Değişim sürecinde Edirne!
Edirne Yerel Tarih Grubu'nun Kasım ayı toplantısına konuşmacı olarak katılan Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken, Edirne Belediyesi'nde görev yaptığı yıllarda yaptıklarını ve yapamadıklarını izleyenlere aktarırken, tarihi kentin dünü, bugünü ve yarınını katılımcılar ile paylaştığı sunumundaki Edirne planlarının tarihsel evreleri ve bilinmeyen sahne gerisi hikayeler ilgi uyandırdı…
İsmail DEMİRAY
Edirne Yerel Tarih Grubu'nun Kasım ayı toplantısına konuşmacı olarak katılan Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken, Edirne Belediyesi'nde görev yaptığı yıllarda yaptıklarını ve yapamadıklarını izleyenlere aktarırken, tarihi kentin dünü, bugünü ve yarınını katılımcılar ile paylaştığı sunumundaki Edirne planlarının tarihsel evreleri ve bilinmeyen sahne gerisi hikayeler ilgi uyandırdı. Edirne Belediye Başkanı Avukat Filiz Gencan Akın da toplantıya katılarak konuşma yaptı.
Edirne Yerel Tarih Grubu'nun Edirne Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen “Kentsel Planlama Gelişim Değişim Sürecinde Edirne” başlıklı Kasım ayı halk buluşmasının konuğu uzun yıllar Edirne Belediyesi'nde Şehir Plancısı olarak görev yapan Namık Kemal Döleneken oldu.
KOOPERETİFLERE BEDAVA ARSA
Namık Kemal Döleneken sunumunda kooperatiflere yeni yerleşim bölgesinde bedelsiz arsa temin ettikleri o dönemde yasalar nedeniyle sosyal konut projelerine asansör izni verilmediğini, asansörün olmadığı konutlarda da bu yüzden en çok 5 kat imar izni verildiğini belirtti.
Sosyal Konut Projesi kapsamında Yıldırım semtinde arsa üretmek istediklerini, fakat kooperatiflerin kesinlikle buralardan arsa isteme-mesi nedeniyle Yeni İmaret'e yö-neldiklerini sonunda burada küçük küçük arsalar üreterek ihtiyaç sahip-lerine çok düşük bedellerle verdik-lerini ve alt yapılarını tamamla-dıklarını belirterek bunun Dünya'da bir çok yerinde başarıyla uygulan bir model olduğunu anlatan Döleneken İstasyon Mahallesi'nin de ilginç hikayesinden söz ederek devam ettiği konuşmasında şunları kaydetti:
İSTASYON MAHALLESİ'NİN İLGİNÇ HİKAYESİ
“Belediye'ye rağmen oluşan gecekondular mahallesidir. Defalarca mahkemeye müracaat etmemize karşın mahkeme kararıyla kurulmuş bir mahalleye kavuşmuş oldu Edirne böylelikle.”
Kutlutaş ve Binevler'in durumuna da değinen Döleneken söz konusu iki sitenin de içe dönük kendi projeleri ile yapılan siteler olduğunu belirterek, Yeni TOKİ, Eski TOKİ'nin hikayelerinden söz etti. Döleneken konuşmasında şu anda Yeni TOKİ olarak belirlenen alanın imara açılmaması için mücadele ettiklerini, Eski TOKİ'nin yerini bedelsiz olarak TOKİ idaresine verdiklerini belirtti.
ÜNİVERSİTEYE DUBLE YOL YAPTILAR
Yeni TOKİ ve üniversiteye giden yola da değinen Döleneken “Üniversite'ye duble yol yapılamaz, Edirne'de yapıldı” dedi.
Döleneken, Makedon Kulesi'nin hikayesini anlatırken Edirne'de bütün siyasi yapılarla, STK'larla işbirliği içinde hareket ettiklerini, kulenin etrafının açılması için bütün kurumlara müracaat ettiklerini, en son dönemin başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın olduğu bir toplantıda konuyu masaya yatırdıklarını ve kendisinin onayını aldıklarını ancak Edirne'de yerelde bazı ince hesaplar, yerelin gücünü aşamadıklarını üzgün bir ifadeyle belirtti.
