Kadınlardan ‘yaşam’ çığlığı!

Edirne'de, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri çağrısıyla bir araya gelen onlarca kadın, son dönemde artan kadın cinayetlerine karşı ses yükseltti… Platform genel başkanı Gülsüm Kav, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu'nun önemine vurgu yapıp kadın cinayetlerinin önlenebilir olduğuna dikkat çekerek, "Mücadelemizin en büyük, en kıymetli kazancı 6284 sayılı kanunun etkin uygulanmasını sağlayarak, hayatta kalmasını sağladığımız kadın kardeşlerimizin olmasıdır. Yasa uygulanınca kadınlar hayatta kalıyorlar" dedi…

Olgay GÜLER

Edirne'de, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri çağrısıyla bir araya gelen onlarca kadın, son dönemde artan kadın cinayetlerine karşı ses yükseltti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetle ilgili Edirne’de basın açıklaması gerçekleştirdi. Saraçlar Caddesi’nde gerçekleştirilen açıklamaya Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve kadın katıldı.

Kadın cinayetlerinin önlenmesi için öneriler ve tepkilerin dile getirildiği açıklamada Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Başkanı Gülsüm Kav konuşma yaptı.

'KADIN CİNAYETLERİ ÖNLENEBİLİR'
Türkiye’deki kadınların, çocukların ve hayvanların her gün kanının akmasına ve nefesinin kesilmesine ‘dur’ diyen milyonlarca kişiyle bir arada olduklarını belirten Kav; “Şunu biliyoruz; kadın cinayetleri önlenebilir. Çünkü göz göre göre gelmektedirler. Kadın örgütlerinin haklı mücadelesi olmasaydı maalesef daha fazla kayıp yaşıyor olurduk. Bizim mücadelemizin en büyük, en kıymetli kazancı 6284 sayılı kanunun etkin uygulanmasını sağlayarak, hayatta kalmasını sağladığımız kadın kardeşlerimizin olmasıdır. Yasa uygulanınca kadınlar hayatta kalıyorlar" dedi.


'SESİMİZİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da Türkiye’nin kapkara günlerden geçtiğini söyledi. Akın; “Kadın örgütlerimizle ve gençlerimizle burada toplanmışken bambaşka şeyler konuşmayı isterdim. Ama ne yazık ki, bize müsaade etmiyorlar. Biz, kişisel hayatımızda ne kadar mutlu hissedersek hissedelim her gün kadın cinayetler, çocuk cinayetleri ve bunun gibi o kadar büyük olumsuzluklarla karşılaşıyoruz ki artık sabredecek gücümüz kalmadı. Ben, Edirne’nin kadın belediye başkanı olarak bütün kadın örgütlerine sesleniyorum; yepyeni bir eylem, yepyeni bir söylem geliştirmemiz gerekiyor. Belki de bu ateşi buradan yakmamız gerekiyor. Benden her ne destek isterseniz, bir hukukçu olarak, kadın bir belediye başkanı olarak, kadın olmanın dışında bir insan olarak her zaman sonuna kadar yanınızdayım. Yasaların uygulanması bizler için çok önemli. Senelerce mücadele ettik, İstanbul Sözleşmesi yaşatır dedik. Bir gecede hukuksuz bir şekilde elimizden aldılar. Çok mücadele ettik ama sonra ne olduğunu hep beraber yaşadık. 6284 diyoruz, yasayı uygulayın diyoruz. Hâlâ sesimizi duymamak için direniyorlar. Ama biz sesimizi en güçlü şekilde yükseltmeye devam edeceğiz” diye konuştu.


'KADINLARIN ERKEKLER TARAFINDAN KORUNMAYA İHTİYAÇLARI YOK'
Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Nur Yılmaz Ercin de üniversite öğrencilerinin de artık kendilerini güvende hissetmediğini belirtti. Ercin, “Bugün derste öğrenci arkadaşlarımın modunu o kadar düşük gördüm ki, sorduğumda karamsar olduklarını, son derece güvensiz olduklarını söylediler. Üniversiteli arkadaşlarım Edirne’de kendilerini güvende hissetmiyorlar. Tekirdağ’da ne yazık ki vahşice ölümünü beklemek zorunda kalan bir bebek ilk değil. Ne yazık ki bu coğrafyada yıllardır bizim duyduğumuz hikayeler ve bu nedenle toplumsal olarak da çok alışılageldik tavrımızı bir daha gözden geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Biz çocukları nasıl seviyoruz? Bunu sorgulamak gerekiyor. Gençlerin, çocukların nefes alabileceği bir kent, bir dünya olması gerekiyor. Ama birileri buna izin vermiyor. Narin Güran olayından beri televizyonlardaki tartışma programlarını sırayla takip ediyorum. Erkekler konuşuyor. Kadın meselesi oluyor, erkekler tartışıyor. Bir kenara çekilin. Sadece bir programda 4-5 kadının konuk olduğunu ve tartıştığını gördüm. İlk kez bir araya gelmişler ve konuşma fırsatı bulmuşlar. Erkekler destek versinler ama gölge etmesinler. Kadınların, erkekler tarafından korunmaya ihtiyacı yok” şeklinde konuştu.


“YASALAR UYGULANMIYOR'
Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği (EKAMEDER) Başkanı Şahide Ağaoğlu da şiddete karşı durmak için dayanışmanın örgütlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Ağaoğlu, "Her alanda yan yana durup güçlü durmalıyız. Yoksa her gün üzerimize farklı biçimde geliniyor. Şiddeti bile tekrar bize döndürülerek kullanılıyor. Şiddetin karşılığı hadım değil; sağlıkçılar bunu çok iyi biliyor. Bir anda biri çıkıyor ‘idam’ diyor. Bunların çözümü bunlar değil. Yasaların uygulanması gerekiyor. Yasalarımız yeterince koruyucu, kollayıcı ama bugün bu ülkede yasaların hiç uygulanmadığını hepimiz biliyoruz. Bundan dolayı acımız büyük, üzüntümüz çok ama dayanışmamız bizi güçlendiriyor. Yaşasın kadın dayanışması ve örgütlülüğü” ifadelerini kullandı.