İkinci Bahar Leylakları

Bir ilkbahar çiçeği ve anavatanı Balkanlar olan ve Mart sonu Nisan başı gibi çiçeklenen leylaklar son yıllarda Edirne'de Ekim-Kasım aylarında da açmaya başladı….

Gökalp TOPYAN
Bir ilkbahar çiçeği olan ve Mart sonu Nisan başı gibi çiçeklenen leylaklar son yıllarda Edirne'de Ekim-Kasım aylarında da açmaya başladı. Sonbahar aylarında ikinci kez açarak ikinci baharlarını yaşayan leylaklar, geceleri ısının tek haneli rakamlara inmesine karşın korunaklı ve güneş alan bahçelerde açmaya devam ediyor.
Anavatanı Balkanlar olan, Edirne'de ve genel olarak Trakya bölgesinde sıklıkla yetişen leylak ağaçları, özel bahçelerde yetiştirilerek sağlık ve kozmetik sektörü için de önemli bir hammadde oluyor. Çalı tipi bu bitkinin katmerli çiçekleri eflatun renkleriyle bilinse de Edirne'de; beyaz, krem ve mor renklerde çiçek açan leylak ağaçları da bulunuyor. Özellikle güneşli bölgeleri seven, sonbaharın son günlerinde bile çevreye hoş bir koku yayılmasına neden olan leylaklar; eflatun çiçekleri ve güzel renkleriyle, sevgi, dostluk ve güveni temsil ediyor.


HOŞ KOKULU LEYLAK ÇAYI
Zeytingiller ailesinden kolay yetişen bir bitki türü olan leylaklar küresel ısınma sonucunda, soğuk kış mevsimi ile tanınan Edirne'de bile yılda iki kez açmaya başladı. Leylak ağacı, kısa boyu, mor lila, gri, beyaz renkli çok güzel kokulu çiçekleri ile; büyük ağaç şeklinde olan ve çiçekleri kokmayan Erguvan ağacından ayrılıyor.
Latince ismi Syringa Vulgaris olan ve 100 kadar farklı türü bulunan Leylak ağaçlarının boyları da 3 - 4 metreye kadar uzayabiliyor. Leylak ağacının çiçekleri sağlık kozmetik ve temizlik maddesi sektöründe kullanılıyor ve yapraklarından çay da yapılabiliyor.