Buğdaya ‘kar’ serumu!

Edirne'de geçmiş dönemlerde Ziraat Odası ve İl Genel Meclisi'nde görev alan üretici Erdal Akgün, pazar gününden bu yana etkili olan kar yağışının, kuraklık nedeniyle kuru toprağa ekilen buğday için 'serum' gibi geldiğini söyledi…

Olgay GÜLER
Edirne'de geçmiş dönemlerde Ziraat Odası ve İl Genel Meclisi'nde görev alan üretici Erdal Akgün, pazar gününden bu yana etkili olan kar yağışının, kuraklık nedeniyle kuru toprağa ekilen buğday için 'serum' gibi geldiğini söyledi.
Edirne'de, yaz aylarında yüksek sıcaklıklar ve yağışsız geçen mevsim nedeniyle yaşanan kuraklık, sonbaharda da devam edince, üretici buğdayını kuru toprağa ekti. Üretici Aralık ayında düşen 120 kilogramlık yağışla sevinirken, pazar gününden bu yana yağan kar ise hasat için umutları arttırdı. Edirneli üretici Erdal Akgün, pazar gününden bu yana etkili olan kar yağışının, buğday için 'serum' gibi geldiğini söyledi.


'KAR YAĞIŞI TOPRAK İÇİN MÜKEMMEL OLDU'
Akgün, Aralık ayı ile birlikte son günlerde ya-ğan kar yağışından dolayı üreticilerin moralinin düzeldiğini belirterek, "2025 yılının da girmesiyle birlikte yağmur ve bunun ardından kar yağışı toprak için, hastalıklar için mükemmel oldu. Uzun yıllardan beri, 5-6 yıldan beri neredeyse kar görmemiştik. Kar bir anlamda her derde deva diyebiliriz tarım açısından. Bu verimin ve kalitenin tüm mahsullerde son derece yüksek olacağının habercisidir. Çünkü biz çiftçiler bunu çok iyi biliyoruz. Az bir kar yağışında nerede bir ağaç, nerede bir çalı varsa oraya yığılmış olan karda biçerdöver orayı geldiğinde nasıl zorlandığını görüyorduk; 'keşke böyle olsa' diyorduk. Fakat fırtınasız ve çok sakin yağan akar şu anda tarlaların tamamını kaplamış durumda. Umudumuz var, umutlarımız en üst düzeye çıktı. İnşallah da arkası gelecek diyoruz. Yıllarca üst düzeyde verim almamızın en büyük sebeplerinden bir tanesi kar yağışıydı. Şimdi topraktaki hastalıklar da gidecek. Belki ilaç kullanımında bile bazı ilaçları devreden çıkartacağız diye düşünüyorum" dedi.
'KALİTENİN HABERCİSİ'
Yağışların buğdaya serum gibi geldiğini anlatan Akgün, "Kuraklık her türlü hastalığın başlangıcıdır ama o kuraklığın üzerine bu kar yağışı gerçekten topraktaki bütün hastalıkları sıyırıp atacak. Yani bir anlamda bitkiye serum gibi gelmiş oldu. Geçen yıl tarihin en kötü dönemini yaşadık Edirne'mizde. Her taraf kötüydü ama özellikle benim de köyüm olan Sırpsındığı bölgesindeki köylerin tamamına yakını 30 kilo, 40 kilo, 50 kilo civarlarında ayçiçeği biçmişti. 200-210 kilogramlarda buğday biçtik. Gerçekten büyük üzüntü içerisindeyiz. Yani bu her yönüyle hem kendi ekonomimize, hem de ülkemizin ekonomisine zarar olan bir olay. Bunları atlattık diyelim, umutla artık ileriye bakıyoruz. Çünkü toprağı doyuran kardır. Özellikle ayçiçeğinde toprak tabana suyu tutmalı. Şu anki kar yağışıyla tarlalardan bu su asla ve asla başka yere akmayacak. Tamamen bunu toprak çekecek, taban suyu oluşmuş olacak, verim artacak. Mart, nisan ve mayıs aylarının ortalarına doğru alacağımız azar azar yağışların verimi en üst düzeye çıkartacağını tahmin ediyorum. Yani ayçiçeği bu şartlarda, bu kar yağışından sonra asla ve asla 170 ve 180 kilogramdan aşağı düşmez, normal bir yağış alamasak bile. Ama o dönemlerde yağış alırsak ayçiçeğinde 250, 300, 350 kilogramları görebiliriz. Buğdayda da inşallah toprak yapılarına göre 400 - 600 kilogram arası Edirne çiftçisi verim alacak diye düşünüyorum. Ama verimden de çok en üst düzeyde kalite artacak diye düşünüyoruz ve bu kar yağışı da zaten kalitenin habercisidir" diye konuştu.