Dersleri ‘su işleri’
Edirne merkez Plevne İlkokulu ve Anaokulu öğrencileri dün okul bahçesine yanaşan DSİ Genel Müdürlüğü Tanıtım Aracı sayesinde hem eğlenceli bir gün geçirdi hem de suyun neden israf edilmemesi gerektiğini müzikli bir gösteri ile hatırladı…
Gökalp TOPYAN
Edirne merkez Plevne İlkokulu ve Anaokulu öğrencileri dün okul bahçesinde hem eğlenceli bir gün geçirdi hem de suyun neden israf edilmemesi gerektiğini müzikli bir gösteri ile hatırladı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Tanıtım Aracı-nın üzerine kurulan sahneden ço-cuklara seslenen sanatçılar küçük skeçler halinde örnekleme yöntemi ile konuyu anlattı.
22 Mart'ta kutlanacak “Dünya Su Günü” yaklaşırken gerçekleş-tirilen etkinliği, ana sınıfı ve ilkokul düzeyindeki çocuklar havanın da ılık ve güneşli olması nedeniyle okul bahçesinden ilgi ve coşkuyla izledi. Normalde yaşamımızda alışkanlık haline getirmemiz gereken su israfını önleyici tedbirler, çocukların belleklerinde yer alacak şekilde eğlenceli bir şekilde anlatıldı. Duş ve lavabo kullanımında musluğu boşa akıtmamak, bitkileri buharlaşmanın daha az olduğu sabah saatlerinde sulamak. Meyve ve sebzeleri akan su yerine bir kap içerisinde sirkeli suda yıkamak, bahçede fıskiye, hortum yerine damla sulama sistemini kullanmak, muslukların bakımını düzenli olarak yaptırmak, yağmur suyu toplayıp bahçe işlerinde kullanmak gibi tedbirler oyun ve müzikle birleştirilip anlatıldı.
Etkinlik sona ererken çalınan şarkılarla coşan öğrenciler ve ana sınıfının minikleri, Sefo'nun 'Bilmem mi', Ediz'in 'Martılar' şarkılarına eşlik ederek coşku içinde ve su konusunda duyarlık kazanarak evlerinin yolunu tuttu.
DÜNYA SU GÜNÜ SORUNA DİKKAT ÇEKİYOR
22 Mart 1993 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen karara göre 22 Mart Dünya Su Günü olarak ilan edildi. Burada asıl amaç dünyada gittikçe büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmekti. Birleşmiş Milletler içilebilir durumda olan su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması ile ilgili somut adımlar atmayı hedeflemekte. Yerkürenin ¾'lük kısmı su olmasına rağmen içilebilir su miktarı %1'den daha azdır. Kullanılabilir su miktarı ise %2,5 olarak ifade edilir.
Dünya nüfusunun ortalama 1,6 milyarlık kısmı güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşıyor. Yaklaşık 4 milyar insan ise yılda en az 1 ay boyunca ciddi su kıtlığı çekiyor.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde 2030 yılına kadar herkes için su çağrısı yapılacak. Elde edilen veriler dünya yüzeyinde su kıtlığının giderek arttığını ve 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su sıkıntısının fazla olduğu bölgelerde yaşayacağını gösteriyor.