‘Enflasyonla mücadelede geç kalındı’

Edirne İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Hakan İnci, ekonomideki sıkıntının her kesim tarafından hissedildiğini belirtip, özellikle iş insanlarının paraya ulaşmasının kolaylaştırılması gerektiğini söyledi... Hükümetin son dönemdeki enflasyonla mücadelesini 'geç kalınmış' olarak nitelendiren İnci, "Şu andaki enflasyonla mücadele dünya standartlarında reel bir mücadele, o noktaya geldik. Ama biraz geç geldik. Şimdi o geç gelmenin bedelini ödüyoruz. Keşke bu operasyon 2-3 sene önce yapılsaydı" dedi...

Olgay GÜLER

Edirne İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Hakan İnci, ekonomideki sıkıntının her kesim tarafından hissedildiğini belirtip, özellikle iş insanlarının paraya ulaşmasının kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.

EGİAD Başkanı İnci, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla, kentteki basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kentteki bir restoranda gerçekleştirilen buluşmada konuşan İnci, ülkedeki ekonomik tabloyu değerlendirdi. İnci, özellikle piyasadaki nakit sıkıntısına dikkat çekerken, son dönemdeki enflasyonla mücadeleyi de; 'geç kalınmış' sözleriyle nitelendirdi.

'PARAYA ULAŞMAK ZORLAŞTI'

İnci, 2024 yılının sancılı geçtiğini, piyasalarda 2025'in ilk 6 ayının da sıkıntılı geçmesi yönünde beklenti olduğunu belirterek, "Bundan da en çok tabii iş adamları etkileniyor, esnaf etkileniyor. Bizim Edirne'mizin esnaflar açısından bir şansı var; yurt dışından gelip nakit para harcayan bir portföyümüz var. Şu anda ülkemizde yüksek bir faiz çıkmazı var. Çok yüksek faizler, hem paraya ulaşımı zorlaştırıyor, hem de paraya ulaştığın anda maliyeti çok yüksek. Yani bunun altından kalkılması çok zor bir dönemdeyiz ve bunun biz sürdürülebilir olduğunu düşünmüyoruz. Yani bunun ivedilikle bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Zaten şu anda ekonomi yönetimi de biliyorsunuz son toplantısında 250 baz puanlık faizde geri yaptı. Bu bundan sonraki her ayda da olacak diye düşünüyoruz. Ama bunu şu anda sahaya yansıması, insanlara yansıması biraz zaman alacak. Yani hemen bir anda gerçekleşecek bir şey değil bu. Dolayısıyla bir müddet daha biraz daha ayakta durmaya çalışacak iş adamları" dedi.

'UMARIM SIKINTI ÇEKTİĞİMİZ SON 3 AY OLUR'

Konut sektöründen örnek veren İnci, piyasanın çok durgun olduğuna vurgu yaparak, "Şu anda mesela kendi sektörümle ilgili konuşacak olursam; konut olayında piyasa çok durgun ama insanlar şunu anlamıyorlar. Biliyorsunuz daha önce dövizle ilgili, ekonomi ile ilgili tahminlerimiz yüzde 80, yüzde 70 tutmuştur. Şu anda da ben yine insanlarımızı uyarıyorum. Şu anda insanlar konut almayı düşünenler varsa, almak zorunluluğu olanlar, almayı düşünenler bence fazla düşünmesinler çünkü şu anda konut alınacak bir durumda. Çünkü müteahhitlerle, firmalarla pazarlık şansınız var şu an için ama 2 ay sonra, 3 ay sonra ani bir konut faizi düşüşünde paraya ulaşım kolaylaşırsa; şu andaki pazarlıkla 5 liraya alacağınız bir yeri, pazarlıksız 7 liraya almak zorunda kalabilirsiniz. Umarım öngörülen gibi inşallah bu son 3-4 ayımız olur bu sıkıntıları çeken, ondan sonra piyasalar rahatlar. Öyle bir umudumuz var, öyle bir dileğimiz var, temennimiz var" şeklinde konuştu.

'ÜLKENİN FAİZ SARMALINDAN ÇIKMASI GEREKİYOR'

Ekonomideki sıkıntının her kesim tarafından hissedildiğini anlatan İnci, "İnsanlar artık boğazından kesmeye başladılar. Yani artık gidin bakın restoranlarda, öğlen yemeklerinde mesela gittiğimiz yerlerde hiçbir şekilde eski kalabalığı görmüyorsunuz, yok insanlar. Dolayısıyla bu kademe kademe mesela giyim sektörüne yansıyacak, yeme içme sektörüne zaten yansıyor, yarın insanlar çocuklarına bir şey almayacaklar. Her sektör zincirleme olarak krize girecek. Zaten kriz var, bize Edirne'de bu biraz geç intikal ediyor, Türkiye ortalamasına göre ama biz bile hissediyorsak bunu artık Edirne'de, demek ki artık bıçak kemiğe dayanmış demektir. Dolayısıyla ülkenin faiz sarmalından çıkması gerekiyor" diye konuştu. 

