İki ilçe duman altı!

Keşan Kent Konseyi, çeltik hasadının ardından son günlerde anız yangınları nedeniyle İpsala ve Keşan ovalarında gözle görülen hava kirliliği ve yoğun dumanın yalnızca iki ilçeyi değil, civar köyleri de etkileyen ciddi bir sağlık tehdidi haline geldiğine dikkat

Keşan Kent Konseyi, çeltik hasadının ardından son günlerde anız yangınları nedeniyle İpsala ve Keşan ovalarında gözle görülen hava kirliliği ve yoğun dumanın yalnızca iki ilçeyi değil, civar köyleri de etkileyen ciddi bir sağlık tehdidi haline geldiğine dikkat çekerek, başta Keşan Kaymakamlığı olmak üzere tüm yetkilileri acilen göreve davet ederken, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu'na da acil karar alarak harekete geçme çağrısında bulundu.
Keşan Kent Konseyi Başkanı Uğur Özdağlı, İpsala ve Keşan ovalarında çeltik ekiminin Kaymakam başkanlığında, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, İlçe Sağlık Müdürü, İlçe Kadastro Temsilcisi, DSİ Temsilcisi, Ziraat Odası ve üreticilerden oluşan bir komisyon tarafından planlandığını anımsatarak, “Bu komisyon, çeltik ekim miktarını, su kaynaklarının yönetimini, ilaçlama ve koruma tedbirlerini büyük bir titizlikle belirler. Ancak çeltik hasadı tamamlandıktan sonra, bu komisyonun bir anda ortadan kaybolması dikkat çekmektedir” dedi.


Anız yakmanın Türkiye'de yasalarca yasaklanmış ve cezaî yaptırımlara bağlanmış bir eylem olduğunun altını çizen Özdağlı, şunları söyledi:
“Son 15-20 gündür İpsala ve Keşan ovalarında gözle görülen hava kirliliği ve yoğun duman, yalnızca iki ilçeyi değil, civar köyleri de etkileyen ciddi bir sağlık tehdidi haline gelmiştir. Özellikle anız yakılmasıyla ortaya çıkan toz, kül ve kimyasallar, havaya karışa-rak solunum yoluyla canlıların sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atmaktadır.
Anız yangınlarının ardından ortaya çıkan bu kirlilik, sadece çevreyi değil, insan sağlığını da derinden etkileyen bir sorun haline gelmiştir. Çeltik hasadı sonrası ortadan kaybolan komisyonun, bu durumu göz ardı etmesi, çözülmesi gereken önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bölgemizde iklim değişikliği, gece-gündüz ısı farklarının artması ve okulların açılmasıyla birlikte solunum yolu hastalıklarının, özellikle astım, alerji gibi akciğer rahatsızlıklarının yanı sıra yaşlılarda KOAH, öksürük ve bronşit vakalarının gözle görülür şekilde artmasının en önemli nedenlerinden biri, anız yakma sonucu atmosfere salınan toz, kül, koku ve kimyasalların yaşam alanlarına yayılmasıdır. Bu unsurlar, hem çevre sağlığı hem de bireysel sağlık üzerinde ciddi ve uzun vadeli etkiler yaratmaktadır.
Başta. Sağlığımız ciddi bir tehdit altında! Bugün önlem alınmayacaksa, ne zaman alınacak? Yaşam kalitemizi korumak ve bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için şimdi harekete geçilmelidir!
Kent Konseyimiz bünyesinde oluşturulan ve çalışmalarına devam eden "Kent, Çevre ve Ekoloji Meclisimiz konunun takipçisi olmaya devam edecektir. “