Adaylara ‘çocuk dostu kent’ talebi

Edirne Çocuk Hakları Derneği, yaklaşan 31 Mart seçimlerinde saha çalışmalarını sürdüren partilerin belediye başkan adaylarından, çocuk dostu kent talep ettiklerini dile getirerek isteklerini sıraladı…

Olgay GÜLER
Edirne Çocuk Hakları Derneği, yaklaşan 31 Mart seçimlerinde saha çalışmalarını sürdüren partilerin belediye başkan adaylarından, çocuk dostu kent talep ettiklerini dile getirerek isteklerini sıraladı.
Dernek adına başkan yardımcısı Gülsüm Erkıran'ın yayınladığı mesajda Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi hatırlatılarak, çocukların bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaki ve toplumsal gelişmelerini sağlamanın yöneticilerin kaçınılmaz görevi olduğu belirtildi. Çocukların sağlıklı gelişimini destekleyecek tüm hizmetlerin eksiksiz olarak sunulmasında merkezi yönetim kadar, yerel yönetimlerin de yükümlülüklerinin olduğuna değinilen açıklamada, siyasi partilerin belediye başkan adaylarına 'çocuk dostu kent' çağrısında bulunuldu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
'BELEDİYELER ÇOCUKLARIN BÜTÜN HAKLARINI KORUMAYI AMAÇLAYAN HİZMETLER YAPMAK ZORUNDA'
"Belediyeler, belediye sınırları içinde yaşayan tüm çocukları kapsayacak şekilde, çocukların cinsiyet, yetenek, ırk, köken, durum veya yaşına bakılmaksızın hepsinin ihtiyaçlarını karşılamak ve çocukların bütün haklarını korumayı amaçlayan hizmetler yapmak zorundadır. Belediye hizmetleri planlanırken, şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel olarak farklı semtlerinde oturan çocukların (oyun, spor, kültürel etkinlikler, eğlenme, eğitim, dinlenme, korunma vb.) ihtiyaçlarını gözeterek, öncelikle semtlerinde, herhangi bir araç kullanmadan kısa sürede, güvenli ve erişilebilir bir şekilde sağlanmasına öncelikle özen gösterilmelidir. Zira, belediyeler tarafından çocuklara yönelik hizmetlerin çocuk hakları ve çocukların üstün yararı dikkate alınarak yerine getirilmesi, çocuk ihmal ve istismarı, madde bağımlılığı, suça sürüklenme gibi riskleri önlemenin de en önemli güvencesi olacaktır.
TALEPLER SIRALANDI
Belediyeler, çocuklara ve ailelere yönelik hizmet üretir ve sunarken öncelikle çocukların görüşlerini ve sürece katılımlarını sağlayan bir yapı oluşturmalıdır. Çocukların kendilerini ilgilendiren her konuda görüşlerini ifade etme hakkı en temel haklardan biridir. Kırılgan gruplardaki çocukların, özel gereksinimli çocukların desteklenmesine, kentin olanaklarından ve sunulan hizmetlere erişimlerinin sağlanmasına özel bir dikkat gösterilmelidir. Seçilecek Belediye Başkanı ve meclis üyelerinden çocuklar adına beklediklerimiz;