'ENFLASYONLA MÜCADELEDE GEÇ KALINDI'

Hükümetin son dönemdeki enflasyonla mücadelesini geç kalınmış hamle olarak nitelendiren İnci, "Şu andaki enflasyonla mücadele dünya standartlarında reel bir mücadele, o noktaya geldik. Ama biraz geç geldik. Şimdi o geç gelmenin bedelini ödüyoruz. Keşke bu operasyon 2-3 sene önce yapılsaydı. Elbette ki şu andaki doğru. Ekonomi yönetimi bağımsız hareket ediyor, bu net. Olması gereken buydu. Siyasete bağımlı kalırsan o zaman reel kararlar veremiyorsun. Bu ilk başta vatandaşa hoş gibi gözüküyor ama arkasından faturası çok ağır oluyor. Dolayısıyla şu andaki ekonomi yönetiminin yaptıklarını doğru buluyorum ama biraz daha bu faizin aşağı çekilmesi yönünde ekstra nasıl bir önlem alabilirler? Bu konudaki uzman ekonomistler neyi öneriyor? O konunun da biraz daha öne alınıp piyasayı rahatlatmaları lazım" ifadelerini kullandı.

'İŞ İNSANLARININ PARA ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRILMALI'

İş insanlarının paraya erişiminin kolaylaştırılması gerektiğinin de altını çizen İnci, "Şu anda mesela  sektör olarak belli bir ciron var. Sen o cirona güvenerek mal bağlantısı yapmışsın, ona göre çek vermişsin, ödeme takvimi oluşturmuşsun. Piyasa bozulmuş o gün o tahminin gerçekleşmemiş. Yani ciron beklediğinin altında kalmış. Sen ne diyorsun? Yüzde 50 faiz de olsa bankada kredim var, en azından alırım ticari itibarımı korurum, çekim vurulmaz, gününde ödememi yaparım diyorsun. Bankaya gidiyorsun diyor ki; 'Şu anda BDH kapalı. Yok verebilirsek taksitle vereceğiz'. 'Alırsanız taksitle alacaksınız' gibi paraya ulaşımı zorlaştıran uygulamalar var. Ben taksit istemiyorum, uzun vadeli borçlanmak istemiyorum. Bence ekonomi yönetiminin buna da müdahale etmesi lazım. Eğer insanların kredibilitesi varsa buna ulaşmalı yani. Bir iş adamının patlaması beraberinde en az 40-50 iş adamını götürür. Çünkü bu adamın piyasada çekleri var. Dolayısıyla bu noktaya gelmememiz için kredibilitesi olan teminat verebilen insanların da, paraya ulaşımının kolaylaştırılması lazım" dedi. 

'FAHİŞ FİYATLARI KENDİMİZ OLUŞTURUYORUZ'

Fahiş fiyatlar konusunda esnafın da kendisine öz eleştiri yapması gerektiğini söyleyen İnci, "Şu konuda da biraz öz eleştiri yapmamız lazım. Hükümetin yanlış politikaları çok, bunu tartışacak bir durumumuz yok. Aldıkları her tedbir ve sıkılaştırma direkt halkı olumsuz etkiliyor, bu kesin. Piyasalarda şöyle bir şey var; enflasyonist mantıkla adam kafasına göre zam yapıyor. Yani hiç ummadığın bir anda, ummadığın bir ürüne fahiş bir fark geliyor. Yani gerekçelendiremediğim bir şey. Mesela buraya diyelim ki Antalya'dan meyve sebze geliyor. Akaryakıt arttığında onun da artmasını mantıklı bulursunuz. Böyle bir durum yokken aniden yerinde 3 lira olan bir malzemeyi ben Edirne'de 60 liraya yiyorum. Bu mantıksız bir şey. Diyelim ki bugün bir maydanoz, İstanbul'dan buraya nakliyeyle geldiğinde 20 liraysa Karaağaç'taki üreten de 20 liraya satıyor. Ya olmaz kardeşim. Sen burada organik pazar diye yerelde bir şey satıyorsan onun tercih edilmesi için daha uygun bir rakam olması lazım. Yani burada kendimize de biraz öz eleştiri yapmamız lazım. Yani fahiş fiyatları kendimiz oluşturuyoruz. Biraz bu da etken, gerçek bu. Veya işte Bulgarlar gelince sen pazarda fiyatı düşüremiyorsun. Çünkü sen almazsan Bulgar alıyor zaten" diye konuştu.