Kasım Paşa’da restorasyona start!
Edirne'de kubbe ve duvarlarında oluşan çatlak ve definecilerin kazılarıyla yıkılma tehlikesi yaşayan Tunca Nehri kıyısında, tarihi Kasımpaşa Camisi'nin restorasyonuna başlanıyor… Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Osmanlı padişahlarının nehirden kayıkla ibadetlerini yapmak için kullandığı ve bu nedenle yalı cami olarak da bilinen caminin restorasyon ihalesinin yapıldığını belirterek, "Rıhtımıyla beraber cami bir bütün. Çok geniş bir haziresi var, orada da çok mezar taşları var. Bu şekilde camimizin onarımına başladık" dedi…
Olgay GÜLER
Edirne'de kubbe ve duvarlarında oluşan çatlak ve definecilerin kazılarıyla yıkılma tehlikesi yaşayan Tunca Nehri kıyısında, tarihi Kasımpaşa Camisi'nin restorasyonuna başlanıyor.
Edirne'de Tunca Nehri kenarında dönemin Osmanlı padişahları Sultan 2'nci Murad ile oğlu Fatih Sultan Mehmet'e de vezirlik yapan Kasımpaşa tarafından 1478 yılında yaptırılan tarihi cami, duvarlarında ve kubbesinde oluşan çatlaklarla yıkılma tehlikesi yaşıyor. Bölgeden Halkalı-Kapıkule hızlı tren tattı geçmesiyle geçtiğimiz yıllarda önce taşınmasına sonra da yukarı kaldırılmasına karar verilen tarihi camiye, definecilerin yaptığı kaçak kazılar da büyük zarar verdi. Padişahların nehirden kayıklarla gelip namaz kılıp ibadetlerinde yaptığı tarihi yalı cami, şimdilerde uyuşturucu kullananların da mekanı haline gelmiş durumda. Cami içinde ve dışında definecilerin, sadece yapıya değil bahçesinde bulunan kabristanlara da büyük zarar verdiği görülüyor.
'CAMİNİN ONARIMINA BAŞLADIK'
Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından projesi hazırlanan tarihi camide son olarak yerinde restore edilmesi kararlaştırıldı. Restorasyon ihalesi yapılan camiyle ilgili İl Genel Meclisi'nde katıldığı toplantıda konuşan Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, "İlk geldiğim günden bu güne Evliya Kasım Paşa Camisi ile ilgili çok fikir üretildi taşınması veya yerinde restorasyonuyla ilgili. En son nihayetinde 'taş yerinde ağırdır' denildi ve camimizi yerinde korumaya karar verildi. Çünkü rıhtımıyla beraber cami bir bütün. Çok geniş bir haziresi var, orada da çok mezar taşları var. Bu şekilde camimizin onarımına başladık" ifadelerini kullandı.
'SELİMİYE'Yİ İBADETE AÇMAK İÇİN YOĞUN ÇALIŞMA İÇERİSİNDEYİZ'
Toplantıda, Edirne'de devam eden diğer restorasyon işleriyle de ilgili bilgi veren Saraç, "Selimiye Camisi, Keşan Hersekzade Ahmet Paşa Camisi, Uzunköprü Muradiye Camisi, Rüstempaşa Kervansarayı Dış Cephe Sundurma İşi, Evliya Kasım Paşa Camisi, Ali Paşa Çarşısı Yangın Pompası Yenileme İşi'nden oluşan 6 işimiz var. Herkesin merak ettiği Selimiye Camisi'nde dış cephe onarımlarımızı tamamladık, ince işçilik dediğimiz cami içerisinde kalem işçiliği çalışmalarımız büyük bir hızla devam ediyor. Çevre düzenleme çalışmalarına da başladık. En kısa sürede ibadete açmak için çok yoğun çalışma içerisindeyiz" dedi.
'HERSEKZADE AHMET PAŞA RAMAZAN'DA İBADETE AÇILACAK'
Keşan'daki Hersekzade Ahmet Paşa Camisi'nde de restorasyon çalışmalarında sona gelindiğini kaydeden Saraç, "Bu camimizi inşallah yılbaşı itibariyle tamamlayacağız. En geç Ramazan'da, belki de Ramazan'a da kalmadan ibadete açacağız. Bu camimizin şöyle bir özelliği var; bunun projeleri çok uzun yıllar önce hazırlanmıştı. Yalnız burada Keşan'ın meşhur kum taşı var. Cami bu yeşil taştan yapılmış. Minareyse sarı taştan yapılmış ama bu taşların ocakları kapalı. Restorasyondaki ana amacımız orijinal malzemeyi, yapım tekniklerini kullanmak. Türkiye'nin bir çok yerinde buna benzer taşlar var ama bu taş değil. Onun için çok uzun yıllar bu taş ocaklarını araştırdık. Üniversitelerden sorduk, vatandaşlara sorduk. En son bu taş ocağını bulduk ve bu taşları ocaktan çıkarttık, caminin bahçesinde kurduğumuz atölyelerde kestik, minareyi zaten tamamen söküp yeniden yaptık. Camimizin de onarımı yaptık ve tamamlamak üzereyiz. Vatandaş bazen haklı olarak çok uzun sürdüğünü ve kapalı kaldığını söylüyor ama orijinaline sadık kalmak için biz de elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.
'UZUNKÖPRÜ MURADİYE CAMİSİ TAMAMLANMAK ÜZERE'
Uzunköprü Muradiye Camisi'nde de restorasyonun tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Saraç, "İçerisinde biraz işlerimiz kaldı burada. Bu caminin duvarlarından ve hazire kasrından yüzlerce sayıda mezar taşı çıktı. Bu mezar taşlarını tek tek oturttuk, projelendirdik. Bahçesindeki kazıdan çok orijinal bir döşeme çıktı. Bunların da projelerini, kurul onaylarını aldık. Bahçesiyle, haziresiyle, dışarıdaki tuvaleti, şadırvanıyla her şeyiyle çok güzel bir cami yapmak için uğraşıyoruz" şeklinde konuştu.