‘Bakkal amca’ zorda!

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak, kentte en kalabalık yerleşimin bulunduğu Binevler bölgesinde, büfe ve bakkal olarak faaliyet gösteren 16 dükkandan 10'unun kapandığını, 6 tanesinin de devrettiğini söyledi… Esnafın kepenk kapatmasının en önemli nedeninin ucuzluğuyla bilinen zincir marketlerle başa çıkamamalarından kaynaklandığını anlatan Irmak, "Bunların maliyetleriyle, bireysel bir büfecinin maliyeti asla bir değil. Bunların karşısında asla büfeler, bakkallar direnemez. Yani 'kahraman bakkal' dediğimiz bizim bu bakkal amcamız yok olmanın arifesinde" dedi…


Olgay GÜLER
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak, kentte en kalabalık yerleşimin bulunduğu Binevler bölgesinde, büfe ve bakkal olarak faaliyet gösteren 16 dükkanın ya kapandığını, ya da el değiştirdiğini söyledi.
Türkiye'nin her bölgesinde, hatta köylerde dahi şube açmaya devam eden zincir marketlerin kontrolsüz büyümesi, büfe ve bakkal gibi küçük esnafı bitirme noktasına geldi. Dükkan kiraları, elektrik ve su giderleri gibi maliyetlerle başa çıkamayan esnaf, hızla kepenk kapatmaya başladı. ETSO Başkanı Sezai Irmak, kentte en kalabalık yerleşimin bulunduğu Binevler bölgesinde, büfe ve bakkal olarak faaliyet gösteren 16 dükkandan 10'unun kapandığını, 6 tanesinin de devrettiğini söyledi.


'ESNAF ÇARKLARINI DÖNDÜREMEMEYE BAŞLADI'
Son dönemde enflasyon artışıyla birlikte esnafın giderlerinin de arttığını belirten Irmak, "Son bir ay içinde Binevler bölgesinde perakende satış noktası olarak tabir ettiğimiz yerlerden on tanesi kapandı, altı tanesi devretti. Bunların çeşitli sebepleri var. Örneğin kiralar iki sene öncesine kadar 1000-2000 liraydı bunların dükkan kiraları ama enflasyonist ortama girdiğimizde kiralar 15 - 20 bin liraya çıktı. Adamın günlük satışı, özellikle yaz aylarında Edirne'de bir durgunluk olması sebebiyle yazlıkçılar tatile gitti, okullar kapandı, öğrenciler yok, noktalar çarklarını döndürememeye başladı. Döndüremeyince çare ya devir ya kapatmakta. Tabii iş yeri açılırken de aslında bir kontrol de yok. Bir üst aklın, belediyenin veya kurulacak bir komisyonun, valilik, belediye, odalar yani bu semtte bir yeni bir büfeye ihtiyaç var mı? Yok mu? Bunun kontrol edilmesi gerekiyor" diye konuştu.
'EN BAŞ NEDENİ ZİNCİR MARKETLER'
Esnafın kepenk kapatmasındaki en önemli nedenin zincir marketler olduğunu anlatan Irmak, "Zincir marketler ayrı bir kanayan yara. Zincir marketler için çok iyi bu iş. Her yeni yapılan inşaata bir tane zincir market kuruluyor. Bostan pazarına inerken solda yeni bir inşaat yapıldı. Dün geçiyorum, baktım üç harfli bir yer. Her yerde var. Bu Kuvayı Milliye Caddesi'nden yukarı doğru çıkın bütün apartmanların altına birer tane açılmış. Dolayısıyla bunların maliyetleriyle, bireysel bir büfecinin maliyeti asla bir değil. Bunların karşısında asla büfeler, bakkallar direnemez. Aslında bu durumun en baş nedeni onlar. Dolayısıyla bu şekilde bir çok yer ya kapanacak veya kapanmaya yüz tutacak, böyle bir mecraya giriyoruz" diye konuştu.
'BAKKAL AMCA YOK OLMA AREFESİNDE'
Zincir marketlerin şehir dışına çıkarılması gerektiğini savunan Irmak, "Bence çözüm; zincir mağazaları şehrin dışına çıkarılmalı. Baştan zaten bu şekilde hep tasarılar vardı, konuşuluyordu ama bunlar realiteye geçmedi nedense. Ucuzluk marketi şehrin 20 kilometre dışında olsa vatandaş için oraya gitmenin bir bedeli olmalı. O zaman hesap edecek, köşedeki bakkaldan da alışveriş yapacak. Yani 'kahraman bakkal' dediğimiz bizim bu bakkal amcamız yok olmanın arifesinde" şeklinde konuştu.