61 yıllık tarihi eser!

Edirne'nin Enez ilçesinde dış ve iç cephesindeki çatlaklar nedeniyle 2 yıldır ibadete kapalı tutulan 61 yıllık Fatih Sultan Mehmet Camisi'nde yaşanan restorasyon bilmecesi vatandaşların tepkisini topluyor... Tarihi nitelik taşımayan fakat tescilli yapı olduğu gerekçesiyle Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nce statik projesini hazırlanan taş, beton, kiremit kullanılan, kapı ve pencereleri plastik yapı için yetkililerin neden halen adım atmadığını merak eden bölge halkı, izin verilmesi halinde restorasyonu kendilerinin de yaptırabileceğini belirtiyor...

Olgay GÜLER
Edirne'nin Enez ilçesinde dış ve iç cephesindeki çatlaklar oluşması nedeniyle 2 yıldır ibadete kapalı 61 yıllık Fatih Sultan Mehmet Camisi'nde yaşanan restorasyon bilmecesi, vatandaşların tepkisini topluyor.
Edirne'nin Enez ilçesinde 1963 yılında Cami Derneği'nce yapı ustası Abdullah Korkmaz tarafından inşa ettirilen, yapı şekli ve özelliği “taş, çatılı ve kiremit” olarak belirtilen Fatih Sultan Mehmet Camisi, zamanla dış ve iç cephesinde oluşan çatlaklarla kullanılamaz hale geldi. Bu nedenle yaklaşık 2 yıl önce ibadete kapatılan caminin restorasyona alınması için vatandaşlar harekete geçti. Restorasyon başvurusunda bulunan vatandaşlar, Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu'nun 'tescilli yapı' uyarısı üzerine restorasyon işlemlerini başlatamadı.


PROJESİ HAZIR AMA ÇALIŞMA YOK
İddiaya göre Koruma Kurulu bu süreçte cami için statiğe uygun proje hazırlattı. Projenin bitirilmesinin ardından restorasyon için de gerekli kaynak çıkarılırken, halen çalışmaların başlamaması bölge halkının tepkisine ve kafalarında soru işaretlerine yol açtı.


'İZİN VERİLİRSE BİZ DE YAPTIRABİLİRİZ'
Caminin bir an önce onarılarak ibadete açılmasını isteyen vatandaşlar, tarihi yapı olmadığı için prosedüre takılmasına da anlam veremediklerini belirtti. Bir yandan yetkililerin atacağı adımı bekleyen vatandaşlar, izin verilmesi halinde kendi imkanlarıyla da restorasyonu yaptırabileceğini belirterek, “20 milyon lira ödenek ayrıldığını duyuyoruz. Ama bir türlü başlanmıyor. Bir de tasarruftan bahsediliyor. Biz 20 milyon liradan söz edilen bu işi kendimiz yaklaşık 1 milyon liraya çözebiliriz. İzin verilirse biz de yaptırabiliriz.”


“LÜTFEN GÜLMEYİN…”
Ulaş Demiray, Facebook'ta Enez Gönüllüleri Grubu'ndaki “7 Yılda Tarihi Eser Olan Camimiz… / Lütfen Gülmeyin…” başlıklı yazısında özetle şunlara yer verdi:
“1960 lı yılların başındaki depremde Enez Ayasofya( Fatih) Camii yıkılıyor. Cemaat bir süre depolarda veya uygun yerlerde ibadetini sürdürürken bir yandan da yeni bir cami yapımı için İMECE usulü çalışma başlıyor… Cami inşaatını yapan Sevgili Abdullah Ustamız'ı yakın zamanda kaybettik. Ama bu inşaatta çalışan, katkı veren, tanık olanlardan hala hayatta olanlar var. Mustafa Kurt kendisinin bu inşaata traktörü ile kum , taş taşıdığını hatırlatıyor..


2-3 yıl önce Caminin bir duvarında bir çatlak oluşuyor. Cami derneği seferber oluyor. Onarım için para toplanıyor. Malzeme alınıyor. Ama konudan haberdar olan Edirne Tabiat varlıklarını Koruma Kurulu “Bu caminin tarihi eser olduğu” gerekçesi ile bu onarımın başlamasına izin vermiyor. Şimdi Enez'de herkes şaşkın… Bu bina 1980 yılında TARİHİSER olarak tescil edilmiş. Yani bu bina yapımından 17 yıl sonra TARİHİ BİR nitelik kazanmış.. Gülmek mi, ağlamak mı lazım? Bilemedik. 17 yaşındaki bir Cami nasıl tarihi eser olabiliyor? Anlayabilen bize de anlatsın.
Şimdi yaklaşık en fazla 1 milyon TL. harcama ile onarılabilecek olan bu bina için 20 Milyon TL ödenek geldiğini öğrendik. Anlaşılıyor ki konu caminin onarılması değil.. AKP döneminde çokca duyduğumuz Devlet eliyle kişilerin zenginleştirilmesi hiç utanmadan sürdürülüyor. Bu ödeneğin Özel idare Bütçesine geldiği ve yakında ihaleye de çıkarılacağı kulağımıza gelen bilgiler arasında… Sn. valimize, Sn. İl Genel Meclisi Başkanı Gegeoğlu'na buradan sesleniyoruz.. Bu rezaleti ve vurgunu durdurun. N fazla 1 Milyon TL'ye yapılacak bir onarıma 20 Milyon ödeyip suça ortak olmayın. 16 yıllık bir binaya tarihi eser statüsü verilmesi ya büyük yanlışlıktır. Ya da çeteler hepimizi parmağına dolamış, oynatmaktadır. Bu parayla başka bir alana yepyeni bir cami yapılır. Bu parayla Enez'e bir Kültür Evi yapılır. Yıkılması ört bas edilmeye, unutturulmaya çalışılan Enez Belediye binasının yerine yenisi yapılır.”