Ahilik Haftası mevlit ve pilavla bitti

Olgay GÜLER

Edirne'de Pazartesi günü başlayan Ahilik Haftası kutlamaları, bugün Eski Cami'de okunan mevlidi şerif ve pilav ikramının ardından sona erdi.

Osmanlı'dan günümüze kalan ahilik geleneği, Ahilik Haftası adıyla devam ettirilirken, bu yıl Edirne'de bir ilk yaşandı. Kentte 51 yıllık kuaför Şükran Çetin Edirne'nin ilk kadın ahisi seçildi. Çetin ile birlikte 61 yıllık yorgancı Ali Bıyık da yılın ahisi oldu. Hafta kapsamında kutlamalar yapılırken, Eski Cami'de mevlidi şerif okutuldu. Mevlitte Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (EDESOB) Başkan Vekili Gül ve esnaflar katıldı.

'AHİLİK 800 YILLIK GELENEK'

Mevlit sonunda cami çıkışı vatandaşlara pilav ve ayran ikram edildi. Burada haftayı değerlendiren Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, "Türkiye'de eş zamanlı olarak Ahilik Haftası ayın 23'ünde başladı, bugün de sona eriyor. Bugün rahmete kavuşan esnafımızın ruhuna Kuran'ı Kerim ve mevlidi şerif okutuldu. Biliyorsunuz tarihçilere göre Edirne'nin fethi 1361 olarak kabul edilir. O günden bu güne 663 yıl geçmiş. Dolayısıyla binlerce esnafımız rahmete kavuştu. Onların ruhuna bugün hem Kuran'ı Kerim okundu, hem de mevlidi şerif okundu ve ayran ile pilav dağıtımı yapıyoruz. Biliyorsunuz ahilik 800 yıldır bir gelenek. Yeni Ahi Evran öyle bir temel yapmış ki, öyle kurallar koymuş ki, 800 yıldır bu devam ediyor. Bunun devamı da biliyorsunuz esnaf ve sanatkarlar. Esnaf ve sanatkarlar ahiliğin temel kurallarını devam ettiriyor. Zaman zaman bazı meslek grupları teknolojiye yenik düşse de  ancak temelde bu esnaf ve sanatkar odaları varlığını sürdürüyor" dedi.

EDESOB Başkan Vekili Selçuk Gül de, haftanın güzel şekilde geçtiğini belirtip, "Pazartesi gününden beri devam eden Ahilik Haftası kutlamaları bugün itibariyle mevlidi şerif ile sona eriyor. Biliyorsunuz bu yıl ilk kez kadın ahi seçtik. Bu da esnafımızdan olumlu tepki aldı. Haftayı güzel şekilde geçirdik. Ahilik Haftası esnafımıza hayırlı olsun" diye konuştu.