Lisansüstü Öğrenci Kongresi Edirne’de toplandı

Trakya Üniversiteler Birliği 7. Lisansüstü Öğrenci Kongresi Trakya Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Balkan Araştırma Enstitüsü Koordinatörlüğünde ve Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri, Fen Bilimleri ve Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüleri ile Trakya Üniversiteler Birliği Genel Sekreterliğinin iş birliğiyle 7. Lisansüstü Öğrenci Kongresi düzenlendi. Lisansüstü öğrencileri bir araya getirebilmek amacıyla 2016 yılından bu yana düzenlenen kongre, bu yıl Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.


Balkan Kongre Merkezi'nde gerçekleşen kongreye Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Çağlar ile dekanlar, müdürler, TÜB üyesi üniversite müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ve Trakya Üniversitesi tanıtım filmi ile Trakya Üniversiteler Birliği tanıtım filminin izlenmesinin ardında Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisi ile program başladı.


Kongrenin açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, bu kongrenin Trakya Üniversiteler Birliği çatısı altında yer yıl farklı üniversitelerde gerçekleştirildiğini ifade ederek kongre hakkında bilgi verdi.
Doç. Dr. Ahmet “Bu yılki lisansüstü öğrenci kongremize Trakya Üniversiteler Birliğine üye üniversiteler dışında Gazi, Marmara, Yıldız Teknik, İstanbul Cerrahpaşa, Ankara, Bursa Teknik, Bursa Uludağ, Iğdır, İstanbul Teknik, İzmir Katip Çelebi, Mersin, Rize Recep Tayyip Erdoğan, Bilecik Şeyh Edebali, Rumeli, İstanbul Sebahattin Zaim, İstanbul Gedik Üniversitesi gibi Türkiye'nin dört bir yanından 24 farklı üniversiteden katılım olmuştur. İki gün boyunca sürecek olan kongremizde sosyal bilimler, fen bilimleri ve sağlık bilimleri alanından 18'i poster 121'i sözlü sunum olmak üzere, dört ayrı salonda paralel oturumlarda 139 bildiri sunulacaktır. Ortak yazarlı bildirilerle birlikte sayıları 220'yi bulan genç araştırmacı, toplam 31 farklı oturumda kongrede yer alarak lisansüstü araştırmaları kapsamında gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmalarına dayalı bulguları bizlerle paylaşacaklardır.” diyerek kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Trakya Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Aras, Trakya Üniversiteler Birliği hakkında bilgi verdiği konuşmasında “Trakya Üniversiteler Birliği olarak 2012 yılından bu yana yaklaşık 250'nin üstünde etkinlik gerçekleştirdik. Bunun içeriğinde bilimsel etkinliklerimiz olduğu gibi kültürel etkinliklerimiz de mevcut. Geçtiğimiz bu ay içerisinde sadece 10'un üzerinde etkinlik mevcuttur.” diyerek Trakya Üniversiteler Birliğinin özellikle Balkanlar başta olmak üzere önemli etkinler gerçekleştireceklerini vurguladı.
Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Çağlar, Trakya Üniversiteler Birliğinin güzel bir faaliyetiyle bir araya geldiklerini ifade ederek “Trakya Üniversiteler Birliği zannediyorum ki Türkiye'nin en verimli ve en faal birliği. Bir öğrenci kongresi düzenleme fikri gerçekten çok güzel fikir. Öğrencilerimizin özellikle lisansüstü öğrencilerimizin bir takım düşüncelerini toparlayıp sunma, yaratıcılıklarını geliştirme, bir fikir ileri sürme, topluluk önünde sunma, medeni cesaretini geliştirme açısından bu kongreler çok önemli. Dolayısıyla bu nitelikleri vermesi açısından da öğrencilerimizi hayata hazırlayan bir faaliyet. Ümit ediyorum ki bu kongrede geleceğin akademisyenleri ve bilim adamları da keşfedilir.” dedi.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversiteler Birliği'nin Türkiye'nin en iddialı, en güzel çalışan üniversiteler birliği olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
Bugün 7.si düzenlenen Lisansüstü Öğrenci Kongresi ile birlikteyiz. Trakya Üniversitesi 1982 yılında ilk kurulduğunda Çanakkale, Tekirdağ ve Kırklareli kapsayan bir üniversiteydi. Daha sonra bu üniversiteler Trakya Üniversitesi bünyesinden ayrılarak ayrı üniversiteler haline geldi. Aslında Trakya Üniversiteler Birliği üniversiteleri başlangıçtaki gibi bir aradalar diyebiliriz. Çünkü bizim aramızda organik bir bağımız var. Bu bağların daha da güçlenmesi açısından Trakya Üniversiteler Birliği güzel bir birlik olarak kuruldu. Her yıl tekrar eden ve farklı bir üniversitede düzenlenen 20 faaliyet gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında ortalama 35-40 etkinlik daha gerçekleştiriyoruz. Güzel çalışan, aslında beş üniversiteyi bir üniversite gibi hareket ettiren bir birlik var. Bu birlik sadece etkinlik düzenlenmiyor. Aynı zamanda birimler arasında da koordineli çalışıyor. Mesela İdari ve Mali İşler Daire Başkanlıklarımız, Yapı İşleri Daire Başkanlıklarımız, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlıklarımız altta birbirleriyle çalışıyorlar danışıyorlar ve var olan sorunlara da ortak çözümler üretebiliyorlar. Bu anlamda da oldukça örnek bir çalışma sistemimiz olduğunu söylemek isterim.”
Tabakoğlu, kongrenin gerçekleşmesinde katkıları nedeniyle Enstitü Müdürleri Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, Sosyal Bilimler Enstitüsü Levent Doğan, Prof. Dr. Necdet Süt, Prof. Dr. Özlem Çetin Erdoğan ve Doç. Dr. Gökhan Ilgaz başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ayrıca, Türkiye'nin dört bir yanından gelen kongre katılımcılarına ve davetli konuşmacı olarak kongreye katılan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan'a teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından davetli konuşmacı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan'ın “Cumhuriyet'in 100. Yılında Millî Mücadele'den Cumhuriyet'e Geçişe Bakışlar” adlı sunumuyla başlayan kongrede alanında uzman araştırmacılar tarafından 31 oturumda 139 sunum gerçekleştirildi.