Örtü altı üretime can suyu!
Edirne Valiliği tarafından hayata geçirilen 'Örtü Altı Alanların Revizyonu ve Sera Kurulumu' projeleri kapsamında kentteki üreticilere 40 adet seranın dağıtımı yapıldı… Edirne Valisi Yunus Sezer, kentte sebzecilik ve örtü altı üretimin çok az olduğuna dikkat çekip, "Bizim bu noktada almamız gereken çok yol var. Bununla ilgili olarak bütün kaynaklarımızı yönlendirsek bu bile az gelir. Bu konuda da çiftçilerimiz hangi desteği istiyorsa, o noktada destek olmaya hazırız" dedi…
Olgay GÜLER
Edirne Valiliği tarafından hayata geçirilen 'Örtü Altı Alanların Revizyonu ve Sera Kurulumu' projeleri kapsamında kentteki üreticilere 40 adet seranın dağıtımı yapıldı.
Edirne Valiliği İl Tarım Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl 'Örtü Altı Alanların Revizyonu' projesi kapsamında 84 üreticinin seraları yenilendi. Söz konusu projenin ardından Tarım İl Müdürlüğü 'Sera Kurulumu' projesi hayata geçirdi. Proje kapsamında kentteki 40 üreticiye dün 40 adet sera dağıtıldı. Projeden faydalanan üretici Münüre Güler'in serasında gerçekleştirilen programa Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ile üreticiler katıldı.
'ÜRETİMİMİZİ ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ'
Programda konuşan üretici Münüre Güler, 1996 yılında başladıkları seracılık faaliyetlerini devlet desteğiyle projelendirerek yavaş yavaş büyütüp bugünlere geldiklerini söyledi. Güler, "Bugün yaklaşık 6 dekar kapalı alan, 12 dekar açık alan olmak üzere yaptığımız üretimlerle kendi yetiştirdiğimizi ürünlerimizi yerel pazarlarda halkımızın beğenisine sunmaktayız. Bugün, aile işletmesi olarak bugünlere gelişimizdeki süreçte eşim ve oğluma desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu işin devamlılığını sağlamak, kalitesini arttırabilmek ve halkımıza daha iyi hizmet sunabilmek için oğlumuzu da ziraat mühendisliğine yönlendirerek, pratik ve akademik bilgiyi birleştirerek bugünlere getirdik. Bu yeni projelerle üretimimizi bir adım daha ileriye taşıyarak kentimizdeki üretimi arttırmayı hedefliyoruz" dedi.
'AMACIMIZ 100 BİN METREKARE ÖRTÜ ALTI ÜRETİM ALANI'
Tarım İl Müdürü Atilla Bayazıt da, kentteki örtü altı üretim alanının proje başlamadan önce 46 bin 261 dekar olduğunu hatırlatarak, "Bu projeye başlamadan önce örtü altı üretim alanımız 46 bin 261 metrekareydi. Bu projeyle beraber örtü altı üretim alanımız 69 bin 267 metrekareye yükseldi. Bugün de sizlerle beraber teslimini gerçekleştireceğimiz sera kurulumu projesinde 256 metrekarelik 40 adet seranın kurulumu tamamlandı. Bunun 24 tanesi merkez ilçemizde, 16 tanesini de Keşan ilçemizde yer aldı. Amacımız kendi kendine yeter il haline yeter hale gelene kadar bu miktarı artırmak. Hedefimiz 100 bin metrekare örtü altı üretim alanı" şeklinde konuştu.
AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise Edirne'nin bir tarım kenti olduğun hatırlatarak, "Hükümet olarak bu verimli toprakları daha verimli hale getirmek için inanılmaz mücadele veriyoruz ve destekte bulunuyoruz. Hedefimiz daha fazla tarım alanını suyla buluşturmak. Hamzadere Barajı tamamlanmak üzere. Çakmak Barajı'nda da çok yakında alanları sulamaya açacağız. Çömlekköy Barajı'nın ihalesini yaptık, çalışmalar başladı. Edirne insanı çok çalışkan, fırsat verildiğinde hayata geçiriyorlar. Kendi kendine yetmemiz gerekiyor. Bunun ötesinde Edirne'nin İstanbul gibi yanı başında olan büyük bir pazarı var. İnşallah bu verdiğimiz desteklerle bunu başaracağız" ifadelerini kullandı.
'NE KADAR KAYNAK YÖNLENDİRSEK AZ GELİR'
Edirne Valisi Yunus Sezer de, kentin sebzecilik ve örtü altı üretimde yetersiz düzeyde olduğuna vurgu yaptı. Sezer, "Geldiğimden beri hep Karaağaç bölgesini anlatıyorlar, 'İstanbul'u beslerdi' diye. Kamyonlarla sebzeler her sabah yola çıkar İstanbul hallerine giderdi diye. Şimdi pazarı gezdiğimde genelde şu anda Antalya'dan geldiğini söylüyorlar. Bu bizim ilimizi açısından üzüntü verici bir durum. Demek ki sebzecilik noktasında kaybımız var bunu telafi etmemiz gerekiyor. Bunu da modern teknolojilerle yapmamız lazım. Tarım müdürümüz 80 dekar alandan bahsediyor örtü altı üretimle ilgili bu çok az. Gerçekten de bugün Antalya'da sadece bir üreticinin 100 dekar alanda üretim yaptığını görüyoruz. Bizim bu noktada almamız gereken çok yol var. Bugün 40 seranın dağıtımını yaptık, mevcut olanların da yenilenmesi işini yaptık. Bu sene de programımıza şunu koyduk, 30 sera ve Uzunköprü'de atıl durumda olan 30 serayı geri kazandıralım diye. 60 seranın bu sene çiftçilerimizle buluşturacağız. Bununla ilgili olarak bütün kaynaklarımızı yönlendirsek bu bile az gelir. Bu konuda da çiftçilerimiz hangi desteği istiyorsa, o noktada destek olmaya hazırız" dedi.
Konuşmaların ardından hak sahiplerine seraların dağıtımı gerçekleştirildi.