Denizde demir operasyonu!

Edirne Enez ilçesinde Gülçavuş - Sultaniçe sahillerini bir birlerine bağlayan hatalı yol ve köprüyü dalgalardan korumak için yıllar önce yapılan beton bariyerlerin kaldırıldıktan sonra geriye kalan, bu nedenle sahilde gezenler ve denize girenler için sürekli tehlike oluşturan demirler denizin içinden nihayet çıkarıldı…

İsmail DEMİRAY
Edirne Enez ilçesinde Gülçavuş/Sultaniçe sahillerini bir birlerine bağlayan hatalı yol ve köprüyü dalgalardan korumak için yıllar önce yapılan beton bariyerlerden geriye kalan demirler denizin içinden iş makineleriyle çıkarıldı.


Gülçavuş ve Sultaniçe köylerini birbirine bağlayan sahile yapılan hatalı yol her yıl dalgalarla ya tahrip oluyor veya yok oluyordu. Dalgaların etkisini azaltmak, yolu ve köprüyü dalgalardan korumak için DSİ tarafından denize paralel uzanan deniz ile yol arasında boydan boya uzun beton bariyerler yapılmıştı.


DSİ YAPTI DENİZ YIKTI
Daha yapılırken bölgede 12 ay kalan yazlık sakinleri ve köylüler bu beton bariyerlerin de bir işe yaramayacağını ve dalgalara direnemeyerek çökeceğini belirtmiş-lerdi.
Beton bariyerlerin yapılmasından sonraki ilk kışta olanlar oldu ve dalgalar beton bariyerlerin önce altını oydular ve sonra “Burası benim denizim, müdahale istemiyorum” diye haykıran Saros'un azgın dalgaları beton bariyerleri boydan boya denize ve yola yatırdılar.
Kışın bitmesiyle birlikte artık işlevsiz kalan devrilmiş, taş, beton ve demir yığını haline gelmiş olan bariyer kalıntıları yine DSİ tarafından kaldırıldı.


DEMİR FİLİZLER İŞ MAKİNESİYLE ÇIKARILDI
Kaldırıldıktan sonra geriye kalan beton filizler denizin içinde ve kıyıda sahilde gezenler ve denize girenler için sürekli tehlike oluşturuyorlardı.
Sosyal medyadan yapılan yayınlar, Sultaniçe ve Gülçavuş Sahili Çevre ve Dayanışma Yurttaş Platformu üyelerinin konuya dikkat çeken girişimleri sonunda Enez Kaymakamlığı ve Gülçavuş Muhtarlığı'nın gayretleri ve girişimleri ile kaldırılan demirler sahilde yaşayanlar tarafından memnuniyetle karşılandı.


ÇALIŞMALARA ENEZ KAYMAKAMI VE GÜLÇAVUŞ MUHTARI EŞLİK ETTİ
Demirler sökülmesi çalışmalarına Enez Kaymakamı Muhammed Emin Tutal ve Gülçavuş Muhtarı Uğur Çetinkaya bizzat eşlik etti. Görünen bütün demir filizler kiralanan bir iş makinesiyle denizden çıkarıldı. Gelecek dönemlerde geriye kalan olası demir filizlerin de çıkarılacağı muhtar Uğur Çetinkaya tarafından belirtildi.
Demir filizlerin denizden çıkarılması çalışmalarını bölgede yaşayan vatandaşlarda ilgiyle izlediler.
Çalışma esnasında görüştüğümüz vatandaşlardan birisiyle yaptığımız görüşmede şunları kaydetti:;
KAYMAKAMIMIZ VE MUHTARIMIZ SAĞ OLSUN
“Bu demir filizler bariyerlerin yıkılmasından sonra sahili kullanan bizler için büyük tehlike oluşturuyordu.
Bugün bu çalışmayla sorunun görünen yanı halledildi. Çalışmaya katılan Sayın Kaymakamımıza ve muhtarımıza teşekkür ediyoruz.
Kaymakam bey bugüne kadar Enez'e gelen en çalışkan ve sorunlarımıza duyarlı kaymakamlardan birisi. Umuyoruz ki uzun dönem Enez'de görevine devam eder.”
SONUNDA ENEZ KAYMAKAMINI BULDU
Yine sahilde çalışmaları izleyen emekli bir öğretmenle yaptığımız görüşmede şunları aktardı:;
“Sosyal medya ve platform aracılığı ile yaptığımız çağrıların karşılık bulmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Kaymakamımız Sayın Muhammed Emin Tutal ve Gülçavuş Köyü Muhtarı Uğur Çetinkaya'ya teşekkürler ediyoruz. Bizzat çalışmalara katılarak süreci takip ettiler.
Kaymakamımız Sayın Muhammed Emin Tutal Enez'e bu güne kadar gelmiş en çalışkan ve bölgenin sorunlarına en duyarlı kamu yöneticisi. Onun bu bölgede uzun yıllar Enez Kaymakamı olarak görev yapmasını istiyoruz.
SIRADA SAHİLDEKİ YOL VE KÖPRÜ'MÜ VAR?
Bu demir filizlerin çıkarılmasını ilk adım olarak kabul ediyoruz. Burada asıl önemli sorunumuz sahile yapılan, üstü asfaltlanan yol ve köprüdür. Yıllardır sürekli deniz tarafından tahrip edilmesine karşın her yıl inatla yeniden tamir görüyor, sürekli masraf ediliyor burası için.
Sahilde yaptığımız görüşmelerde bu yolun ve köprünün kaldırılmasını isteyenlerin oranı yüzde doksanların üzerinde. Yani kimse istemiyor bu hatalı yere yapılan yolu ve köprüyü. Köprü ve yol yapılmalı ama projesi olan yere. Bu köprünün ve yolun yeri sahile sıfır noktada olmamalı. Köprünün sıfır noktasında olmasının bir diğer önemli sorunu da sahilde dalgaların köprünün önünü tıkayarak dere ile köprünün bağlantısını keserek derenin içerlere doğru şişmesine neden olması. Her yıl iş makineleriyle burası temizlenerek dere ile denizin buluşması sağlanıyor. Bu da bize köprünün hatalı yere yapıldığını gösteriyor.
Bu yol ve köprü buradan kaldırılmalı, sahil kendini yenileyecektir zaman içinde. Sonuçta bu sahil bölgede yaşayanlar için çok önemli.”