Edirne ÇHD’den ‘Lanzarote’ hatırlatması

Edirne Çocuk Hakları Derneği, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Şubat ayında açıkladığı 2023 yılı evlenme ve boşanma istatistiklerine göre, 16-17 yaş aralığında 10 bin 471 kız çocuğu ile 706 oğlan çocuğunun evlendirildiğini belirterek, Türkiye'nin de 2011 yılında taraf olduğu çocukları cinsel istismardan, kız çocuklarını küçük yaşta erken evlilikten koruyan Lanzarote Sözleşmesi'nin unutulmaması gerektiğine dikkat çekti…

Edirne Çocuk Hakları Derneği, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Şubat ayında açıkladığı 2023 yılı evlenme ve boşanma istatistiklerine göre, 16-17 yaş aralığında 10 bin 471 kız çocuğu ile 706 oğlan çocuğunun evlendirildiğini belirterek, çocukları cinsel istismardan, kız çocuklarını küçük yaşta erken evlilikten koruyan Lanzarote Sözleşmesi'nin unutulmaması gerektiğine dikkat çekti.
Edirne Çocuk Hakları Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, TÜİK'in konuya ilişkin paylaşımı anımsatılarak, “Küçüğün rızası vardı söylemleriyle güçlendirilmeye çalışılan süreçte karşımıza çıkan resmi verilerin ortaya koyduğu tablo bu ne yazık ki. Çocuğun rızasına nerede bakılır? Fotoğraf çekmek için izin istediğinizde! Hangi kız çocuğu kendinden 20-30 yaş büyük bir erkekle kendi rızasıyla evlenmek ister?” sorularına yer verildi.
“Henüz bedensel, zihinsel ve duygusal gelişimini tamamlayamamış bir çocuğun evlendirilmesi, ne çocuksu bir heves, ne de olgunlaşma çabası olur. Olsa olsa cinsel istismar olur” denilen açıklamaya şöyle devam edildi:
“ Geçtiğimiz yıllarda, aileyi koruma ve güçlendirme bahanesiyle, cinsel istismar suçunu aklayacak aflar çıkarmaya niyetlenen kimi siyasilerin, kamuoyunun haklı isyanı ve baskısı sonucunda geri adım attığını hatırlatmak isteriz. Çocuklar, haklarıyla çocuktur. Hiçbir çocuk, bedensel ve ruhsal açıdan örselenemez. Her çocuk, sağlıklı bir ortamda nitelikli eğitim, erişilebilir tedavi hakkından yararlanma hakkına sahiptir. Ayrıca, her çocuğun oyun oynamak temel hakkıdır. Oyun çağında, çocuk oyunun öznesi olmalıdır, bir yetişkinin istismar nesnesi değil! Cinsel istismar, çocuklara karşı gerçekleştirilen en büyük kötülüklerden biridir. Çocuğun üstün yararını önceleyen sözleşmeler, tam da bu yüzden son derece önemli ve değerlidir.
25 EKİM YILDÖNÜMÜ
Bugün, bu sözleşmelerden biri olan Lanzarote Sözleşmesi'nin imzalandığı gün.
Avrupa Konseyi üye devletleri ile diğer bazı devletler 25 Ekim 2007'de İspanya'nın Lanzarote Adası'nda Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni imzaladı.
18 Temmuz 2011 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Bakanlar Kurulu tarafından Lanzarote Sözleşmesi'ne dahil olunmasına karar verildi. Türkiye Büyük Millet Meclisinde 6084 Sayılı Kanun ile onaylandı ve 10 Eylül 2011 tarihinde 28050 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu sözleşme, evde veya aile içinde güç, zorlama veya tehditlere başvurularak işlenen istismar türleri dahil olmak üzere, çocukların maruz bırakıldığı çeşitli cinsel istismar türlerini suç kabul eden ilk yasal düzenlemedir. "Lanzarote Sözleşmesi" adıyla bilinen anlaşmaya imza atan devletler, özellikle kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi ve çocuk istismarının önüne geçilmesine dair pozitif yükümlülükler getiriyor.
LANZAROTE SÖZLEŞMESİ'NİN TEMEL AMACI