özel olarak ilgilenir atların. Atların durumu iyi olmazsa çöpleri kim toplayacak? Konu önemlidir.
Elektrik fabrikasının sorunlarını aynı zamanda iyi bir arkadaşı olan Burunsuz Hüseyin'le halleder. Döneminde elektrik fabrikasının yanında ana hat olan Babaeski'den de elektrik gelir Edirne'ye. Arıza olduğunda gece saat kaç olursa olsun telefonla haberleşir Burunsuz Hüseyin'le. Sorar "Arıza fabrikadan mı, yoksa Babaeski'den mi?"
Nüfusu iki katına çıkan Edirne'nin su sorununu da halletmek başkanı olduğu Belediye'nin sorunudur. Su kuyularıyla çok ilgilenir, sorun olduğunda kuyuların başında teknisyenleriyle sabahlara kadar ayrılmaz.
ERDOĞAN'IN PARKI
Edirne'nin ilk parkı döneminde hizmetine açılır; "Erdoğan'ın Parkı". Selimiye meydanının düzenlenmesi de onun görev yıllarında gerçekleşir. Projesiyle muhteşem bir alan haline gelir, günümüzdeki alanın o projenin yerini tutmadığını Edirneliler bizzat kendileri ifade etmektedirler.
PEHLİVAN HEYKELİ, BELEDİYE İŞ HANI, EDİRNE ÜNİVERSİTESİ
Edirne için bir anıt haline gelen Pehlivan Heykeli'ni, Edirne Lisesi mezunu, çocukluğu ve ilk gençlik yılları Edirne'de geçen heykeltıraş Tankut Öktem'e yaptırır. Heykel önce Atatürk Heykeli'nin arkasında bugünkü Uğur Mumcu Parkı'na konur. İlerleyen yıllarda Saraçlar Caddesi trafiğe kapanınca öneri üzerine yerinden alınarak bugünkü yeri olan Saraçlar Caddesi üzerine konur. Günümüzde Saraçlar Caddesi'nde Edirne'yi ziyarete gelenleri karşılamaktadır bu muhteşem heykel.
Saraçlar Caddesi'nde Belediye İş Hanı yapımında giriş katını bir bankaya satarak finanse eder, Edirne Belediyesi'ne sıfır maliyetle bir iş hanı kazandırır.
Trakya Üniversitesi (o zamanki adıyla Edirne Üniversitesi) kurulmasında dönemin Milli Eğitim Bakanı olan Edirne'li İlhami Ertem'le birlikte çalışırlar.
EDİRNE TERMİNALİ (OTOGARI)
Cumhuriyet'in kuruluşundan 1963'e kadar Edirne'nin muhtelif yerleri Edirne/İstanbul otobüsleri için terminal görevi görmüştür. 60'lara kadar az olan otobüs sayıları ve düşük nüfus nedeniyle Edirne'nin ihtiyacını bu birkaç yolcu otobüsü karşılar, yoğunluk sorunu oluşturmazlar Edirne trafiği için.
60'lı yıllarla birlikte başlayan köyden kente nüfus Edirne'nin büyümesini ve İstanbul'a olan hareketliliğini arttırmaya başlayınca Edirne içi artan otobüs trafiğini kaldıramaz noktaya gelmiştir. Edirne Belediye Başkanlığı'na gelen Burhan Işıkseren'in ilk yaptığı işlerden birisi de Edirne Otobüs Terminali'ni (bugünkü Erasta İş Merkezi'nin olduğu yer) yapmaktı.
Otobüs terminali belediyenin kıt imkanlarıyla gerçekleşir. 40 yıldan fazla bir zaman Edirne halkına hizmet eder, Edirne coğrafyası ile bütünleşir.
Yıllar sonra Edirne Belediye binasının buraya taşınması gündeme gelir, inşaat başlar. İlerleyen yıllarda yeni otogar yapılır. Hamdi Sedefçi döneminde devam eden inşaat nedense durur, satıldığı duyulur. Erasta gelir büyük bir iş merkezi kondurur buraya.
Burhan Işıkseren'in o dönem için kıt kaynaklarla Edirne halkına kazandırdığı terminale Edirne'nin son üç belediye başkanı sahip çıkamadığı gibi satışını onaylarlar. Burhan Işıkseren'in Edirne trafiğine çözüm için gerçekleştirdiği proje diğer üç belediye başkanı tarafından bugün için trafik karmaşasının Edirne'de en çok yaşandığı bir alan haline gelmesine neden olur.
"SÖĞÜTLÜK EDİRNE HALKININDIR" DER VE HİZMETE SOKAR
Edirne Belediyesi olarak Söğütlüğü düzenler, Edirne halkının hizmetine açar, Edirnelilerin artık Söğütlüğü vardır. Söğütlüğe aynı zamanda bir turistik tesis kazandırır, Edirne'ye dışarıdan gelenler için.
Sanayi sitesinin planlarının onaylanması için defalarca Ankara'ya gidip gelir, onaylanınca çocuklar gibi sevinir.
Edirnespor'un profesyonel lige katılması konusu ilk defa Rahmi Akıncan ile birlikte karar verirler. Kuruluş aşamasında asla ön plana çıkmaz, emek veren başta Rahmi Akıncan ve yönetim kurulunun her zaman yanında ve yardımcısı durumunda kalır.
(DEVAM EDECEK)