Öğretmenlerden ‘ÖMK’ tepkisi!

Edirne'de bir araya gelen eğitim sendikaları temsilcileri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yeniden görüşülmeye başlanacak Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağına karşı ses yükselterek açıklama yaptı... Yasa taslağının hazırlanırken eğitim bileşenlerinin görüşlerinin alınmayarak görmezden gelindiğinin belirtildiği açıklamada, "Öğretmenlik mesleği gibi 17 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonun üzerindeki öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını böylesine sığ ve dar bir çerçevede düzenlemekte ısrar etmek doğru değildir" denildi...

Olgay GÜLER

Edirne'de bir araya gelen eğitim sendikaları temsilcileri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yeniden görüşülmeye başlanacak Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağına karşı ses yükselterek açıklama yaptı.

TBMM'de bir önceki yasama yılında görüşülmeye başlanan ve ilk 22 maddesi kabul edilen, tartışmalı ÖMK, yeni yasam yılında yeniden meclisin gündemine getirilmeye hazırlanıyor. Söz konusu kanun teklifine itirazlarını sürdüren eğitim bileşenleri, dün Edirne'den ses yükselterek hükümete seslendi. Açıklamada, öğretmenlerin haklarının yok sayıldığına dikkat çekilen kanunun teklifinin meslek kanunu olmaktan çok uzak olduğu ifade edildi. Basın açıklaması; Eğitim İş Edirne Şubesi, Eğitim Sen Edirne Şubesi, Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ortaklığında gerçekleştirildi.

'ELEŞTRİ VE ÖNERİLERİMİZİN GÖRMEZDEN GELİNMESİ KABUL EDİLEMEZ'

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar ve Eğitim Sen Edirne Şube Başkanı Ahmet Acet'in ortak okuduğu açıklamada, MEB'in ÖMK'yı eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan masa başında hazırladığına dikkat çekildi. Açıklamada, "Eğitimin ana bileşenlerinden birisi olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan MEB, sürecin başından bu yana bildiğini okumaya devam etmeyi sürdürmektedir. Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan ÖMK’ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi bizler açısından kabul edilemez bir durumdur" denildi.

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar

'KANUN, ÖĞRETMENLERİ DAHA ZOR ŞARTLARA SÜRÜKLEYECEK'

ÖMK'nın yeniden TBMM gündemine geleceğinin belirtildiği açıklamada, "Bugün burada Öğretmenlik Mesleği Kanunu teklifi ile ilgili itirazlarımızı sizlerle paylaşmak için toplandık. Bu teklif, öğretmenlerin mesleki haklarını güvence altına almak bir yana, bizi daha da zor şartlar altına sürükleyecek hükümler içermektedir. Bu kanun teklifi, öğretmenlik mesleğini tanımlamıyor; bir meslek kanunu niteliği taşımıyor. Öğretmenliğin temel özellikleri, görev ve sorumluluklar, mesleki haklar, sosyal haklar, örgütlenme özgürlükleri gibi konular hiçbir şekilde kapsamda yer almıyor. Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümler yeniden düzenlenmeden teklifte yer alıyor. Özellikle aday öğretmenlik süreci, bu sefer hazırlık eğitimi adı altında güvencesiz bir hale getirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Eğitim Sen Edirne Şube Başkanı Ahmet Acet

'TEKLİFTE ÖĞRETMENLER HAKLARI YOK'

Meslek kıdemi esas alınarak yapılan ücret düzenlemesinin, tüm öğretmenlere unvan şartı aranmaksızın verilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kanun teklifine göre Millî Eğitim Bakanlığı başarılı, eğitim fakülteleri ise başarısız olarak gösterilmektedir. Bu gerçek dışı bir iddiadır ve öğretmen yetiştiren kurumların itibarını zedelemektedir. Kanun teklifi, öğretmenleri otoriteye uygun şekilde seçmeyi amaçlamaktadır. Bu anlayış, öğretmenleri güçlendirmeyi değil, tam tersine zayıflatmayı hedeflemektedir. Sözleşmeli, ücretli öğretmenlik gibi güvencesiz istihdam biçimleri bu kanun teklifiyle daha da yaygınlaştırılmakta, hazırlık eğitimi adı altında yeni bir güvencesizlik basamağı eklenmektedir. Kanun teklifi, öğretmen yetiştirme sürecinde ciddi bir değişimi içeriyor. Öğretmenlik lisans eğitimi üzerine kısa süreli bir eğitimle mesleği kazanma öngörülüyor, bu da öğretmenliğin niteliğini düşürecektir. Bu kanun teklifinde öğretmenin hakları yoktur. Görev ve sorumluluklar detaylandırılırken, öğretmenin sosyal hakları, kürsü dokunulmazlığı, dinlenme ve tatil hakları gibi konular yok sayılmıştır.

'KANUN TEKLİFİNE İTİRAZ EDİYORUZ'

Öğretmenlik, öğretmen yetiştiren kurumlarda edinilen beceri ve bilgiye dayalı bir uzmanlık mesleğidir. Öğretmenlik mesleğini, sadece MEB’in belirleyeceği hazırlık eğitimine dayandıran bu anlayışı reddediyoruz. Bu gerekçelerle bizler eğitim alanında örgütlü sendikalar olarak, yeniden TBMM gündemine getirilecek olan kanun teklifine itiraz ediyoruz. Kıdem yılına göre tüm öğretmenlere ödemeler yapılmalı, bu ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır. Öğretmenlik diploması esastır, başka bir yapıya ihtiyaç yoktur. Öğretmenler kanunda belirtilen asli görevlerini yapmalı, kanunlarda açıkça yazdığı gibi okullarda öğretmenler dışında hiç kimse eğitim öğretim hizmeti vermemelidir. Haklarımızı kısıtlayan ve bizleri keyfi ceza uygulamalarıyla baş başa bırakacak olan her türlü düzenlemeye karşıyız. Taban maaş yasasıyla, kamu-özel farkı ortadan kaldırılmalıdır. Ücretli, sözleşmeli değil, kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır. Bu teklif, sadece görev ve sorumluluklardan bahsederken, öğretmenin haklarını ve taleplerini görmezden geliyor"

'MESLEK KANUNU OLMAKTAN ÇOK UZAK'

ÖMK'nın gerek hazırlanış biçimi, gerekse sınırlı içeriği açısından meslek kanunu olmaktan çok uzak olduğuna da yer verilen açıklamada, "Öğretmenlik mesleği gibi 17 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonun üzerindeki öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını böylesine sığ ve dar bir çerçevede düzenlemekte ısrar etmek doğru değildir. MEB gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsa ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metni esas alınmalıdır. Sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek amaçlanmalı, mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Siyasi iktidar ve Millî Eğitim Bakanlığı sesimizi duymalı, taleplerimize kulak vermelidir" denildi.