Her Mevsime Uyum Sağlayan Lastik Tercihleri
Oto lastik yanak kısmında yer alan bilgilerin her biri farklı anlamlar taşır.
Bir yerden başka bir alana ulaşmanın en konforlu ve keyifli yöntemi olan arabalar, güvenli bir sürüş için mevsim koşullarına uygun aksesuarlara ihtiyaç duyar. Özellikle yaz ve kış ayları arasında geçiş yaparken zemin koşullarından kötü etkilenmemek ve kazalardan korunmak için lastik seçimi büyük önem taşımaktadır. Kış aylarında daha güçlü ve sağlam bir yol tutuşu için yumuşak ve dişli lastikler tercih ediliyor. Yazın ise keyifli bir sürüş için orta sertlikte ve daha az oluklu yapıdaki lastikler kullanışlı olur. Lastik seçimi yapımı sırasında mevsim koşullarının yanında yanak ve çap ölçüleri de son derece etkilidir. Özellikle güvenli bir yolculuk için aracın tekerlek ölçülerine uygun bir lastik seçilmesi şart olur. Bu konforlu ve keyifli sürüşü daha uzun süreye yaymak için etkili değişim, saklama koşulları ve kullanım bulunur. Lastik modelleri kadar fiyatları da merak konusudur. Lastik fiyatları markadan markaya, özellikten yapısına kadar değişir. Lastik fiyatları incelemek için markaların sayfasını ziyaret ederek bilgi sahibi olabilirsiniz.
Lastiklerdeki Numaralar Ne Anlama Gelir?
Oto lastik ebatındaki işaretler oldukça önem taşımaktadır. Oto lastik yanak kısmında yer alan bilgilerin her biri farklı anlamlar taşır. İşte lastiğin yanağındaki tüm bilgiler ve anlamları aşağıdaki maddelerde yer alır.
- Genişliğe göre yanağın yüzde yüksekliği: Lastiğin yanak yüksekliği, lastiğin genişliğine oranla yüzde olarak belirtilir.
- İnç cinsinden jant yapı: Lastiğin takılacağı jantın çapı, inç cinsinden belirtilir.
- Lastiklerin milimetre cinsinden genişliği: Bu değer, lastiğin yan yüzeyinin dikey bir şekilde ölçülen genişliğini gösterir.
- Radyal yapı: Bu ifade, lastiğin radyal olarak üretildiğini ve yapısının radyal kord adı verilen bir tür karkasa sahip olduğuna işarettir.
- Yük endeksi: Bu değer, lastiğin taşıyabileceği maksimum yükü belirtmektedir. Yük endeksi arttıkça lastiğin taşıma kapasitesi de artar.
- Hız endeksi: Bu değer, lastiğin taşıyabileceği maksimum hıza işarettir. Hız endeksi arttıkça lastiğin yüksek hızlarda daha güvenli kullanılması mümkün olur.
Kış Lastikleri Ne Zaman Araca Takılmalıdır?
Kış lastiği, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olarak 1 Aralık itibari ile takılması gerekmektedir. Aynı zamanda bu süre 1 Nisan tarihine kadar devam eder. Binek aracınızda kış lastiği kullanımı zorunlu olmasa da kar yağan bir alanda yaşıyorsanız veya böyle bir yere seyahat edecekseniz bu ürünü tercih edebilirsiniz. Lastik sayesinde kaygan ve karlı zeminli yollarda rahat bir şekilde yolculuk geçirebilirsiniz. Ürün, 7 derecenin altına düşen sıcaklıklarda ıslak zeminde hareket kabiliyetini artırır. Taşıdığınız yolcuların ve sizin güvenliğiniz için kış lastiksiz yola çıkmamanız önemlidir. Söz konusu ürün, arabanızı mevsim koşullarının zorluklarına hazırlamak ve risksiz bir seyahat yaşamak amacı ile pratik bir çözüm sağlar. Aynı zamanda aracınızın marka ve modeline göre belirleyeceğiniz lastik alternatiflerini istediğiniz fiyatlara ve özelliklere göre listelemeniz mümkün olur. Sürüş kalitesi için bu ürünlerden birini seçip sepetinize ekleyebilirsiniz.
Lastik Basıncı Nasıl Olmalıdır?
Lastik hava basıncının üreticilerin tavsiye ettiği rakamlarda ayarlanması tavsiye edilir. Bu durum, sürüş esnasında güvenliği sağlamak için önem taşır. Karoser ağırlığı ve yük taşıma kapasitesi sebebi ile otomobil lastik basınç değeri, arazi ve ticari araçlara kıyasla daha düşüktür. Aracın modeli, uzunluğu ve ağırlığı da bu değeri etkiler. Yeni satın alınan araçlarda sürücü kapısının iç bölümüne eklenen bilgi etiketine bakarak basınç değeri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Aynı zamanda ön ve arka lastiklerin ayarı birbirinden farklı olabilir.