Öğrenciler gazetecileri ağırladı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Radyo ve Televizyon Programcılığı, Radyo ve Televizyon Teknolojisi öğrencileri, Edirneli basın mensuplarını derslerine davet ederek yerel basının güncel sorunları hakkında bilgi aldı… Hudut Gazetesi adına programa katılan muhabir Olgay Güler, yerel medyanın sorunları ve gazetecilikte etik gibi konular değindi…

Trakya Üniversitesi (TÜ) Radyo ve Televizyon Programcılığı, Radyo ve Televizyon Teknolojisi öğrencileri, Edirneli basın mensuplarını derslerine davet ederek yerel basının güncel sorunları hakkında bilgi aldı.
Trakya Üniversitesi(TÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'na bağlı Radyo ve Televizyon Programcılığı, Radyo ve Televizyon Teknolojisi öğrencileri, Edirne'nin çalışan basın mensupları ile buluşarak 'Yerel Basının Güncel Sorunları ve Medyada Etik' konu başlıkları altında konuştu. Etkinliğe gazeteciler Edirne Televizyonu'ndan Işık Burcu Koç, Edirne Ahval Gazetesi'nden Damla Göç, Hudut Gazetesi'nden Olgay Güler ve Vatandaş Gazetesi'nden Yavuz Göktaş katıldı.
YEREL BASININ SORUNLARI PAYLAŞILDI
Yerel basının güncel sorunlarına değinilen programda konuşan Gazeteci Yavuz Göktaş, mesleğin en büyük sorunlarından birinin ekonomik sıkıntılar olduğunu; yaşanılan birçok sıkıntının bu ekonomik sorunlardan kaynaklandığını aktardı. Yaşanılan tüm ekonomik sıkıntıların yanında gazeteciliğin tarifsiz bir güzelliği olduğunu da vurgulayan Göktaş, geçmiş dönemlerden de örnekler vererek, “Geçmiş yıllarda yerel basın bir haberi yapar daha sonra bu yaygın basına geçerdi. Ancak şu an haber ajanslarının her yerde olması ile birlikte düşük maliyetlere ajans haberlerine ulaşılması yerel basını kolaycılığa itti" diye konuştu.


'GELİŞEN TEKNOLOJİYE AYAK UYDURULMALI'
Hudut Gazetesi Muhabiri Olgay Güler de, her geçen gün evrilen teknolojiyle birlikte, tüm gazetelerin de buna ayak uydurması gerektiğine vurgu yaptı. Güler, "Biliyorsunuz şu an devir teknoloji ve hız devri. Haber dediğimiz kavram çok çabuk okunup tüketiliyor. Biz halen yazılı basında ayakta kalmaya çalışanlar olarak, bu sisteme de ayak uydurmalıyız ki, devamlılığımızı sağlayalım. Bir gazeteyi eline alıp okumanın keyfi bambaşka ama bu durum teknolojinin geliştiğini ve sizin buna ayak uydurmanız gerektiği gerçeğini değiştirmiyor. Bunun yanında habercilikte güvenilir olmak da ayrı bir konu. Siz bir haberi ne kadar hızlı verirseniz verin, güvenilir bir kaynağınız yoksa, sağlam bir temele dayanmıyorsa, bunun hiçbir değeri yok" dedi.
'GERÇEKLER ŞEFFAF ANLATILMALI'
Gazetecilikte etik değerler konusuna da değinen Güler, "Gazetecilikte etik, halkın haber alma özgürlüğüyle alakalı biraz da. Siz bir gazete olarak halka gerçekleri ne kadar şeffaf anlatırsanız bu sizin etik değerlerinizi koruduğunuzu gösterir. Günümüzde otokontrolün yüksek olduğu dönemde bu durum, ülke genelinde çok zor olsa da, yerel basında bunu daha özgürce uygulayabiliyoruz. Kendi gazetem adına konuşursam, gazetemizin patronunun da bir gazeteci olmasının verdiği avantajla bu ilkeden hiçbir zaman şaşmamaya özen göstermeye çalıştığımızı söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.
Damla Göç de, yerel basın mensuplarının ulusal basına kıyasla daha basit bir iş yapıyormuş algısının yanlış olduğunu ifade ederken, “Arkadaşlar tek bir basın kartı var, o da mavi basın kartı. Ben yerel basın olarak da aynı kartı taşıyorum; ulusal basındaki herhangi bir gazeteci arkadaş da” ifadeleri ile yerel basının değerini vurguladı.
'HERKESE EŞİT YAKLAŞIMDA BULUNUYORUZ'
Bir haberi yayımlama konusunda nelere dikkat edildiği yönünde gelen soruya Işık Burcu Koç, “Ben televizyon olarak yayınlayacağım haberlerde herkese her konuya eşit yaklaşımda bulunmaya çalışıyorum. Tabi ki her kurumun genel bir yayın politikası var ancak benim yaklaşımım eşit olabilmek” Sözleri ile cevap verdi.