Liseliye yemek!

Ülke genelinde milyonlarca öğrencinin ücretsiz okul yemeği hakkı için Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu tarafından verilen mücadele sürerken, Edirne Okul Yemeği Koalisyonu ile Edirne Belediyesi el ele vererek, örnek niteliğinde projeye imza attı... Edirne Okul Yemeği Koalisyonu temsilcisi Benay Ataçay, yapılan anlaşmayla ilk etapta daha uzun süre okulda bulunmaları nedeniyle 4 meslek lisesinde okuyan öğrencilerin belediyeye ait işletmelerde kendileri için hazırlanan öğle yemeğinden ücretsiz olarak yararlanabileceklerini söyledi…

Olgay GÜLER
Ülke genelinde milyonlarca öğrencinin ücretsiz okul yemeği hakkı için Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu tarafından verilen mücadele sürerken, Edirne Okul Yemeği Koalisyonu ile Edirne Belediyesi el ele vererek, örnek niteliğinde projeye imza attı.
AK Parti iktidarının, kaynak olmasına rağmen kullanmadığı çocukların ücretsiz okul yemeği hakkı için Edirne Belediyesi ile Edirne Okul Yemeği Koalisyonu kolları sıvadı. Yapılan anlaşmayla, kentte Selimiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Serhat Kız Meslek Lisesi ile Emel Özgür Subaşı Ay Meslek Lisesi'nde okuyan öğrenciler, belediyeye ait işletmelerde kendileri için hazırlanan öğle yemeğinden yararlanabilecek.


'MESLEK LİSELERİNE BİR ÖĞÜN YEMEK VERİLMESİ SAĞLANDI'
Edirne Okul Yemeği Koalisyonu temsilcileri, Edirne Belediyesi'ne ait Selimiye Meydanı'ndaki Meriç Kafe'de bir araya gelerek, projenin detaylarını anlattı. Belediye Başkanı Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu'nun da katılım gösterdiği buluşmada koalisyon adına konuşan Benay Ataçay, ana hedeflerinin bütün okullarda, ücretsiz bir öğün yemek sağlanması olduğunu dile getirdi. Ataçay, "Çeşitli illerde bu örgütlenmeyi, organizasyonları yapmaya başladık. Şu anda da ülke genelinde bütün illerde dağılmış durumdayız. Biz de Edirne Okul Yemeği Koalisyonu olarak bu konuda çalışmalarımıza büyük bir şevkle ve mutlulukla başladık ve mutluluğumuzun noktalarından bir tanesi de Edirne Belediyesi'yle yapmış olduğunuz görüşmeler sonrasında meslek okullarımıza, öğle yemeği ücretsiz ve nitelikli aynı zamanda bir öğün okul yemeğinin verilmesi ve sağlanması oldu" dedi.
TOPLAM DÖRT OKUL FAYDALANACAK
Projenin uygulanacağı okulları anlatan Ataçay, "Şu anda iki bölgede bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu bölgelerden bir tanesi burası Selimiye'nin yanındaki belediye kafelerinde. Diğeri de Hasan Ali Yücel Müzesi'nin oradaki alanda. Bunlar bizim ortak alanlarımız. Selimiye Kız Meslek Lisesi'yle, Mesleki Teknik Anadolu Lisesi burada yemeklerini yiyorlar. Biliyorsunuz Mimar Sinan Ortaokulu da Selimiye Kız Mesleğin yerine aynı binaya taşındığı için o çocukları da bundan mahrum etmedik. Onlar da bu imkandan yararlanabiliyorlar. Diğer kısım ise Hasan Ali Yücel'deki kısım, Serhat Kız Meslek Lisesi ile Emel Özgür Subaşı Ay Meslek Lisesi'nin sırasındaki olan bölgede" diye konuştu.
'ÇOCUKLAR EKMEK ARASI BULYON KOYUP GÜNÜ GEÇİŞTİRİYORDU'
Özellikle meslek liselerinin seçilmesinin nedenini anlatan Ataçay, "Neden meslek liseleri onun altını bir çizmek gerekiyor. Maalesef ülkede en kırılgan gruplar arasında meslek lisesinde okuyan öğrencilerimiz gelmekte. Bir kere ekonomik olarak biliyorsunuz daha alt seviyede olan ailelerin ya da sosyal durumu daha alt seviyede olan ailelerin bir şekliyle gönderdikleri öğrenciler. İkincisi de bakacak olursanız eğer; sabah 08.30'dan akşam 16.30 - 17.00'a kadar bu çocuklar okuldalar. Yani var oldukları saat dilimi inanılmaz bir biçimiyle çok fazla. Özellikle burada çoğunlukla öğretmenler olduğumuz için şunu da biliyoruz; yaşadığımız için çocuklar işte o üç harfli gidip marketlerden bir tane ekmek alıyorlar, ekmeğin içerisine bulyon dediğimiz o şeyi serpeleyip o şekliyle öğün atlamaya, öğün geçiştirmeye çalışıyorlar. Özellikle birebir öğretmen olarak yaşadığımızda veli olarak bu şartlarla baş başa kaldığımızda durumun vahameti gerçekten çok ama çok tehlikeli ve problemli bir noktada" şeklinde konuştu.
'ÇOCUKLARIN YERİ FABRİKA DEĞİL OKUL OLMALI'
Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) adı altında çocuk işçiliğinin arttığını da ifade eden Ataçay, "Türkiye'de şu anda 2 milyon çocuk işçimiz var. Bu inanılmaz bir rakam. Yani Türkiye tarihinde böylesi bir şey yaşanmış durumda değil. Edirne'ye geldiğimiz zaman ise Edirne'de sadece merkezden bahsediyorum, Edirne merkezde 275 öğrencimiz MESEM'de. 275 öğrenci baştan bir şey değilmiş gibi gelebilir ama Edirne'de dört tane bizim meslek lisemiz var. O dört tane meslek lisesine eğer bir şekliyle böldüğünüz zaman da bir okuldan 69'a yakın öğrencimiz şu anda MESEM'de, yani çocuk işçisi olarak çalıştırılmakta. 69 öğrenci iki sınıf eder. Dört okulda iki sınıf ortada yok arkadaşlar. Edirne'den söz ediyoruz. Yani Edirne'nin biliyorsunuz ekonomik ya da gayrisafi milli hasılaya oranı oldukça yüksek illerden bir tanesi. Buna rağmen durumumuz bu. Ve bu çocuklar asgari ücretin üçte bir oranına çalıştırılıyor. Yani 5100 liraya çalıştırılıyorlar. Yani 5100 lira ne kadar komik bir rakam. Bu noktada Edirne Belediyesi'ne teşekkür ediyoruz. O 5100 lira çocuğun yemek parası olarak cebine kaldığı andan itibaren umuyoruz ki biz bu çocukları okullarına tekrar döndürebiliriz. Çünkü çocukların yeri ne fabrika ne sokak çocukların yeri şu anda okulları olmak durumunda" dedi.Meslek liselilere ücretsiz yemek!