UNESCO VE SELİMİYE CAMİİ
Edirne'de UNESCO konusu ve Selimiye Camisi'nin bir Alman'ın sorusu üzerine gündeme geldiğini anlatan Döleneken, “Ankara'da bakanı sıkıştırmaktadır muhalefet cephesi. UNESCO'ya üyeyiz, şu kadar para ödüyoruz boşuna, neden diyerek. O anda bakanın önüne bir not ulaştırır yetkililerden birisi, bakan kürsüden açıklama yapar; 'Selimiye Camisi'ni UNESCO Miras Listesi'ne sokmak için ödüyoruz o paraları' deyince Edirne'de bir telaş başlar ve ondan sonra da ciddi anlamda UNESCO çalışmaları” dedi.
Döleneken, UNESCO ve Selimiye Camisi'nin hikayesine bu şekilde anlatarak sonunda Selimiye Camisi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesini sağladıklarını belirtti.
TURİZM, KIRKPINAR, KLARNET FESTİVALİ, KAKAVA, TRAFİK ve ULAŞIM.
Döleneken Edirne ve turizm konusunda görüşlerini açıklarken, “Edirne'nin içinde yaşayanlar Edirne'nin değerini anlayamazlar, kitle turizmi başa bela, turist artışıyla birlikte Edirne'de hayat pahalılığı da artıyor, turizmle ilgili çağrıları içeriye dönük değil dışarıya dönük yapmalıyız” dedi.
Kırkpınar konusunda da; “Panayır havasında yaptığımız Kırkpınar etkinlikleri sayesinde UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası Temsil Listesine girebildik. Kırkpınar döneminde sadece Kırkpınar ve güreşler olmalıdır, başka etkinlikler düzenlenmemelidir Edirne'de” diye konuştu.
Klarnet Festivali'nin hikayesini anlatan Döleneken; “Serkan Çağrı ile başlayan bu festival sürecine ne yazık ki sahip çıkamadık ve Edirne'yi Dünya'ya tanıtabilecek bir etkinliğin ne yazık ki değerini bilemedik” dedi.
Kakava ve Hıdırellez etkinlikleri sürecinde oluşan trafik sorununa değinen Döleneken; “Nasıl ki olimpiyatlarda insanlar kilometrelerce olimpiyat alanına varabilmek için yürüyorlarsa Edirne'ye Kakava şenliklerine gelen insanlar da Edirne'nin girişinde veya merkezinde bıraktıkları araçlarından Kakava alanına kadar yürümelerini sağlamalıyız. Trafik ve ulaşım Edirne'nin en büyük sorunlarından birisidir. Otopark yaparak trafik sorununu çözemezsiniz. Daha da büyütürsünüz sorunu, zira otoparkların olduğu yere daha çok otomobil gelir. Dünya'da farklı bir çok örnekleri olduğu gibi önemli olan otomobilleri kent merkezinden uzak tutabilmektir” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN GENCAN AKIN DA KATILDI
Edirne Belediye Başkanı Avukat Filiz Gencan Akın da toplantıya katılarak konuşma yaptı.
Başkan Gencan Akın, toplantı sonrasındaki paylaşımında, “Edirne Yerel Tarih Grubu'nun düzenlediği geleneksel halk buluşmalarına ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Değerli büyüğüm Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken'i ağırlayarak, Edirne'nin tarihi kent yapısını, kentsel planlama süreçlerindeki gelişim ve değişimleri konuştuk. Geçmişten günümüze Edirne'nin planlama evrelerine dair değerli bilgilerini bizimle paylaşan Namık Kemal Döleneken'e, Geçmiş Dönem Belediye Başkanımız Güngör Mazlum'a ve katılım sağlayan tüm değerli misafirlere yürekten teşekkür ediyorum” dedi..