Üreticide destek çıkmazı!

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, hasatta beklediği verimi alamayan, fiyatın ise maliyetin çok altında kaldığı buğdayda üreticiye bu yıl verileceği açıklanan bin 750 liralık prim desteğinin 3 bin lira olarak revize edilerek ekim başlamadan önce acilen ödenmesi gerektiğini söyledi… Ayçiçeğinde de kuraklık nedeniyle hiç hasat edilemeyen yerler olduğuna dikkat çeken Arabacı, üretimin düşük olması nedeniyle kilo başına desteğin oldukça yetersiz kaldığını, bunun yerine önümüzdeki yıldan itibaren geçerli olacak dekar bazlı desteğin bu yıldan itibaren geçerli olmasını talep ettiklerini bildirdi…


Olgay GÜLER
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, hasatta beklediği verimi alamayan, fiyatın ise maliyetin çok altında kaldığı buğdayda üreticiye bu yıl verileceği açıklanan bin 750 liralık primlerin ekim başlamadan ödenmesi gerektiğini söyledi.
Kış aylarında yeterli yağış olmaması nedeniyle toprağın doyuma ulaşmadığı, yaz aylarının ise aşırı sıcak ve yağışsız geçmesiyle Edirneli üreticinin yüzü hem buğday hem de ayçiçeğinde gülmedi. Kent 3 aylık yaz döneminde adeta kavrulurken, ayçiçeği ekili tarlalarda çatlaklar oluştu, bazı ürünler kurudu. Buğdayda ise üretici beklediği verimi alamadı. Geride kalan kurak dönemi değerlendiren Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, hükümetten hem ayçiçeği hem de buğdayda prim desteğine revize çağrısında bulundu.


'BUĞDAYDA VERİM ÖNCEKİ YILA GÖRE DÜŞÜKTÜ'
Edirne'nin hem kış hem de yaz ayını yağışsız geçirdiğini söyleyen Arabacı, "Geçtiğimiz kış döneminde çok yoğun olmasa da yağan yağışlar, ürünün çıkışı ve gelişiminin sağlanması açısından yeterli oldu fakat toprağın doyuma ulaşacağı çok kuvvetli yağışlar maalesef ki bölgemizde olmadı, kar yağışı da olmadı. Tabi ilkbaharda da yağışların kesilmesi ve ardından da aşırı sıcakların gelmesiyle birlikte bölgemizde kuraklık oldu. Bundan dolayı da çiftçimiz bu yıl aşırı derecede etkilendi. Buğday bu yıl baktığımızda önceki yıla göre verim olarak biraz düşüktü ama çok kötü diyebileceğimiz kadar değil. Yani Edirne ortalaması aşağı yukarı 400-450 kilo civarı oldu. Bunun yanında bu yıl buğdayda Bakanlığımızın açıkladığı rakam bizim hesapladığımız maliyet rakamının altında bir rakamdı. Bu, 1.750 olan primle birlikte maliyetin çok az üstüne çıktı" dedi.


'DESTEK REVİZE EDİLİP ACİLEN ÖDENMELİ'
Hükümetin buğdayda açıkladığı 1750 liralık priminin, yaklaşan ekim dönemiyle birlikte 3 bin lira olarak revize edilip ödenmesi gerektiğini belirten Arabacı, "Bu şartlarda üreticilerimiz para kazanamadı diyebiliriz buğdaydan. Prim açıklandı ama henüz daha hiçbir üreticiye açıklanan prim fiyatı ödenmedi. Bu primin revize edilmesini, en az tonuna 3 bin TL olmasını ve üreticilerimize acilen ödenmesini talep ediyoruz çünkü şu anda buğday yerlerinin yavaş yavaş hazırlığı başlıyor ve ekim sonu veya kasım başı gibi ekilişleri başlayacak. Bu süreçte açıklanan prim ödenirse, üreticilerimiz tam hazırlık döneminde hem mazot ve gübre alma açısından faydalı olacaktır. İnşallah bakanlığımızın bu konuyla ilgili gereğini yapacağını düşünüyorum" diye konuştu.
'KENDİ ARAZİLERİMİZDEN BİLE PARA KAZANAMAZ HALDEYİZ'
Ayçiçeğinde de kuraklık nedeniyle hiç hasat edilemeyen yerler olduğuna değinen Arabacı, "Ayçiçeğinde özellikle bazı bölgelerde hiç hasat edilemeyen ayçiçekleri oldu. Bazı yerlerde dekarından 10-15 kilogram ayçiçeği alan üreticilerimiz oldu. Bunun yanı sıra 100 kiloya kadar verim alan yerlerimiz de oldu ama Edirne ortalamasına baktığımızda şu anda tahminen 70 kilo bandında ayçiçeği alırız diye düşünüyorum hiç vermeyen ve 100 kiloya çıkan yerlerin ortalamasına bakarsak. O yüzden de bununla ilgili biliyorsunuz bakanlığımız destek açıklamasını yaptı. Tonuna 2250 lira destek açıkladı fakat biz bunu bakanlık yetkililerimize ilettik. Burada arazide inceleme yaptılar, bizlerle de görüştüler ve buradaki durumu kendilerine anlattık. Şu an kendi arazilerimizden bile para kazanamaz haldeyiz, öyle bir yıl bu yıl" şeklinde konuştu.
'BU YIL DA DEKAR BAZLI DESTEK ÖDENMELİ'
Ayçiçeğinde önümüzdeki yıldan itibaren geçerli olacak dekar bazlı desteğin bu yıldan itibaren geçerli olması gerektiğini dile getiren Arabacı, "Biz, dekar bazlı kuraklık desteği olması gerektiğini de ilettik yetkililere. Zaten artık önümüzdeki yıllar için dekar bazlıya döndü bu destek ama bu yıl yine kilo bazında destek açıklandı. Tonuna 2250 lira olan destekte, bugün 70 kilo ürün alan bir üreticiye baktığımızda dönümüne aşağı yukarı 150-160 lira bir para almış olacak. Bu üreticimizin şu anki maliyetini yine karşılayacak bir rakam değil. O yüzden bakanlığımızın bununla ilgili bu yıl açıklanan prim haricinde, dekar bazlı kuraklık desteği vermesini talep ediyoruz. Çünkü bölgemizde ciddi şekilde sıkıntılar var. Tarımın sürdürülebilirliği, üreticilerimizin ailesinin geçimini sağlayabileceği, mazotunu ve gübresini alabileceği paraya ihtiyacı var. Eğer ki üreticimiz desteklenmediği takdirde, ya traktörünü, ya tarlasını satar, bu şekilde devam etmeye çalışır. O yüzden de biz hiçbir üreticimizin zarar görmemesi ve üretimin devam edebilmesi açısından bakanlığımızın bu anlamda gerekli desteği yapacağını düşünüyorum açıkçası" ifadelerini kullandı.