Edirne’de deprem riski!

Edirne Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ali Altındal, Edirne'nin özellikle güneyindeki Saros Körfezi sahilinde yapılan ivme değeri ölçümlerinde deprem riskinin yüksek seviyede çıktığını söyleyip, "Bizim özellikle Mayıs ve Eylül ayı arasında yazlık bölgemizde nüfusun arttığını göz önüne alırsak, Edirne'de deprem riski yok diyemeyiz. Çok yüksek bir ivme değeri var Edirne'nin güneyinde. Özellikle tatil bölgesinde bu risk" dedi…

Olgay GÜLER
Edirne Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ali Altındal, Edirne'nin özellikle güneyindeki Saros körfezi sahilinde yapılan ivme değeri ölçümlerinde deprem riskinin yüksek seviyede çıktığını söyledi.
AFAD Müdürü Altındal, İl Genel Meclisi'nde devam eden bütçe görüşmeleri kapsamında sunum yaptı. Müdürlük bünyesinde yaptıkları çalışmalar ve projelerle ilgili bilgi veren Altındal, kentteki afet risklerine değindi. Edirne'deki taşkın, deprem ve radyasyon tehlikelerine dikkat çeken Altındal, deprem konusuna ise ayrı parantez açtı. Altındal, Saros Körfezi sahilinde yapılan ivme değeri ölçümlerinde deprem riskinin yüksek seviyede çıktığını söyledi.


'EDİRNE'DE DEPREM RİSKİ YOK DİYEMEYİZ'
Edirne'nin depremde risksiz olarak düşünülmesine rağmen güney kesiminin yüksek risk taşıdığını kaydeden Altındal, "Deprem deyince belki Edirne depremden ari bir bölge olarak biliyoruz ama 1 Ocak 2009 yılında yeni haritamız yürürlüğe girdi. Yeni haritada, noktasal, ivme değerleriyle görüyoruz. Edirne'nin en güneyinden Gülçavuş köyünden ve merkezden birer noktayı aldık ve ivme değerlerini ölçtük. Gülçavuş köyünün ivme değeri 5 üzerinden 4, merkezde ise 0.18. Yani merkezdeki deprem riski 0.18 iken, Gülçavuş köyünde 0.4 ivme değeri gibi yüksek bir değer çıkıyor. Bu da şunu gösteriyor. Bizim özellikle Mayıs ve Eylül ayı arasında yazlık bölgemizde nüfusu arttığını göz önüne alırsak, Edirne'de deprem riski yok diyemeyiz. Çok yüksek bir ivme değeri var Edirne'nin güneyinde. Özellikle tatil bölgesinde bu risk. İstanbul gibi, Tekirdağ açıklarında beklenen olası depremlere karşı da ilimizin konumu çok önemli. Bu yüzden depreme karşı hazırlıklı olmakta büyük sorumluluğumuz var Edirne olarak" dedi.


'EDİRNE'DEKİ BİR DİĞER RİSK RADYASYON'
Edirne'de pek bilinmemesine rağmen radyasyon tehlikesi de olduğunu anlatan Altındal, "Bir diğer riskimiz de radyasyon. Romanya'nın Çernova şehrinde bir nükleer santral var. Burası Romanya'nın 5'te 1 elektrik ihtiyacını karşılıyor. Bulgaristan'ın Kozloduy Nükleer Santrali de Bulgaristan'ın elektrik ihtiyacının 3'te 1'ini karşılıyor. 2 tane büyük reaktör var ve bu reaktörlerin bize kuş uçuşu mesafesi 330 kilometre. Bunlar 1960 yılından beri aktif olan ve eski teknoloji ile yapılmış reaktörler" diye konuştu.
'ÜNİVERSİTE'DE ARAMA-KURTARMA EĞİTİM MERKEZİ KURACAĞIZ'
Trakya Üniversitesi'nde arama kurtarma enkaz alanı ve arama kurtarma alanı oluşturacaklarını da söyleyen Altındal, "Hem gönüllülerimizin hem de Balkan coğrafyasının tamamının kullanabileceği bir eğitim merkezi kuracağız. Biz bu alanda Edirne'yi Balkanların merkezi haline getirmek istiyoruz. Bununla ilgili ödeneğimiz hazır. Rektörümüz Erhan Tabakoğlu da bizlere yardımcı oldu. Bizler üniversitemizin içerisinde bir eğitim alanı oluşturuyoruz. Eğitim alanımızda hem gönüllülerimiz hem de bu işe destek olan kişilerin hizmet alabileceği, her yıl onlarca arama kurtarma eğitimi verebileceğimiz bir alan oluşturmak istedik" ifadelerini kullandı.