Otogarda ‘yüzde 30’ iddiası!
Edirne Otogarı'nda kendilerine yer verilmediği öne sürerek gündeme gelen Karaağa Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Hatip Akdik, düzenlediği basın toplantısıyla yeni bir iddia ortaya attı…
Olgay GÜLER
Edirne Otogarı'nda kendilerine yer verilmediği öne sürerek gündeme gelen Karaağa Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Hatip Akdik, düzenlediği basın toplantısıyla yeni bir iddia ortaya attı.
Karaağa Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Hatip Akdik, toplantıda konuyla ilgili geçtiğimiz hafta basın toplantısı yapan otogar işletmecisi Mustafa Altunhan'a cevap verdi. Kentte bir tesiste düzenlenen basın toplantısında konuşan Akdik, "2012 yılının Nisan ayının 11'inde bütün resmi evraklarımızın tamamı olmasına rağmen, Edirne otogarındaki yazıhanemizi bozulup, çöp edildi. Ertesi gün polis otogarın kamera kayıtlarını istedi. Mustafa Altunhan kameraların çalışmadığını söyledi. Bir ilin otogarında kamera kayıtlarının çalışmaması enteresan. Çünkü Mustafa Altunhan otogarı bizim bastığımızı iddia ediyordu. Bizim basmamıza imkan yok. Çünkü biz orada esnafız, hizmet veriyorduk. Daha sonra biz önce belediyeye daha sonra valiliğe müracaat ettik. Valiliğimiz de bize, tarifeli taşımacılık yetki belgemiz üzerinden merkezdeki adresimizde kalkış-varış yapabileceğimizi söyledi. Biz de faaliyetimize oradan devam ettik" dedi.
'YÜZDE 30 VERMEZSEN ÇALIŞTIRMAYIZ' İDDİASI
18 Ekim'de 2024 tarihinde Edirne Belediyesi Ulaştırma Müdürü tarafından belediyeye davet edildiğini dile getiren Akdik, Ulaşım Müdürü'nün, “Bize yüzde 30 vermezsen seni Edirne'de çalıştırmayız” dediğini iddia etti. Akdik, "8-9 ay sonra Mustafa Altunhan valiliği mahkemeye verdi. Biz mahkemeden yürütme durdurma kararı alındıktan sonra Edirne'de faaliyetimizi durdurduk. Mustafa Altunhan, Ulaşım Hizmetleri Müdürü, Şoförler Odası Başkanı eliyle bizi yüzde 30 haraca tabi tutmaya çalışıyor. Şu an firmamız 'Bize yüzde 30 vermezsen seni Edirne'de çalıştırmayız' durumuyla karşı karşıya” diye konuştu.
'DAHA ÖNCE KARŞILAŞMADIĞIMIZ UYGULAMALARLA KARŞILAŞTIK'
Konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını, bunun ardından zabıtaların sürekli işyerlerine gelerek farklı uygulamalara maruz kaldıklarını anlatan Akdik, "18 Ekim'de biz bu konuşmayı yaptıktan sonra ben Edirne Belediyesi'ne dilekçemi verdim. Ya bana otogardan yer verin ya da bana yer belirleyin dedim. Hala bu dilekçeme cevap yok. Bundan sonra peyder pey işyerime zabıta gelmeye başladı. Daha önce hiç karşılaşmadığımız uygulamalarla karşılaşmaya başladık. Yetki belgelerimizin tam olduğunu görünce, farklı dallarda iş yapıyormuşuz gibi, mesela lokanta işletiyormuşuz gibi işlemler yapmaya çalışıyorlar. Bu olaylardan sonra ben de savcılığa şikayette bulundum. Vali beyin, belediye başkanının 'git Mustafa Altınhan'a yüzde 30 ver' demeyeceğini bildiğim için bu olay bana tuhaf geldi” ifadelerini kullandı.
'OTOGARDA ÇALIŞMAMIZIN ALTYAPISI OLUŞTURULSUN'
Edirne otogarının 8 yıldır ihalesinin yapılmadığını da hatırlatan Akdik, “Mahkeme kararına göre bizim bir yetki belgemiz iptal oldu. Biz burada silsile yolunda hata yaptık. Karayolları Kanunun 58'inci maddesinde, önce otogar sonra, belediye de yer göstermezse mülki amir izini gerekiyor diyor. Mahkeme de diyor ki, silsile yoluyla alınmamış, git bunu silsile yoluyla al diyor. Bu otogar sorunu Edirne'de kangren olmuş durumda. Gece orada insan insanı kesse kimsenin haberi olmayacak bir yer. Maalesef bizim rakibimiz bizimle rekabet yapmıyor, karalama yapıyor. Al kardeşim arabalarını, sen yolcuya 300 lira de, ben 200 liraya taşıyacağım. Sen 100 liraya taşırsan ben bedava taşıyacağım. Bu yapılmıyor ama Mustafa Altunhan'a yüzde 30 vermezsen seni Edirne'de çalıştırmayacağız diyorsunuz. Siz kimsiniz, bu ülkede hukuk var. Bizim de otogarda çalışmamızın altyapısının oluşturulmasını istiyoruz” dedi.
SÜREÇ NASIL İŞLEDİ
Kentte, 2022 yılında Edirne Otogarı'nda kendilerine yer verilmeyen Karaağa Turizm'e, Abdurrahman Mahallesi'nde bir duraktan kalkış izni verildi. Söz konusu firmayla otogarın işletmeciliğini yürüten iş insanı Mustafa Altunhan'ın sahibi olduğu Volkan Yolcu Taşımacılığı şirketi çalışanları arasında günler süren gergin bekleyiş ve kavgaların ardından iş insanı Mustafa Altunhan da bu süreçte firmaya ait bir otobüsüyle kentte adalet turu atarak tepkisini dile getirdi. Altunhan sonrasında, konuyla ilgili kent içindeki faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik firmaya izni verdiğini iddia ettiği Edirne Valiliği'ne dava açtı. Konuyla ilgili yerel mahkeme Altunhan'ı haklı bularak firmanın işlemlerini iptal etti. Firma bunun üzerine konuyu istinafa götürdü. Bölge İdare Mahkemesi'nin de Altunhan'ı haklı bulmasının ardından, karar son olarak firmanın temyiz istemiyle Danıştay Sekizinci Mahkemesi'nde görüşüldü. Danıştay'da Altunhan'ı haklı bularak temyiz talebini reddetti.